جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
آی کیو با کودک چه میکند؟
نی نی بان، گروه ترجمه:حتما میدانید که ژنتیک، تغذیه مناسب، دوری از مواد سمی و داشتن زمانی برای بازی همگی به پرورش هوش کودک کمک میکند. اما این هوشی که برای همه مهم است، چیست و با چه کارهایی میتوان آی کیو کودک را بالا برد؟ در کمال تعجب چیزی که هوش کودک را بالا میبرد انواع بازیها و ویدئوهای موتزارت نیست. شما میتوانید کودک را با راههای سادهای به پتانسیل کامل فکریاش برسانید.
مغز کودک چطور رشد میکند؟
از قبل از تولد تا چهار سالگی مغز نوزاد به طرز عجیبی رشد میکند. در واقع مغز نوزاد تا قبل از ورود به مهدکودک به 90 درصد رشد خود میرسد. این دوره رشد فرصت مناسبی را برای یادگیری فراهم میکند. اما مغز در 4 سالگی از رشد خود باز نمیایستد و به سازماندهی و بازسازی در طول دوران کودکی ادامه داده و اوایل سن بلوغ کاملا پیچیده میشود.
متاسفانه دانستن رشد مغز در دوران کودکی بسیاری از والدین را درباره آی کیوی کودک دچار ترس میکند. این یک نگرانی عمومی است. بسیاری از والدین بر این باورند که اگر یادگیری را خیلی زود شروع کنند به یادگیری نوزاد شتاب بیشتری میدهند. اما بچهها در روند طبیعی بهتر میآموزند. سالهای اول زندگی بسیار مهم است اما مدارهای پایینی مغز باید قبل از مدارهای بالایی ساخته شود و مهارتهای پیشرفته بر مهارتهای پایه قرار بگیرد.
آی کیو نوزاد چیست؟
هوش نوزاد معمولا با مراحل رشد او اندازهگیری میشود. اینکه آیا او لبخند میزند، مینشیند یا چهار دست و پا میرود. طبق روال همه بچهها باید این کار را انجام دهند اما برخی سریعتر از همسالانشان این کارها را انجام میدهند و برخی دیرتر اما آیا کودکانی که دیرتر این کارها را انجام میدهند بهره هوشی پایینتری دارند؟ قطعا نه. حتی اگر کودک شما زودتر این کارها را انجام دهد دلیل نمیشود که بگوییم او نابغه است.
احساسات باعث یادگیری میشود
یکی از مهارتهای پایه، ایجاد یک الگو برای روابط نزدیک از طریق دلبستگی اولیه میان پدر و مادر و سرپرستان است. هماهنگی ذهنی و درونی کودک کمک میکند مغز نوزاد یکپارچه شود. در واقع این هماهنگی یک شبکه امن را در مغز نوزاد فراهم میکند. متخصصان معتقدند روابط محبت آمیز در طول دوران کودکی بسیار مهم است اما این موضوع در اوایل زندگی اهمیت ویژهای دارد. یکی از راههای ارتباط با کودک شنیدن او و برقراری ارتباط چشمی است. اگر فقط وانمود به شنیدن کنید در حالی که حواستان جای دیگری است بدون شک کودک خیلی سریع آن را میفهمد. دیگر راههای ارتباط با کودک بیان حس از طریق صورت، تن صدا، حرکات بدن و دیگر پیامهای غیرکلامی است. وقتی کودک بزرگتر میشود یکی از بهترین کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که درباره اتفاقات روز با او صحبت کنید.
ارتباط کودک با شما به رشد مغز او کمک میکند زیرا سلولهای عصبی از طریق ارتباط اجتماعی و زبان به یکدیگر اتصال پیدا میکنند. آموزش معمولا با ارتباط نزدیک تقویت میشود برعکس زمانی که بچهها حس امنیت و ایمنی نکنند این موضوع توانایی آنها را در یادگیری تحت تاثیر قرار میدهد.
تجربه، مغز کودک را میسازد
مغز تنها ارگان بدن است که خودش را میسازد. در حال حاضر مشخص شده تجربیات مختلف در واقع منجر به تغییر و سازماندهی دوباره ساختار و فیزیولوژی مغز میشود. به جای اینکه هوش کودک را به عنوان یک فرایند پویا در نظر بگیرید بسیاری از والدین آن را کشتی خالی میبینند که میتوان داخل آن را به سادگی با اظلاعات پر کرد.اما این راه کارساز نیست و بهترین فراگیری در تعامل فعال رخ میدهد.
تلاش و طرز فکر موثر است
بعد از 20 سال تحقیق مشخص شده تفاوت در ذهنیت کودکان میزان انگیزه آنها به یادگیری و در نهایت عملکرد آنها در مدرسه را تحت تاثیر قرار میدهد. بچههایی که باور دارند هوش ثابت است و تغییر نمیکند خطر نمیکنند و تنها تلاششان این است که هر آنچه تا به حال انجام میدادند به بهترین شکل ادامه دهند و در این راه خطر نمیکنند و به این ترتیب هوششان را محدود میکنند. برعکس کودکانی که برای رشدشان تلاش میکنند حتی اگر شکست بخورند خود را به چالش میکشانند. این بچهها به این فکر میکنند دفعه بعد چه کار متفاوتی باید انجام دهند مانند این که بخواهند نمره بالاتری در درسهایشان به دست آورند. مغز مانند یک عضله است. اگر از آن استفاده کنید قویتر میشود این باعث ارتباطات جدید شده و در طول زمان شما را باهوشتر میکند.
![](/imgs/no-img-200.png)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست