چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
سونوگرافی ان تی، بیشتر بدانید
سونوگرافی NT برای بررسی سندرم داون استفاده می شود.
سونوگرافی NT با استفاده از جمع آوری مایع پشت گردن جنین انجام می شود. این سونوگرافی در زمان های زیر انجام می شود:
هفته یازدهم تا سیزدهم بارداری
هنگامی که طول جنین بین 45 تا 84 میلی متر است.
تمام نوزادان پشت گردنشان مایع دارند اما در جنینی که سندرم داون دارد این مایع بیشتر است.
چرا سونوگرافی NT انجام می شود؟
سونوگرافی NT برای تمام خانم های باردار توصیه می شود تا سندرم داون در جنین بررسی شود.
سونوگرافی NT فقط احتمال سندرم داون را تخمین میزند و به طور صد در صد بیماری را مشخص نمی کند.
آزمایشات نمونه برداری از پرزهای جفتی و آمنیوسنتز به طور قطعی سندرم داون را مشخص می کند. اما این آزمایشات، احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.
سونوگرافی NT یا به تنهایی انجام می شود یا همراه با آزمایش خون انجام می شود. این آزمایشات به شما کمک می کند احتمال بیماری سندرم داون را تشخیص دهید.
چگونگی انجام سونوگرافی NT
سونوگرافی NT در زمانی مشخص در بارداری انجام می شود. سونوگرافی NT بین هفته یازدهم و سیزدهم انجام می شود یا هنگامی که طول جنین بین 45 تا 84 میلیمتر می باشد، انجام می شود. انجام سونوگرافی NT پیش از این موعود دشوار می باشد زیرا جنین بسیار کوچک است.
بعد از هفته چهاردم بارداری، مایع اضافی پشت گردن جنین توسط سیستم لنفاوی جذب می شود بنابراین نتایج سونوگرافی NT دقیق نمی باشد.
اسکن NT از طریق شکم با استفاده از تجهیزات سونوگرافی معمولی انجام می شود. سونوگرافیست ژلی بر روی شکم قرار می دهد و با استفاده از دستگاه بر روی پوست شکم اسکن را انجام می دهد. این کار درد ندارد. اما اگر سونوگرافیست برای نمایش بهتر، دستگاه را فشار دهد احساس درد می کنید.
گاهی اوقات سونوگرافی از طریق شکم سخت می باشد به همین دلیل از سونوگرافی واژینال استفاده می شود. این حالت زمانی پیش می آید که رحم به پشت چسبیده باشد یا مادر اضافه وزن داشته باشد. سونوگرافی واژینال برای مادر و جنین بهتر است و مشکلی ایجاد نمی کند.
برای تعیین زمان دقیق بارداری، سونوگرافیست اندازه جنین را از طریق اندازه گیری آن از بالای سر تا پایین ستون فقرات انجام می دهد. سپس عرض مایع پشت گردن جنین اندازه گیری می شود. پوست جنین به صورت خط سفیدی می باشد و مایع پشت گردن به رنگ سیاه است.
سر، ستون فقرات، اندام، دست و پای جنین بر روی صفحه نمایش دیده می شود. اختلالاتی مانند مشکلات دیواره شکم و جمجمه نیز بر روی صفحه نمایش دیده می شوند. اما جزئیات بیشتر پس از هفته هجدهم تا بیستم قابل مشاهده است.
اندازه گیری طبیعی سونوگرافی NT
هنگامی که جنین بین 45 تا 84 میلیمتر طول دارد، NT کمتر از 3.5 میلیمتر طبیعی است.
NT با رشد جنین افزایش می یابد. تصاویر زیر مقدار مختلف NT را نشان می دهد.
جنین با NT =1.3 میلیمتر کمتر در معرض خطر است. اما افزایش NT به معنی مشکل نیست. در برخی موارد که جنین سندرم داون ندارد نیز مایع پشت گردن آن زیاد است.
جنین با NT=2.9 میلیمتر در محدوده طبیعی است.
جنین با NT بین 2.9 میلیمتر تا 3.5 میلیمتر، احتمال بسیار کمی دارد که در معرض خطر سندرم داون باشد.
با افزایش NT فرد بیشتر در معرض خطر سندرم داون و سایر مشکلات کروموزومی قرار می گیرد.
جنین با NT=6 میلیمتر در معرض خطر زیادی است. همچنین این جنین در معرض مشکلات قلبی و اختلالات کروموزومی نیز می باشد.
خوشبختانه بیشتر جنین ها در این حد مایع پشت گردنی ندارند.
محاسبه احتمال سندرم داون با استفاده از سونوگرافی NT
در تمام جنین ها احتمال سندرم داون وجود دارد. احتمال این مشکل با افزایش سن مادر بیشتر می شود.
در برخی کشورها، آزمایش خون همراه با سونوگرافی NT انجام می شود تا اطلاعات دقیق تری به مادر داده شود.
اگر احتمال سندرم داون در مادر زیاد باشد باید چه کاری انجام دهد؟
بیشتر مادرهایی که احتمال سندرم داون در آنها زیاد است، جنینی بدون سندرم داون به دنیا می آورند. اما آزمایشاتی که نشان می دهد احتمال سندرم داون در مادر زیاد است باعث نگرانی مادر می شوند.
اگر احتمال سندرم داون در شما زیاد باشد، پزشک شما را به تیم پزشکی معرفی می کند تا با انجام آزمایشات به بررسی مشکل شما بپردازند.
روش قطعی تشخیص سندرم داون انجام آزمایشات نمونه برداری از پرزهای جفتی و آمنیوسنتز می باشد. البته احتمال سقط جنین با آزمایش نمونه برداری از پرزهای جفتی وجود دارد بنابراین تصمیم گرفتن برای انجام آزمایش کاری دشوار است.
یکی از مزایای انجام آزمایش خون به همراه سونوگرافی NT انجام آن در ماه اول بارداری می باشد بنابراین به شما زمان کافی برای تصمیم گیری برای مراحل بعدی داده می شود. می توانید در ماه اول بارداری آزمایش نمونه برداری از پرزهای جفتی را انجام دهید یا در هفته پانزدهم بارداری، آزمایش آمنیوسنتز را انجام دهید.
تیم پزشکی به شما اطلاعات کافی درباره آزمایشات می دهد و مشکلات بعدی که در رشد نوزاد ایجاد می شود را برای شما توضیح می دهد.
آیا مادر در معرض خطر ناهنجاری های دیگر قابل شناسایی با سونوگرافی NT نیز قرار دارد؟
مادر ممکن است در معرض سندرم پاتو یا سندرم ادواردز نیز باشد. این سندرم ها از سندرم داون نادرتر می باشند. اما باعث سقط جنین می شوند. همچنین با انجام سونوگرافی NT می توانید ناهنجاری های جنین ناشی از سندرم پاتو و ادواردز را مشاهده کنید.
دقت سونوگرافی NT چقدر است؟
سونوگرافی NT در 77 درصد موارد تشخیص درست می دهد.
در واقع گاهی اوقات سونوگرافی NT احتمال سندرم داون را زیاد نشان می دهد در حالی که احتمال آن بسیار کم است. احتمال خطای سونوگرافی NT حدود 5 درصد است.
هنگامی که سونوگرافی NT همراه با آزمایش خون انجام می شود دقت به 90 درصد افزایش می یابد. اما احتمال خطای این ترکیب نیز 5 درصد می باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست