چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

خواص موز و زیتون


خواص موز و زیتون

موز گیاهی است علفی که مانند درختچه است برگهای آن بسیار بزرگ و پهن و گاهی تا ۲ متر می رسد گلهیا آن مجتمع و بصورت سنبله است میوه آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن برنگ زرد در می آید
موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شده است

موز گیاهی است علفی که مانند درختچه است . برگهای آن بسیار بزرگ و پهن و گاهی تا ۲ متر می رسد . گلهیا آن مجتمع و بصورت سنبله است میوه آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن برنگ زرد در می آید .

موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شده است . در سال ۱۴۸۲ پرتغالیها موز را در سواحل گینه پیدا کردند و به جزائر قناری بردند و سپس بوسیله میسیونر مذهبی اسپانیولی به نواحی حاره آمریکا برده شد و اکنون موز در تمام مناطق گرمسیر دنیا کشت می شود .

موز را هنگامیکه هنوز سبز است از درخت می چینند و به مناطق مختلف می فرستند و در آنجا بوسیله گرما دادن آنرا می رسانند .

موز انواع مختلف درد یک نوع آن بسیار درشت و نوعی از آن هم خیلی ریز است که مزه شیرینی درد .

در کشورهای استوایی معمولا موز را می پزند و همراه با برنج و لوبیا می خورند در کشورهای آمریکای لاتین موز را ورقه ورقه کرده و در آفتاب خشک می کنند

هنگامیکه موز انتخاب می کنید باید پوست آن زرد و سفت و روی آن لکه های سیاه وجود داشته باشد و این نشانه موز رسیده است . موز نارس بدلیل داشتن نشاسته زیاد هضمش سنگین است

● ترکیبات شیمیایی:

▪ قندی که در موز وجود دارد بسرعت قابل جذب است / در صد گرم موز مواد زیر موجود است

ـ انرژی / ۱۰۰ کالری

ـ آب /۷۰ گرم

ـ پروتئین / ۰/۸ گرم

ـ چربی / ۰/۲ گرم

ـ قند / ۶/۵ گرم

ـ کلسیم / ۸ میلی گرم

ـ فسفر / ۲۵ میلی گرم

ـ آهن / ۰/۷ میلی گرم

ـ سدیم / ۱ میلی گرم

ـ پتاسیم / ۳۷۰ میلی گرم

ـ ویتامین آ / ۱۹۰ واحد

ـ ویتامین ب۱/ ۰/۰۵ میلی گرم

ـ ویتامین ب ۲ / ۰/۰۶ میلی گرم

ـ ویتامین ب ۳ / ۰/۰۷ میلی گرم

ـ ویتامین ث / ۱۰ میلی گرم

در موز چند ماده شیمیایی بسیار مهم مانند سروتونین ، نوروپی تفرین ، دوپامین و کاته چولامین وجود دارد .

▪ خواص داروئی

موز از نظر طب قدیم ایران معتدل و تر است و خون را غلیظ می کند . موز انرژی زیادی درد و چون نرم هست غذای خوبی برای کودکان و اشخاص مسن می باشد

ـ بدلیل داشتن پتاسیم زیاد ضد سرطان بوده و غذای خوبی برای ماهیچه ها می باشد

ـ موز ملین بوده و همچنین درمان اسهال و اسهال خونی است

ـ موز خونساز است بنابراین اشخاص لاغر و کم خون حتما باید موز بخورند

ـ موز تقویت کننده معده و نیروی جنسی است

ـ موز درمان زخم معده و روده می باشد

ـ گرد موز همچنین داروی خوبی برای پائین آوردن کلسترول است

ـ شیره گلهای موز درمان کننده اسهال خونی است

ـ جوشانده موز اثر قطع خونریزی درد

ـ ضماد برگ درخت موز برای درمان و سوختگی مفید است

ـ ریشه موز دفع کننده کرم معده است

ـ موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می کند برای رفع این عارضه باید پس از موز کمی نمک خورد

ـ موز تاثیر خوبی در تامین رشد و تعادل سیستم اعصاب درد.

ـ برای درمان ضعف بدن موز را با عسل بخورید

ـ موز مدر است

ـ موز بعلت درا بودن قند زیاد برای مبتلایان به مرض قند مضر است و نباید در خوردن آن افراط کنند.

▪ طرز استفاده

به مبحث نسخه پیچی گیاهان دارویی برای بیماری مورد نظر مراجعه نمایید

▪ مضرات

مضرات خاصی گفته نشده است .

