پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
اختلال هورمونی، همه چیز درباره آن
وقتی در بدن هرج و مرج میشود
سیستم غدد درونریز شامل غدد مختلفی در بدن است؛ این غدد ترشحات خود را به جریان خون میریزند. در اصل هورمونهای ترشح شده از غدد درونریز نقش پیامرسان شیمیایی را در بدن بازی میکنند و بسیاری از تواناییهای بدن به این واسطه ممکن میشود؛ از جمله رشد استخوانها، ضربان قلب، تاثیر بر توانایی بدن برای تبدیل کالری مصرفی به انرژی و... . عملکرد این دستگاه چنان با اهمیت است که اندکی اختلال در آن ممکن است فرد را مبتلا به دیابت، بیماریهای تیروئیدی، اختلالات رشد، اختلالال عملکرد جنسی و انبوه دیگری از بیماریها کند. عواملی چون استرس و عفونت میتوانند تعادل این سیستم را بر هم بزند و سبب بیماریهای غدد درونریز شود. این اختلالات ممکن است بدون ایجاد علایم معمول ـ برای مراجعه به پزشک ـ شروع شوند و فرد زمانی متوجه موضوع شود که بیماری خیلی پیشرفت کرده باشد. با اطلاع از علایم اصلی هر یک از این بیماریها و مراجعه بههنگام به پزشک، میتوان از گرفتاریهای بیماری در امان ماند. در ادامه شما را با مهمترین بیماریهای دستگاه غدد درونریز آشنا میکنیم.
دستگاه غدد درونریز و متابولیسم
دستگاه غدد درونریز نقشی حیاتی در عملکردهای گوارشی، تولیدمثلی و تعادلی بدن دارد و از غدد مختلفی از جمله هیپوتالاموس، هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید، آدرنال (فوقکلیه)، جسم صنوبری و غدد تناسلی تشکیل شده است. ترشحات غدد درونریز به همراه سیستم ایمنی و سیستم عصبی، بدن را برای موقعیتهای مختلف آماده میکند.
· هیپوتالاموس: مرکز غدد درونریز و سیستم عصبی است. این غده، هیپوفیز را کنترل میکند.
· هیپوفیز: ترشحات این غده، فعالیت دیگر غدد را مهار میکند. مهمترین هورمونهای هیپوفیز عبارتند از: هورمون رشد، پرولاکتین، کورتیکوپروتین، اندروفین و تیروتروپین.
· تیروئید: هورمونهای این غده برای رشد مغز و تکامل سیستم عصبی حیاتیاند و در دوران بزرگسالی هورمونهای تیروئیدی تاثیر مستقیمی بر متابولیسم دارند.
· غدد آدرنال: دو غده آدرنال یا فوقکلیه هورمون کورتیزول را ترشح میکنند.
· تخمدان: تخمدانهای خانم تخمک و هورمونهای جنسی آزاد میکنند.
· بیضه: غده تناسلی آقایان است و اسپرم و هورمونهای جنسی آزاد میکند.
· سلولهای جزیره کوچک: این سلولها در پانکراس (لوزالمعده) قرار دارند و هورمونهای انسولین و گلوکاگون را تولید میکنند.
· پاراتیروئید: شامل چهار غده کوچک در ناحیه گردن است که در رشد و استحکام استخوان نقش دارند.
· غده پینهآل: این غده در ناحیه مغز قرار داشته و در ایجاد الگوهای خواب نقش دارد.
· تیموس: این غده در بالای قفسه سینه قرار دارد و از بدو تولد سبب توسعه سیستم ایمنی میشود.
به طور کلی بیماریهای غدد درونریز به دو دسته تقسیم میشوند:
· بیماریهایی که در اثر افزایش یا کاهش فعالیت تولیدی یک غده ایجاد میشوند که در کل آنها را عدم تعادل هورمونی مینامند.
· بیماریهایی که در اثر ایجاد ندولها یا ضایعات در غدد ایجاد می شوند که در این صورت میزان ترشح غدد افزایش یا کاهش مییابد.
علل افزایش یا کاهش هورمونهای دستگاه درونریز:
· ناتوانی دستگاه درونریز در مهار عدم تعادل هورمونها
· بیماریهای خاص
· اختلال در مسیر تحریک یک غده توسط هورمون غده دیگر ( مثلا تاثیر غده هیپوتالاموس بر هیپوفیز)
· بیماریهای ژنتیکی
· عفونت
· آسیب یک غده
· ایجاد تومور در یک غده
اکثر تومورها و ندولهای غدد دستگاه درونریز غیرسرطانیاند و معمولا در دیگر نقاط بدن منتشر نمیشوند، اما بر تولید هورمونهای غده مرتبط اثر میگذارند.
