دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

انواع مختلف آژیر خطر نوزادان


 گریه مهمترین نوع ابراز احساس در نوزاد است. از طریق انواع گوناگون گریه او قادر به برقراری ارتباط است و اگر این انواع گوناگون را بشناسید شما هم قادرید واکنش مناسب نشان دهید. حتما متوجه شده‌اید که کودکتان همیشه یکجور گریه نمی‌کند و به عبارت دیگر هر گریه‌ای معنای خاص خودش را دارد. اگر دقت کنید به زودی زبان گریه کودکتان را می‌فهمید و می‌توانید تشخیص دهید که مشکلش چیست، اما برای شروع بد نیست موارد زیر را در ذهن داشته باشید.

 


انواع مختلف آژیر خطر نوزادان

 

گریه گرسنگی: اگر 3 یا 4 ساعت از آخرین باری که به او غذا داده‌اید گذشته و اگر به محض اینکه از خواب بیدار شده شروع به گریه می‌کند احتمالا گرسنه است و با غذا خوردن گریه‌اش بند می‌آید.

 

گریه خستگی: اگر فعالیت زیادی داشته، علاقه‌ای به افراد یا اسباب بازی‌ها نشان نمی‌دهد، چشمانش پر آب شده و از همه مهمتر دهن دره می‌کند گریه‌اش بخاطر خستگی است. نوزادان بیش از آنچه شما فکر می‌کنید به خواب احتیاج دارند و وقتی خسته می شوند بدقلقی می‌کنند.

 

 

گریه ناراحتی: اگر بچه احساس ناراحتی کند، مثلا پوشکش مرطوب باشد یا زیادی گرم یا سردش باشد یا زیاد دست به دست شده باشد هنگام گریه کردن خود را پیچ و تاب می‌دهد و به پشت خم می‌شود. اینجور وقت ها باید ببینید چه چیز کلافه‌اش کرده است.

 

گریه درد: گریه ناشی از درد، ناگهانی و جیغ مانند است. ممکن است طولانی، همراه با مکث‌های کوتاهی باشد که بچه برای نفس کشیدن نیاز دارد. او نفس می‌کشد و دوباره یک گریه بلند و طولانی سر می‌دهد. فورا درجه حرارت او را اندازه بگیرید، لباسش را دربیاورید و همه بدنش را بررسی کنید.

 

 

گریه ناشی از تحریک‌پذیری: اگر در جای شلوغ و پر سر و صدایی هستید و همه تلاش می‌کنند توجه کودکتان را جلب کنند، جقجقه‌اش را تکان می‌دهند و سر و صدا تولید می‌کنند و او ناگهان چشمش را می‌بندد و شروع به گریه کردن می‌کند، یعنی که می‌خواهد همه سر و صداهای دور و برش خاموش شود. بهترین لطفی که می‌توانید در حقش بکنید این است او را به یک اتاق ساکت و تاریک ببرید و یک آغوش امن و آرام به او هدیه دهید.     

 

چگونه او را آرام کنم؟

 

دانستن دلیل گریه نوزاد بهترین راه برای آرام کردن گریه اوست. با این حال اگر پس از تشخیص نوع گریه و تلاش برای رفع دلیل آن باز هم موفق نشدید آرامش کنید، چند روش زیر را هم امتحان کنید، شاید موثر افتاد:

 

-         جای بچه را عوض کنید

 

اگر در گهواره خودش است او را بیرون بیاورید و جای دیگری از خانه را امتحان کنید. البته جای دوم باید آرام و بی سر و صدا باشد. لباسهایش را چک کنید شاید لباسهایش زیاد است، دور دست و پایش پیچیده و حتی قنداقش نامناسب باشد. اگر زیاد او را پیچیده‌اید، کمی رهایش کنید، دکمه بلاسش را باز کنید یا قنداقش را شل کنید.

 

-         لالایی بگویید

 

برای آرام کردن بچه همیشه هم نیاز به سکوت مطلق نیست. یک صدای یکنواخت مانند یک لالایی آرام تولید کنید، موسیقی آرام و بی‌کلامی پخش کنید. درباره بعضی بچه‌ها حتی صدای یکنواخت فن آشپزخانه (به شرطی که گوشخراش نباشد) یا صدای پنکه (در فصل تابستان البته) او را آرام می‌کند. اگر دقت کرده باشید به محض قطع شدن صدا، بچه دوباره شروع به گریه کردن می‌کند.

 

-         باد گلویش را بگیرید

 

کمی شکمش را مالش دهید شاید بچه نفخ داشته باشد. او را دمر کنید و باد گلویش را بگیرید. همین ممکن است گریه‌اش را آرام کند. ضمن اینکه ماساژی که شما به او می‌دهید خودش برای بچه آرامش بخش است و احساس امنیت به او می‌دهد. اگر دیدید ماساژ دارد جواب می‌دهد، آرام آرام دستها، پاها و حتی صورتش را به نرمی ماساژ دهید.

 

-         بچه را سیر کنید

گریه بچه ممکن است ناشی از گرسنگی هم باشد. او را شیر دهید تا متوجه شوید که آیا گرسنگی عامل بیتابی او بوده یا نه. البته اگر از خوردن شیر امتناع کرد و یا گریه‌اش شدیدتر شد، او را مجبور به خوردن نکنید.

 

-         از نفر دوم کمک بگیرید

 

اگر در آغوش مادر گریه می‌کند برای دقایقی او را به پدر بسپارید و اگر در آغوش پدر بیتاب است او را به مادر بسپارید. این تغییر ممکن است به آرام شدن او کمک کند. حتی ممکن است از نفر سومی که کودک او را می‌شناسد و ارتباط خوبی با او دارد کمک بگیرید. در چنین شرایطی یک مادربزرگ، خاله، دایی یا عمه ممکن است بتواند با خنداندن بچه یا ایجاد یک موقعیت جدید و کنجکاوی برانگیز او را آرام کند.

 

تذکر:

 

-         برخی والدین برای آرام کردن گریه نوزادشان او را به برخی کارها و موقعیتها عادت می‌دهند. مثلا او را عادت می‌دهند که هنگام خوابیدن حتما در گهواره باشد، یا حتما هنگام ماشین سواری و رانندگی بخوابد. عادت دادن نوزاد به چنین شرایطی موجب می‌شود که به محض قطع شدن آن شرایط، بچه بی تابی کند. مثلا اگر گهواره‌اش نباشد، نمی‌خوابد و گریه می‌کند، تا زمانی که او را در گهواره بگذارند. بنابراین برای پرهیز از چنین موقعیتی فرزندتان را عادت ندهید. حتی اگر به چیز خاص و شرایط غیرعادی عادت دارد سعی کنید به تدریج این عادت را رفع کنید.

 

-         نسبت به گریه‌های نوزادتان بی‌تفاوت نباشید. به خصوص در مورد نوزادان زیر یک سال، به محض اینکه گریه کرد، مادر باید او را بغل کند. از بغلی شدن او نترسید. این نیاز فرزند شماست. بغل کردن مادر به رشد عاطفی و شخصیتی او کمک می‌کند. بنابراین به اسم اینکه بچه بغلی می‌شود، هنگام گریه کردن، رهایش نکنید. به خصوص در مورد نوزادان زیر یک سال این موضوع بسیار جدی است.

 

-         شما به تدریج نوع گریه فرزندتان را می‌شناسید و تشخیص می‌دهید که دلیل گریه او چیست. اگر نوع گریه کردنش برایتان نگران کنند و ناشناخته بود و به هیچ طریقی هم آرام نمی‌شد، بد نیست که او را نزد پزشکش ببرید.