● زیتون

زیتون درختچه ای است به ارتفاع تقریبا سه متر ولی هنگامیکه در شرایط مساعد پرورش می یابد ارتفاع آن حدود ۱۲متر و قطر تنه اش به ۳ متر میرسد .

چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم است . رنگ آن زرد است که خطوطی قهوه ای رنگ در آن وجود دارد . از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده می شود . برگهای آن سبز رنگ ، بیضوی و دراز و بوضع متقابل یکدیگر بر روی ساقه قرار گرفته اند .

منشاء درخت زیتون احتمالا منطقه مدیترانه بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است .

زیتون معمولا در اوائل تابستان شروع به گل دادن می کند و میوه آن کم کم ظاهر می شود . در اواخر تابستان میوه آن به ثمر می رسد . در این هنگام زیتون سبز است و بتدریج تبدیل به بنفش و قهوه ای و سپس سیاه می شود بطوریکه در اواخر پائیز که موقع برداشت میوه است رنگ آن بکلی تیره است .

▪ ترکیبات شیمیایی

زیتون رسیده در حدود ۳۰ درصد روغن درد . این روغن مخلوطی از اولیئک اسید Oleic acid ، لینولئیک اسید Linolenic acid و پال میتیک اسید Palmitic acid می باشد .

روغن زیتون مایعی است زلال برنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی برای استخراج روغن زیتون میوه ها را له کرده و در داخل کیسه ای می ریزند و سپس کیسه را تحت فشار قرار داده تا روغن آن خارج شود.

البته از باقیمانده تفاله زیتون که روغن آن گرفته شده تحت اثر آب جوش حرارات و فشار روغن زیتون معمولی را استخراج می کنند که ارزش روغن فشار اول را ندارد .

زیتون دارای سدیم ، ویتامین A و E و آهن می باشد .

▪ خواص داروئی

زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس زیتون سرد و خشک است و روغن زیتون گرم و خشک است . برگ درخت زیتون نیز گرم و خشک می باشد .

دم کرده برگ زیتون داروی خوبی برای پائین آوردن فشار خون می باشد . بدین منظور باید ۲۰ عدد برگ زیتون را داخل ۳۰۰ گرم آب ریخته و آنرا بمدت ۱۵ دقیقه بجوشانید . سپس کمی قند بآن اضافه کرده و بمقدر یک فنجان دوبار در روز از آن بنوشید . بعد از دو هفته باید بمدت ۸ روز نوشیدن این دم کرده را قطع کنید و سپس ادامه دهید .

ـ روغن زیتون نرم کننده و صفرا بر است .

ـ روغن زیتون دفع کننده سنگ کیسه صفرا است برای این منظور باید آنرا با آبلیمو مصرف کرد .

ـ روغن زیتون کرم کش است .

ـ روغن زیتون برای رفع سرفه های خشک مفید است .

ـ برای رفع خارش گزیدگی حشرات ، روغن زیتون را به محل گزیدگی بمالید .

ـ بدن بچه هایی را که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند با روغن زیتون ماساژ دهید اثر مفیدی درد

ـ برای رفع پیوره لثه ، روغن زیتون را بر روی لثه بمالید .

ـ برای برطرف کردن خراش و ترک پوست ، گلیسیرین و روغن زیتون را بمقدر مساوی با هم مخلوط کرده و روی پوست بمالید .

ـ دم کرده برگ درخت زیتون تب بر است .

ـ جوشانده برگ درخت زیتون برطرف کننده نقرس و رماتیسم است .

ـ برای سرباز کردن جوشها و کورک ها زیتون را له کرده و روی جوش یا کورک بمالید .

ـ دم کرده و جوشانده پوست درخت زیتون تب بر و درمان کننده مالاریا است .

ـ پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است

ـ جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخم های دهان مفید است

۱۶)برای رفع سستی فلج و لقوه و تقویت نیروی جنسی باید ۸۰ گرم روغن زیتون را با ۱۴ گرم کندر و ۱۶ گرم سیاه دانه مخلوط کرده و بمدت سه روز از آن بخورید

مصرف رون زیتون از امراض قلبی وس رطان جلوگیری می کند .

و بالاخره روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز می باشد زیرا در اثر حرارات خراب نمی شود.

▪ طرز استفاده

به مبحث نسخه پیچی گیاهان دارویی برای بیماری مورد نظر مراجعه نمایید

▪ مضرات

روغن زیتون برای هیچ کس مضر نیست و همه افراد می توانند از آن استفاده کنند فقط میوه تازه و یاقوتی آن معده راسست می کند و ممکن است تولید استفراغ کنند .



همچنین مشاهده کنید