دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
ای کشته چرا کشتی؟
شکنجه و آزار ابنزیّات، به دستور متوکل عباسی سال ۲۳۳ هجری قمری
محمد بن عبدالملک، معروف به زیّات وزیر، در دوران خلافت معتصم عباسی(هشتمین خلیفه عباسیان) به خاطر برخورداری از فضل و دانش و تبحّر در علم نحو و لغت، جذب دستگاه خلافت عباسی گردید.
زیات به خاطر برخورداری از ذوق شعر، دانایی و حسن سلوک و پشتیبانی از دستگاه خلافت و فروتنی در برابر خلیفه وقت، موقعیت مناسبی برای خویش به وجود آورد.
وی به معتصمعباسی، بسیار نزدیک و از خواص وی به شمار میآمد. به همین جهت، معتصمعباسی مقام وزارت را به وی واگذار کرد و بر ارج و منزلت او افزود.
زیات به خاطر برخورداری از ذوق شعر، دانایی و حسن سلوک و پشتیبانی از دستگاه خلافت و فروتنی در برابر خلیفه وقت، موقعیت مناسبی برای خویش به وجود آورد.
وی در دوران خلافت سه تن از خلفای عباسی(معتصم، واثق و متوکل) نقش مؤثری در حکومت و خلافت داشت و برای خوشخدمتی خلفا و تدبیر امور سیاسی و نظامی، تلاشهای بلیغی به عمل آورد.
پس از مرگ معتصمعباسی در نیمه ربیعالاوّل سال ۲۲۷ قمری، با پسرش ابوجعفرهارون، ملقب به الواثقباللّه بیعت کرد.
در تمام دوران خلافت پنجسال و نُه ماهه واثقعباسی، زیّات، مقام وزارت را بر عهده داشت و یکهتاز میدان سیاست بود.
وی در این مدت، تنوری چوبین که اطراف آن را از داخل با میخهای آهنین برجسته کرده بودند، درست کرد و مخالفان خود و حکومت را در داخل آن شکنجه میکرد.
متوکلعباسی که در دوران خلافت معتصم و واثق، یک جوان عیاش، بیبندوبار و هوسباز بود و طمع به خلافت داشت، همیشه مورد بیمهری و تحقیر واثق عباسی و وزیرش زیات قرار میگرفت.
قاضیاحمد بن ابی داود که شاهد رشد روزافزون مقام و قدرت زیّات در دستگاه خلافت عباسی بود، بر او رشک میورزید و دشمنی او را در قلب خود پنهان میکرد.
متوکلعباسی که در دوران خلافت معتصم و واثق، یک جوان عیاش، بیبندوبار و هوسباز بود و طمع به خلافت داشت، همیشه مورد بیمهری و تحقیر واثق عباسی و وزیرش زیات قرار میگرفت.
قاضیاحمد بن ابی داود، برعکس زیات، نسبت به متوکل مهربانی کرده و وی را محترم میشمرد. در ذیحجّه سال ۲۳۲ قمری، واثقعباسی وفات یافت و متوکلعباسی، به عنوان دهمین خلیفه عباسی بر تخت خلافت تکیه زد. وی در آغاز، زیات را از وزارت عزل و احمد بن ابی داود را به وزارت خویش نصب کرد. متوکل روز به روز با تحریکات احمد بن ابی داود، نفرت خویش نسبت به زیات را آشکار میساخت. تا در هشتم صفر سال ۲۳۳ قمری، دستور دستگیری و حبس زیات را صادر کرد. ایتاخ به دستور متوکل، زیات را زندانی و به انواع شکنجهها آزرد و تمام داراییاش را مصادره کرد و سرانجام وی را در همان تنوری که برای شکنجه مخالفان خود درست کرده بود، انداخته و آن قدر وی را شکنجه کردند، تا به دیار باقی و سرای عقاب شتافت. برخی گفتهاند که در زیر تازیانه جان داد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست