پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

چگونگی آموزش مسائل مالی به کودکان


زندگی پرمشغله ما برخی از راه‌های آموزش مسائل مالی حیاتی و در عین حال ساده به کودکمان به راحتی نادیده گرفته می‌شوند. راهی که اکنون می‌توانید برای آشنایی کودکتان با مسائل مالی شروع کنید، در ادامه ارائه شده است....
پول یک جسم بی جان است. نمی‌توان آن را خوب یا بد نامید. پول، پول است.یک مبل هم یک مبل است اما آیا شما آن را خوب یا بد خطاب می‌کنید؟ این درباره پول هم صدق می‌کند و آنچه خوب یا بد است راهی است که شما از آن استفاده می‌کنید.
پولت را فقط جمع کن
یاد دادن به کودک برای این که پولش را جمع کند، کار سختی نیست. آنچه سخت است آموزش برقراری تعادل میان خرج و ذخیره کردن آن است. اگر شما تمام پول‌تان را ذخیره کنید، لذت زندگی را از یاد خواهید برد. شما باید به کودکتان یاد دهید که پول‌اش را ذخیره و به همان نسبت از خرج کردن آن لذت ببرد.
پول می‌تواند تو را به آرزوهایت برساند
بله درست است، چیزهایی زیادی را می‌توان با پول خرید اما چیزهای زیادی هم وجود دارند که با پول به دست نمی آیند مانند وقار، احترام، عشق، شادی، دوست و عزت نفس.
قدرت دست ثروتمندان است
این مورد نیازی به آموزش ندارد، کودکتان با کمی دقت در اطراف‌اش آن را درک خواهد کرد. آیا شما برای خرید چیزی از همسرتان پول یا اجازه می‌گیرید؟ همین باعث می‌شود که او فکر کند هر کسی پول بیشتری دارد، قدرتمندتر است. سعی کنید به کودکتان نشان دهید که هیچ فردی در خانواده به خاطر پول، قدرت و کنترل بیشتری ندارد.
راههای زیادی برای مدیریت مالی وجود دارد
یکی از بهترین چیزها در مورد پول این است که راههای بسیاری برای افزایش آن وجود دارد. راههای زیادی برای کار کردن، پول در آوردن، ذخیره کردن... و شما با توجه به شخصیت و توانایی‌هایتان می‌توانید آن را مدیریت کنید. شما باید راههای گوناگون را به او نشان دهید تا خود بتواند بهترین راه را انتخاب کند. تنها قانونی که هر کسی باید درباره پول بداند این است که برای پولدار شدن باید از آنچه در می‌آوریم، کمتر خرج کنیم.
نگویید: از عهده خرید آن بر نمی‌آیم.
شما می‌توانید خیلی ساده با استفاده از زبان درست، نگرشی سالم نسبت به پول را به کودکی که 3 سال بیشتر ندارد آموزش دهید. گفتن جمله ((پول ندارم)) شاید به نظر کودکتان دروغ باشد، زیرا ممکن است در واقع پول داشته باشید اما نخواهید آن را خرج کنید. ما نمی‌خواهیم بچه‌ها احساس کنند که قربانی پول هستند. می‌خواهیم به کودکمان نشان بدهیم که ما بر پولمان نظارت و کنترل داریم، نه پول بر ما.
بچه‌ها مدیریت پول را نخواهند آموخت، مگر اینکه بدانند درنحوه استفاده از آن یک گزینه در اختیار دارند. وقتی کودکتان چیزی را از شما می‌خواهد که قصد خرید آن را ندارید، بگویید: «این ماه برای آن پولی کنار نگذاشته‌ام» یا «نمی‌خواهم پول خانواده‌مان را خرج آن کنم.»
گام بعدی این است که آموزش خرج کردن، پس انداز کردن و انتخاب گزینه‌های درست را به کودکتان شروع کنید. به همین منظور، کمی پول به کودکتان بدهید تا خودش خرج کند. وقتی که 3 ساله شد این کار را شروع کنید (زیرا در این سن به کاربرد پول پی می‌برد.). سپس به کودکتان کمک کنید تا برنامه ساده‌ای را برای مستمری‌اش طراحی کند.
در آغاز کار اگر کودکتان مفهوم پس انداز کردن و خرج کردن را نمی‌داند نگران نشوید. فرض کنید می‌خواهید به او مسواک زدن را بیاموزید؛ بچه‌ها اغلب نمی‌فهمند چرا باید این کار را انجام دهند، اما شما به آن‌ها کمک می‌کنید این عادت خوب رابیاموزند که بعداً در زندگیشان اهمیت خواهد یافت.
پول را به آن‌ها نشان بدهید
تعجبی ندارد که کودکتان در میان اسکناس‌ها و بقیه وسایل کیفتان گیج شود و سردر نیاورد که این‌ها چه چیزی هستند و یا حتی تصور کند که کارت‌های اعتباری دارای قدرت خرید جادویی و نامحدودی هستند. درواقع، بیشتر کودکان زیر 7 سال ارتباط بین کارت و پولی را که پشتوانه آن است، درک نمی‌کنند. به همین دلیل بهتر است برای برخی از خرید‌های روزانه که کودکتان همراهتان است، چه در فست فود و چه باجه پارک بازی، از پول نقد استفاده کنید و پولتان را بلند بشمارید تا ببیند.
با این همه مجبور نیستید که از راحتی کارت‌های اعتباری صرف نظر کنید. کودکان باید نحوه استفاده عاقلانه آن را بیاموزند. همین که دبیرستان را تمام کنند آن‌ها نیز از کارت‌های اعتباری و وام استفاده خواهند کرد. بنابراین از هم اکنون صحبت کردن دراین مورد را آغاز کنید.وقتی از کارت اعتباری یا وام استفاده می‌کنید، اجازه بدهید کودکتان ببیند که شما خرید‌‌هایتان را یادداشت می‌کنید، درست مانند چک. هر بار که چیزی می‌خرید، نحوه کم شدن پول از حسابتان را به او نشان دهید. این کار مخصوصاً برای کودکان 7 تا 9 ساله خوب استکه بسیار درگیر جمع و تفریق هستند. وقتی پولتان را از دستگاه خود‌پرداز می‌گیرید، همین کار را انجام دهید، حتی برای کودکانی که 3 سال بیشتر ندارند. برای مثال بگویید: «الان 60 هزار تومان از حساب بانکیم برداشتم تا فلان کار را انجام دهم». به آن‌ها نشان دهید که برای پول برنامه ریزی وجود دارد و همین طوری آن را از حسابتان برنمی دارید.
درباره قیمت اشیا با او صحبت کنید
چه آن چیز اسباب بازی باشد و چه یک تی شرت، بچه‌ها باید درباره قیمت آن هابدانند. به علاوه قیمت‌ها به کودکان کمک می‌کنند درک کنند که چرا می‌توانیم دو سوپ آماده 2 هزار تومانی را‌‌ همان موقع بخریم، اما برای اسباب بازی سخنگوی 90 هزار تومانی باید پس انداز کنیم.برای صحبت کردن درباره آنچه که خرج کرده‌اید، از پول اسباب بازی کمک بگیرید. از 12 سالگی کودکان ما متوجه می‌شوند که بیشتر آن خرج شده است.
برای کودکان کم سن‌تر می‌توانید این کار را ساده کنید (و مقدار حقوق ماهیانه‌تان را محرمانه نگه دارید). برای این کار می‌توانید هزینه خرید‌های روزانه (شیر، بنزین، تمبر) را از بودجه مخارج امروزتان کم کنید.
در بسیاری از خانواده‌ها، والدین به اندازه کافی درباره امور مالی با کودکشان صحبت نمی‌کنند. صحبت کردن درباره مسائل مالی خانواده چیز خوبی است. اما حواستان باشد درباره هزینه زیادی که کودکتان بر دوشتان گذاشته، صحبت نکنید برای مثال پول لباس مدرسه‌ات باعث شد که بیشتر از مقدار بودجه‌مان خرج کنیم .
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.