پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

حاضر جوابی بچه، چکار کنم؟


موقعیت
فرزندم با گستاخی تمام ،طوری حاضر جوابی می کند که زبانم بسته می شود .چطور به این وضع خاتمه دهم ؟
 
فکر کنید
حاضر جوابی نوعی عادت است ،که باید به صورتی جدی با آن برخورد کنید .فرزندی که یکی- دوبار با پدر و مادرش با گستاخی صحبت می کند و تنبیه می شود ،این رفتار را ادامه می دهد و به مرور بدتر خواهد شد .بیشتر بچه ها در مرحله ای از رشد خود سعی می کنند تا حاضر جوابی کنند . وقتی پدر یا مادری با آرامش و با قدرت در برابر این رفتار آنها واکنش نشان می دهند ،این کار دیگر تکرار نمی شود .
 
راه حل ها
1. اگر فرزند شما عادت به حاضر جوابی کرده است ،برای پایان دادن به رفتار او باید سرسختانه برخورد کنید .در جلسه ای به کودکانتن اعلام کنید که دیگر حاضر جوابی او را تحمل نخواهید کرد .مجازاتهایی تعیین کنید و هر بار که شاهد حاضر جوابی او بودید ،به آنها عمل کنید . این پیامد ها می تواند شامل از دست دادن امتیازی خاصی مانند استفاده از تلفن ،تماشای تلویزیون و یا دیدار با دوستان او باشد .می توانید کار خانه ی اضافی به او بدهید یا وقت خوابش را زودتر از زمان مقرر تعیین کنید .
اعلام کنید که این پیامد ها در چه حالتی اتفاق می افتند :«وقتی با بی ادبی حاضر جوابی کنی ،تمام روز را حق نداری از تلفن استفاده کنی . دومین خطاباعث میشود شب از برنامه ی تلویزیونی مورد علاقه ات محروم شوی . سومین بار … خلاصه ،با یک تنبیه شروع خواهد شد .»
 
2.هر گاه فرزندتان حاضر جوابی می کند ،فورا مکالمه را قطع کنید و از اتاق بیرون بروید و یا از او دور شوید . اگر به دنبال شما آمد ،با ارامش و قاطعیت اعلام کنید که بی ادبی را تحمل نخواهید کرد . بعد ،هیچ توجهی به او نکنید. وقتی آرام شدید ،در مورد مجازاتی مناسب برای حاضر جوابی او تصمیم بگیرید .
 
3.پول تو جیبی اورا به ۴ قسمت تقسیم کنید و هر قسمت را روی یک تکه مقوا بچسبانید . به او بگویید هر بار حاضر جوابی کند ،یک چهارم از پول توجیبی اش را به عنوان «جریمه»از دست می دهد و باقیمانده را در اخر هفته دریافت می کند .اگر فرزندتان تمام پول را به اتمام رساند ،کاری اضافی به او بدهید یا برای کار نادرست ازیک امتیاز محرومش کنید .
هر هفته را با روحیه ای جدید آغاز کنید . این اتفاقات باید به صورت آموزش موقتی باشند .وقتی مشکلی تحت کنترل شما قرار گرفت ،بگذارید فرزندتان متوجه شود که تلاش او برای کنترل حاضر جوابی خود تحسین کرده و دیگر جریمه اش نمی کنید . آشکارا و صریح به او بگویید :«هرگاه این رفتار دوباره ظاهر شود پول های تورا به حساب خودم خواهم گذاشت .»
 
4. کودکی که معمولا مودب است اگر حرفی بی ادبانه زد ،به چشمانش نگاه کنید و با قاطعیت و جدیت بگویید :« این کار یعنی حاضر جوابی و تو اجازه نداری این کار را انجام دهی »و گفت و گو را ادامه دهید و انگار که هیچ نوع حاضر جوابی صورت نگرفته است ،از فرزندتان بخواهید مطابق خواسته ی شما عمل کنند . با بحث کردن درباره ی موضوعی که باعث حاضر جوابی .شده است ،این رفتار را تقویت نکنید .