اختلالات دستگاه غدد درونریز:
1. کمبود هورمون رشد
اگر بدن کودک هورمون رشد کافی نداشته باشد، این امکان وجود دارد که اعضای بدنش به خوبی رشد نکرده و اشکال غیرطبیعی به خود بگیرند. کمبود هورمون رشد ممکن است کلی یا جزئی باشد. در این موارد آهنگ رشد اعضای بدن کودک آهسته میشود. برای تشخیص این اختلال هورمونی باید از کودک آزمایش خون گرفته شود. در صورت تشخیص کمبود این هورمون، باید برای کودک هورمون رشد تجویز شود. این درمان چند سال طول میکشد.
2. کمکاری هیپوفیز
این اختلال درونریز ممکن است مادرزادی باشد و به علت اختلال در تشکیل غدد هیپوتالاموس و هیپوفیز، تومور مغزی یا عفونت مغز و بافت های اطراف آن ایجاد شود.
3. بیماری آدیسون
این اختلال هورمونی در اثر تولید ناکافی کورتیزول توسط آدرنال ایجاد میشود. از علایم این بیماری میتوان به از دست دادن وزن، از دست دادن اشتها و خستگی اشاره کرد. به این بیماری هیپوکورتیزولیسم هم میگویند. فرد مبتلا به این بیماری ممکن است تحریکپذیر شود و به مصرف نمک ولع پیدا کند.
4. سندرم کوشینگ
این بیماری در اثر تولید بیش از حد کورتیزول ایجاد میشود که به آن هایپرکورتیزولیسم هم میگویند. ابتلا به سندرم کوشینگ سبب چاقی بالا تنه و همچنین خستگی شدید، ضعف عضلات و استخوانها میشود.
5. آکرومگالی
این اختلال به دنبال تولید بیش از حد هورمون رشد ایجاد میشود و معمولا تشخیص آن سخت است، زیرا علایم آن کمکم پیشرفت میکنند. آکرومگالی در افراد میانسال سبب بزرگ شدن دستها و پاها میشود. این رشد غیرطبیعی صورت، فک پایین، استخوان بینی و پیشانی را هم شامل میشود. مبتلایان به آکرومگالی ممکن است بزرگ شدن طحال، کبد و کلیهها را هم تجربه کنند. دیابت، فشارخون و بیماری قلبی از دیگر آثار این بیماری است.
6. بیماری هاشیماتو
این بیماری در اثر تیروئیدیتیس مزمن ایجاد میشود. در این صورت غده تیروئید ملتهب میشود و علایمی از قبیل افزایش خفیف وزن، تحملناپذیری در مقابل سرما، خشکی پوست و ریزش مو بروز مییابند. همچنین ممکن است خانم مبتلا به این بیماری قاعدگی نامنظمی داشته باشد. هاشیماتو یک بیماری ارثی است.
7. هیپوپاراتیروئیدیسم (کمکاری پاراتیروئید)
این بیماری مربوط به غدد پاراتیروئید است و در صورتی ایجاد میشود که هورمونهای پاراتیروئیدی به مقدار کافی تولید نشوند و در نتیجه میزان کلسیم خون از حد طبیعی پایینتر بیاید. فرد مبتلا به هیپوپاراتیروئیدیسم ممکن است در دستهای خود احساس سوزش کند یا عضلاتش دچار گرفتگی شوند. معمولا بروز کامل و مشخص علایم این بیماری بهتدریج و در مدتی طولانی اتفاق میافتد.
8. نارسایی آدرنال
غده آدرنال (فوقکلیه) در صورت نارسایی مقدار کورتیزول و آلدسترون بسیار کمی ترشح میکند. علایم نارسایی آدرنال عبارتند از: خستگی، ناراحتی معده، کمآبي بدن و تغییرات پوستی.
9. هیپرتیروئیدی (پرکاری تیروئید)
در پرکاری تیروئید ترشح هورمون تیروئیدی افزایش مییابد و مشکلاتی از قبیل کاهش وزن، ضربان بالای قلب، تعریق و عصبی شدن را به دنبال دارد.
10. هیپوتیروئیدیسم (کمکاری تیروئید)
در این بیماری غده تیروئید مقدار کافی هورمون تیروئید را تولید نمیکند و سبب مشکلاتی از قبیل خستگی، یبوست، خشکی پوست و افسردگی میشود. کمکاری تیروئید در کودکان میتواند سرعت رشد را کاهش دهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست