چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

درمان آلرژی غذایی در کودکان


دکتر سیمین پرتوی، فوق تخصص گوارش کـــودکان و استاد دانـــشگاه علـــوم پزشـــکی مـــشهد دربـــاره آلــرژی‌هـــای غـــذایی در کـــودکان توضیحاتی را ارائه داده است که در ادامه می خوانید.
هر غذایی می‌تواند آلرژن باشد، ولی شایع‌ترین آنها شیر، تخم‌مرغ، بادام زمینی، آجیل، ماهی، سویا و گندم است که 90درصد آلرژی‌ها را تشکیل می‌دهند. تماس با آلرژن‌ها از طریق شیر مادر و شروع غذای جامد ایجاد می‌شود. آلرژی به شیر گاو تا 12 ماهگی، آلرژی به تخم مرغ تا 18ماهگی و آلرژی به بادام زمیـنی به طورمتوسط تا 14 ماهگی ظاهر می‌شود.بعضی کودکان مبتلا به آلـرژی شیـــر گاو، فرمـولاهای هیدرولیزه را تحمل می‌کنند و بایستی فرمولای آمینو اسیدی (‌مثل Neocate و یا Ele care  که شیرخشک‌های بر پایه اسیدآمینه هستند و برای درمان حساسیت به شیرهای معمولی استفاده می‌شوند)، دریافت کنند. اگر با وجود حذف ماده غذایی علائم باقی بماند، احتمال آلرژی نسبت به آن ماده ناچیز است.
 
راهکار رسیدگی به بیماران‌
تشخیص و حذف ماده مقصر در هیپرسانسیتیویتی‌ها تنها راه درمان است، البته قطع کامل بعضی غذاها مثل شیر و تخم‌مرغ، گندم و برنج، چون به طور شایع مصرف می‌شوند، مشکل است و احتیاج به حمایت روحی و روانی و چندجانبه خانواده دارد. در کودکانی که آسم و آلرژی غذایی وابسته به ‌IgE (نوعی «ایمونوگلوبولین» است که معمولا در حساسیت‌ها بالا می‌روند)، نسبت به بادام زمینی یا آجیل با سابقه حساسیت شدید قبلی دارند، باید آمپول اپی نفرینی که خودشان بتوانند تزریق کنند، در دسترس  باشد و در مواقع خوردن اتفاقی بادام، طرح درمان لازم در اورژانس‌ها وجود داشته باشد، ولی به مرور زمان بسیاری از آلرژی‌های غذایی برطرف می‌شود و بایستی این بیماران ارزیابی شوند.
 در حدود 50 درصد کودکان حساس به شیر و تخم‌مرغ این حساسیت را در سنین سه تا پنج سال از دست می‌دهند، ولی 80 تا90درصد کودکانی که به  بادام زمینی حساسند تا آخر عمر حساس می‌مانند. تعدادی از درمان‌های بالینی در حال بررسی شامل استفاده از ایمونوتراپی خوراکی و زیرزبانی در انواع آلرژی‌های وابسته به IgE (‌شیر، تخم‌مرغ، بادام زمینی) درمان با ایمونوگلوبولین‌های آنتی IgE، واکسن‌های پروتئین‌های غذایی مهندسی شده و فرمولاهای گیاهی برای بالا بردن آستانه راکسیون معکوس در حال انجام هستند.تولرانس و تحمل ماده غذایی مثل شیر با گرم کردن و پخت غذا ممکن است به وجود بیاید. فعلا درمان قطعی وجود ندارد  وشواهدی دال بر اینکه رژیم مادر در زمان حاملگی یا شیردهی محدود شود و یا غذای کمکی در شیرخواران خانواده‌های آتوپیک دیرتر شروع شود، وجود ندارد، ولی مطالعات نشان می‌دهد که تغذیه انحصاری با شیر مادر و غذای کمکی  فرمولای هیدرولیزه  در  چهار ماه اول زندگی می‌تواند اختلالات آلرژیک مثل درماتیت آتوپیک را در چند سال اول زندگی در شیرخواران کم ‌کند، ولی به هر حال با رژیم‌های بسیار محدود نیز موافقت کامل وجود ندارد، چون بعضی از روغن‌های جلدی حاوی روغن بادام زمینی هستند و ممکن است در تماس با پوست شیرخوارانی که التهاب پوستی دارند، نفوذ کرده و باعث حساسیت شود، بنابراین از این پمادها نباید استفاده شود.