یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

ورزش در بارداری با بدن شما چه می کند؟


ورزش در دوران بارداري سرعت گردش خون به سمت رحم را زياد مي‌کند که اين باعث مي‌شود عمليات رسيدن مواد غذايي و مهم‌تر از آن اکسيژن به جنين بهتر صورت بگيرد. وقتي اکسيژن به اندازه کافي به مغز جنين برسد، ريسک ناهنجاري‌هاي مغزي در هنگام تولد کاهش مي‌يابد.

يک برنامه منظم و مناسب ورزشي، در بارداری چه می کند؟
زايمان شما آسان مي شود. ورزش تناسب اندامتان را به شما بر مي‌گرداند و موجب مي شود کمردرد شايع اين دوران به سراغتان نيايد. ورزش به شما اعتماد به نفس مي‌دهد، ناراحتی‌هاي احساسي را کم می‌کند. به عبارتي با انرژي مثبتي که به شما مي‌دهد باعث می‌شود که از نظر رواني به آرامش برسيد. ترس از زايمان را در شما از بين مي‌برد و زايمان را براي شما راحت مي‌کند، در نتيجه تقاضاي زايمان به روش سزارين کاهش مي‌يابد. نه تنها حالت ويار،بلکه تهوع و استفراغ را در شما به حداقل مي‌رساند و اشتهايتان به غذا بي‌سابقه مي شود. هضم و جذب غذا برايتان راحت مي‌شود و کمتر در اجابت مزاج دچار مشکل مي‌شويد. عضلاتتان تقويت مي‌شود، بنابراين تحمل وزن باري که چندين ماه مهمان شماست آسان‌تر مي‌شود.
قوي شدن عضلات در ناحيه شکم، ران، لگن و ماهيچه‌هايي که در زايمان دخالت دارند نه تنها باعث مي‌شود درد دوران حاملگي کمتر شود، بلکه زايمان را براي شما راحت و سريع مي‌کند و براي زايمان داروي مسکن کمتري دريافت مي‌کنيد. مطلب ديگري که براي خانم‌هاي جوان اهميت دارد اين است که نرمش به اندام‌ها اجازه مي دهد بعد از زايمان زودتر به حالت اول خود برگردند و به تناسب اندام مادر خدشه‌ای وارد نشود.
نکته
به ياد داشته باشيد خانم‌هائي که زمان بارداريشان با ورزش همراه است، بعد از زايمان روزهاي کمتري را در تختخواب مي‌مانند و زندگي عادي را زودتر شروع مي‌کنند. در سه ماهه اول بارداري اگر از نظر بدني فعال هستيد و به طور مستمر و منظم ورزش مي‌كنيد، مي‌توانيد به آن ادامه دهيد، به شرطي كه ورزش سنگين نباشد و شما نيز سابقه سقط نداشته باشيد. اگر قبل از بارداري ورزش نمي‌كرده‌ايد، بدانيد دوران بارداري زمان مناسبي براي شروع تمرينات ورزشي نيست و بهتر است فعاليت‌هايي چون پياده روي را براي انجام در نظر بگيريد.
به اين نكته توجه كنيد:
ممکن است شما هنگام ورزش يا بعد از آن متوجه علائمي در خود شويد که بعضي از اين نشانه ها مي‌توانند خطرناک باشند. در اين صورت بلافاصله ورزش را قطع کنيد و با پزشک خود تماس بگيريد. تعدادي از اين علائم عبارتند از: خونريزي از واژن و آبريزش، کاهش حركات جنين، انقباضات پشت سرهم و بي دليل رحم، تاري ديد، تنگي نفس، احساس ضعف در عضلات، خستگي، حالت تهوع، سردرد، درد در ناحيه قفسه سينه، درد در ناحيه لگن و راه رفتن سخت. هرکدام از اين علائم را که ديديد آرام آرام سرعت تمرينتان را کم کنيد تا متوقف شويد. يک دفعه ورزش را کنار نگذاريد. بعد از آن هم طبق معمول با پزشکتان تماس بگيريد. البته تحرک کم جنين هميشه هم نبايد شما را نگران کند. جنين معمولاً عادت دارد موقع تحرک و ورزش مادرش آرام بنشيند و فقط نگاه کند. از بين علامت‌هاي گفته شده مواردي هستند که بيشتر از بقيه بايد جدي گرفته شوند، به طوري که اگر در آن شرايط به پزشکتان دسترسي نداشتيد حتماً خودتان را به نزديک‌ترين مرکز درماني برسانيد.
اين موارد عبارتند از:
خونريزي از واژن، درد در ناحيه شکم، تاري ديد و تغيير ناگهاني دماي بدن. در سه ماهه دوم بارداري، بايد در شرايط بسيار مطلوبي باشيد تا بتوانيد به فعاليت ورزشي خود ادامه دهيد. بهتر است در اين زمان به پياده روي بپردازيد و به ازاي هر 15 دقيقه فعاليت، 5 دقيقه استراحت كنيد. در سه ماهه سوم بارداري، بهتر است فعاليت‌هاي ورزشي سبك و آرام انجام دهيد و از انجام حركاتي كه تعادل را بر هم مي‌زند پرهيز كنيد. حتماً بايد از فعاليت‌هاي شديد كه بر روي دستگاه قلبي-عروقي و تنفسي فشار مي‌آورد، اجتناب كنيد.
توصيه هاي كلي:
سعي کنيد به خودتان فشار نياوريد و قهرمان ورزش شدن را براي بعد از زايمان بگذاريد. با فاصله‌اي در حدود 2 ساعت بعد از صرف غذا ورزش را آغاز نماييد، لباس آزاد و راحت بپوشيد. قبل از شروع ورزش مثانه خود را خالي کنيد. تمرينات خود را روي سطح صاف و سفت انجام دهيد، در هواي گرم ورزش نکنيد، به ارتفاعات نرويد چون ممکن است با کمبود اکسيژن رو به رو شويد. روي پاي خود به مدت طولاني نايستيد چون ممکن است پاهايتان ورم کند، آب زياد بنوشيد، ورزش هاي خشن و پر جنب و جوش را کنار بگذاريد چون ممکن است به شکمتان ضربه اي وارد شود و يا مشکلات ديگري برايتان به وجود آيد.
آيا ورزش شنا در دوران بارداري مجاز است؟
اصولاً شنا در آب براي آرامش جسم و روح فوق العاده است و اين آرامش دقيقاً همان کيميايي است که يک خانم باردار به آن نياز دارد. در هنگام شنا احساس سبکي مي‌کنيد و اين براي شما که مجبوريد شبانه‌روز چند کيلويي اضافه با خود حمل کنيد غنيمت است. شنا جريان خونتان را تنظيم مي‌کند، کشيدگي عضلات و ماهيچه ها را افزايش مي دهد. استقامتتان را بالا مي‌برد، از طرف ديگر شنا ورزشي کاملاً صلح آميز است و مي‌توان گفت ريسک آسيب و جراحت در آن زياد نيست. شنا کردن به شما کمک مي‌کند دوران حاملگي را بدون مشکل به پايان برسانيد، دچار اضافه وزن نشويد و از همه مهم‌تر، زايمان نسبتاً راحت و بي دردسري داشته باشيد. اوايل بارداريتان مي توانيد مثلاً يک روز در ميان روزي 20 تا 30 دقيقه شنا کنيد. فراموش نکنيد اصلاً قرار نيست که بيش از اندازه به بدنتان فشار بياوريد. توانايي خود را بسنجيد و با پزشکتان مشورت کنيد تا بدانيد چه ميزان فعاليت براي شما مناسب است. اگر اول صبح شنا کنيد عوارض ناشي از حالت تهوع و ويار را کمتر احساس مي‌کنيد. در ماههاي بعد هم مي توانيد به شنا ادامه دهيد. اتفاقا بي وزني ناشي از حرکت در آب به مفاصل شما کمک مي‌کند تا سنگين‌تر شدن وزنتان را بهتر تحمل کند. در واقع آب مفاصل شما را در برابر فشاري که به آن‌ها وارد مي شود محافظت مي‌کند. فقط به ياد داشته باشيد در ماههاي آخر حاملگي از لباس شناي مخصوص بارداري استفاده کنيد، از شدت فعاليتتان کم کنيد و به هيچ وجه نگذاريد بدنتان بيش از حد گرم شود. از شيرجه زدن در آب خودداري کنيد و خيلي به مناطق عميق و کم اکسيژن نرويد. شنا کردن را در آبهايي که يا خيلي گرمند و يا خيلي سرد فراموش کنيد. نکته ديگر اينکه در دوران بارداري رفتن به سونا را به کل فراموش کنيد. چون حرارت زياد براي شما و جنينتان اصلاً خوب نيست.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.