شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

رفتار جنسی ناسالم، یعنی چه؟


هرگونه تماس جنسی را که در آن فرد از سلامت خود یا شریک جنسی خود ‌آگاه نباشد، رفتار جنسی ناسالم (UnsafeSex) می‌گویند. به گفته یک متخصص پزشکی‌اجتماعی هر گاه فردی از سوابق پزشكي شریک جنسی خود اطمينان كافي نداشته باشد، خود را در معرض عفونت‌ها قرار داده است.
دکتر محمدرضا هدایتی‌مقدم، متخصص پزشکی‌اجتماعی اظهار داشت: «متاسفانه آگاهی از سلامت افراد به‌راحتی امکان‌پذیر نیست و همان‌طور كه قبلا بارها گفته شده است، افراد مبتلا به HIV مثبت در بيشتر موارد از ابتلاي خودشان به این بیماری اطلاعی ندارند. از طرفی دیگر، منفی بودن آزمایش خون نیز نمی‌تواند دلیل سالم بودن فرد باشد زیرا نتیجه این آزمایشات در ابتدای آلودگی با HIV معمولا منفی است.»

رفتار جنسی ناسالم، یعنی چه؟


وی در ادامه افزود: «برای اينكه مشخص شود آيا فرد خاصي ممكن است به عفونت HIV مبتلا باشد يا نه بايد به رفتارهای او توجه کرد. داشتن سابقه برخي رفتارهای خاص احتمال آلودگی به HIV و سایر عفونت‌های‌آمیزشی را بیشتر می‌کند كه به اينها رفتارهای پرخطر گفته مي‌شود.»
هدایتی‌مقدم با تاکید بر اینکه در زمینه جلوگیری از گسترش عفونت HIV، شيوه پيشگيري مثبت نسبت به روش‌هاي معمول بسيار موثرتر است، خاطرنشان کرد: «نكته مهم ديگر در زمينه جلوگيري از گسترش عفونت HIV در جامعه اين است كه افراد مبتلا به اين ويروس را پيدا كنيم و اطلاعات و ابزار لازم را در اختيار آنان قرار دهيم تا خود افراد HIV مثبت در پيشگيري از انتقال عفونت به ديگران پيشقدم شوند.
به اين كار، «راهبرد پيشگيري مثبت» گفته مي‌شود. معناي اين راهبرد اين است كه افراد HIV مثبت به قدري آگاه و توانمند شوند كه خودشان نسبت به انتقال این عفونت به همسر، خانواده، شرکای جنسی و در نهایت به جامعه حساس شوند و مراقبت‌هاي لازم را براي انتقال ندادن ويروس به ديگران به‌عمل آورند. شيوه پيشگيري مثبت نسبت به روش‌هاي معمول بسيار موثرتر است چون در اين روش از انتقال ويروس از منبع آن جلوگيري به عمل مي‌آيد. به علاوه باعث مي‌شود انزوا و كناره‌گيري مبتلايان بهHIV و ايدز كاهش يابد كه خود اين موضوع به كنترل بيماري كمك زيادي می‌کند.»
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهي مشهد با اشاره به اینکه رفتارهای جنسی پرخطر رفتارهايي هستند كه افراد را با احتمال بيشتري در معرض كسب عفونت‌هاي آميزشي به خصوص HIV قرار مي‌دهند، گفت: «داشتن شرکای جنسی متعدد، مصرف الکل، مواد مخدر و یا روانگردان قبل از برقراری تماس جنسی، متوسل شدن به خشونت در زمان تماس جنسی، تماس‌های جنسی نامعمول مثل تماس مقعدی و همچنین تماس جنسی بدون پوشش محافظ (کاندوم) جزو رفتارهای جنسی پرخطر محسوب می‌شود.»
به گفته این متخصص پزشکی اجتماعی هر چقدر تعداد شريك جنسي فردی بيشتر باشد، خود را بيشتر در معرض بيماري‌ها قرار مي‌دهد و هر چقدر شريك جنسي با افراد بيشتري رابطه جنسي داشته باشد علاوه بر او، فرد هم در خطر بيشتري قرار خواهد گرفت. ضمن اینکه پس از مصرف الکل و مواد مخدر يا روانگردان به علت اینکه کنترل و تصمیم‌گیری فرد در زمان تماس جنسي كمتر مي‌شود، میزان پذیرش خطر در افراد نیز بالاتر می‌رود.
   
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.