یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

بیماری‌های بعد از زایمان


نی نی بان، گروه ترجمه:در حالی که تمرکز بسیاری از خانم ها برای زمان بارداری و زایمان است، مراقبت‌هایی که بعد از زایمان باید انجام شود به حاشیه می‌رود در حالی که اگر این مراقبت‌ها انجام نشود مادران در معرض بیماری‌های مزمن، سلامت بارداری بعدی و مشکلات زیادی قرار می‌گیرند. بنابراین توجه و درمان این مشکلات باید در اولویت باشد. 

چه خطراتی خانم ها را تهدید می‌کند؟
بیشتر خانم‌ها در مورد مشکلات زیر شکایت داشتند:
نیمی از خانم‌هایی که زایمان سزارین انجام داده‌اند،‌ تا دو ماه بعد از زایمان از درد در ناحیه برش شکایت دارد،‌ که برخی از این موارد به مشکلات عمده‌تری ختم شده و برخی تا 6 ماه این درد را با خود داشته‌اند.
برخی از خانم‌هایی که زایمان واژینال انجام داده‌اند تا دو ماه بعد از تولد نوزاد درد پرینه دارند و برخی همراه با آن درد لگن داشته به طوری که تا 6 ماه این درد ادامه داشته است.
انواع دیگری از درد در دو ماه اول بعد از زایمان در بیشتر زنان تجربه می‌شود که شامل نوک سینه دردناک،‌حساسیت به لمس سینه،‌ درد پشت،‌ سردرد مکرر و درد در مقاربت است. 


بیماری‌های بعد از زایمان

عوارض بعد از بیهوشی
بیهوشی عمومی در برخی انواع زایمان می‌تواند عوارضی مانند سردرد را برای مادر به دنبال داشته باشد. دقیقا به همین دلیل است که در حال حاضر بیشتر زایمان‌ها به روش بی‌حسی اسپینال انجام می‌شود. در این روش ماده بیهوشی وارد بدن مادر نمی‌شود و این عوارض حذف می‌شود. 

عفونت‌های بعد از زایمان
خانم‌هایی که سزارین انجام می‌دهند بیشتر دچار عفونت می‌شوند، البته بیشتر خانم‌ها از عفونت پرینه و سینه رنج می‌برند. در دو ماهه اول بعد از سزارین احتمال عفونت بیشتر است و در زنانی که زایمان واژینال انجام می‌دهند هم عفونت پرینه وجود دارد. علاوه بر این، ‌خانم‌ها بعد از زایمان معمولا از استرس،‌ خستگی و اختلالات خواب شکایت دارند به طوری که بیش از نیمی از آنها  حتی تا 6 ماه بعد از تولد با استرس زیاد،‌ خستگی بدنی و مشکلات خواب دارند و گاهی آنقدر شدید است که منجر به بستری می‌شود.

افسردگی بعد از زایمان
یکی از خطراتی که بعد از زایمان خانم‌ها را تهدید می‌کند،‌ افسردگی بعد از زایمان است.  به همین دلیل معمولا توصیه می‌شود از دو هفته بعد از زایمان یک بررسی روانشناسی از مادر انجام شود، چون بسیاری از خانم‌ها این موضوع را نادیده می‌گیرند و در پی درمان افسردگی نیستند و طبیعی است که تبعات این عدم درمان با آنها خواهد ماند. علائم و نشانه‌های افسردگی بعد از زایمان احساس غم یا خلق پایین، ناتوانی از لذت بردن، خستگی بیش از حد و نداشتن انرژی، ناامیدی، احساس گناه،  بی‌اشتهایی، گریه داشتن، عصبانیت، عدم تمرکز و بی علاقگی به فرزند را شامل می‌شود. به همین دلیل گفته می‌شود با دیدن این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید چون در کیفیت زندگی شما با فرزند و همسرتان اثر بسیار زیادی می‌گذارد. 

مشکلات تغذیه‌ای 
برخی از خانم‌ها بعد از زایمان دچار مشکلاتی در تغذیه و ورزش و سلامتی خودشان می‌شوند. بدن مادر بعد از تولد فرزند تغییرات زیادی می‌کند و علاوه بر دوره درمان نیاز به حفظ یک رژیم غذایی سالم برای تسریع بهبود دارد. مادر از آنجا که در دوران شیردهی است باید خوب غذا بخورد. متخصصان تاکید می‌کنند خانم‌ها به هیچ عنوان گرسنه نمانند و وعده‌های غذایی‌شان را کامل داشته باشند. توصیه می‌شود در این دوران مادران دانه غلات از جمله گندم،‌ برنج، جو و ذرت، همچنین میوه و سبزی‌ها، لبنیات و پروتئین را حتما در برنام غذایی‌شان قرار دهند.