شنبه, ۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 18 May, 2024
مجله ویستا

بچه های دروغگو در آینده موفق‌ترند!


شهرزاد: تو اتاقت رو به هم ریختی؟
-نه مامان، برادر كوچولوم بود.
-تو رفتی سر یخچال شكلات برداشتی؟
-نه. شكلا تها رو مامان بزرگ خورد.
-تو خواهرت رو هل دادی؟
-نه. خودش از تخت افتاد پایین.
احتمالا شما هم بارها با فرزندتان از این مكالمات داشته اید و حتما از اینكه كوچولو یتان از همین حالا و با این سن پایین دروغ گفتن را شروع كرده ناراحت شده اید؛ اما ما برای شما خبر خوبی داریم. از این به بعد دروغ گفتن بچه ها نباید شما را نگران كند. محققان فهمیده اند بچه هایی كه از سن خیلی پا یین دروغ گفتن را شروع میكنند، بچه های باهوش تری هستند و در آینده موفقتر خواهند شد.

بچه های دروغگو در آینده موفق‌ترند!


نشانه چیست؟
بچه هایی كه دروغ می گویند، چند كار را با هم در مغزشان انجام میدهند. اول اطلاعات را جمع میكنند. بعد آنها را به بهترین شكل ممكن تغییر میدهند و داستان دیگری سر هم میكنند و تحویل شما میدهند. دروغ گفتن ارتباط مستقیم با بخش استنتاج و تحلیل مغز دارد. معمولا همه بچه ها دروغ میگویند؛ اما بچه های باهوش تر میتوانند دروغ های بهتری بگویند. آنقدر كه بعضی وقت ها شما هم آنها را باور میكنید. دروغ گفتن بچه ها نشان میدهد كه مغز آنها رشد كرده است. پس هر وقت كودك شما دروغ گفتن را شروع كرد باید به رشد یك توانایی در مغزش پی ببرید. مغز بچه هایی كه از 2سالگی دروغ می گویند، رشد سریعی داشته و این نشان میدهد كه آن بچه باهوش تر است و به احتمال زیاد در زندگی آینده اش موفق تر خواهد بود. اگر كودك طوری دروغ بگوید كه راحت بتوانید آن را باور كنید، نشان میدهد كه فرزند شما هوش بیشتری برای آموختن دارد و بهتر میتواند یاد بگیرد. البته این به این معنی نیست كه هر وقت از بچه دروغ شنیدید، خوشحال شوید و او را تشویق كنيد.
از كی شروع میشود؟
همه بچه ها دروغ میگویند؛ اما سن شروع به دروغگویی در بچه های مختلف با هم فرق میكند. پزشكي كانادايي به اسم دكتر كانگ لی كه در موسسه مطالعات كودكان در دانشگاه تورنتو تحقیق میكند، روی 1200 كودك 2 تا 16 ساله مطالعه جالبی انجام داد. او آنها را در یك اتاق گذاشت و از آنها خواست به یك اسباب بازی كه پشت سرشان است نگاه نكنند. بعد رفتار آنها را با دوربین مخفی كنترل كرد و در آخر از آنها خواست تا بگویند اسباب بازی را نگاه كرده اند یا نه. این تحقیق نشان داد فقط 20 درصد بچه ها می توانند در 2 سالگی دروغ بگویند؛ اما در سه سالگی نیمی از بچه ها دروغ گفتن را شروع میكنند. این آمار در 4 سالگی به 90 می رسد و تا سن 12 سالگی، هرچقدر بچه بزرگ تر می شود، بیشتر دروغ می گوید. در این سن تقریبا همه بچه ها دروغ می گویند؛ اما لازم نیست نگران باشید. آرام آرام این میزان كم میشود. به طوری كه در 16 سالگی فقط 70 درصد بچه ها دروغ می گویند.
باید چه كنیم؟
هرچه فرزند شما بزرگ تر می شود، بهتر میتواند دروغ گفتن خود را كنترل كند. بچه های 16 ساله به بالا همانطوری دروغ می گویند كه شما می گویید! آنها سعی میكنند با دروغ هایشان كمتر كسی را اذیت كنند. در رابطه با این موضوع كار زیادی از دست شما برنمی آید. شما با تنبیه نمیتوانید جلوی دروغ گفتن بچه ها را بگیرید. به جای این كار باید وقتی فهمیدید بچه دروغ گفته، به او آموزش درست بدهید. شروع كنید به صحبت كردن درباره بدی های دروغ گفتن. برای او مثال بزنید و با مثال به او نشان دهید دروغ گفتن باعث چه چیزهای بدی می شود. مثلا بگویید اگر شما به دروغ بگویید كه برای او اسباب بازی خریده اید، او چقدر ناراحت خواهد شد. یا مثلا به او نشان دهید اگر به خاطر دروغگویی او، كسی دیگری به جایش تنبیه شود، چقدر بد خواهد بود. شما نباید زیاد نگران باشید. دروغ گفتن بچه ها در سن كم اصلا به این معنی نیست كه آنها در آینده بچه های متقلب و خرابكاری از آب در خواهند آمد. این نشانه یك رشد فکری در بچه هاست.