چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بسته بودن مجرای اشک در نوزادان


مجرای اشک بسته نوزاد قطعا باعث عفونت چشم نوزاد تازه به دنیا آمده می شود.
حداقل 20% نوزادان با مجرای اشک بسته در یک چشم یا هر دو چشم به دنیا می آیند. این انسداد می تواند باعث بروز علائم ورم ملتحمه مانند ترشحات زرد یا سفید یا ورم کامل می شود.

چگونه می توان عفونت چشم در نوزادان را تشخیص داد؟
اگر مجرای اشک نوزاد بسته باشد، شما حدود دو هفته بعد از تولد (هنگامی که اولین قطرات اشک تشکیل می شوند) ترشحات را می بینید. (تا آن زمان، نوزاد به قدر کافی اشک تولید می کرده است که روی چشم را بپوشاند اما به قدری زیاد نبوده است که از چشم فرو بریزد.)
هنگامی که نوزاد گریه می کند، اشک از گوشه های چشم به مجاری کوچک بینی حرکت می کند. اگر غشایی که این مجاری را می پوشانند بعد از تولد، باز نشده باشند یا به طور کامل باز نشده باشند این مایع به چشم برمی گردد و عفونت ایجاد می شود.
در ابتدا می بینید چشم های نوزاد خیس است. اگر مجرای اشک بسته باشد و عفونت ایجاد نشده باشد، ترشحات سفید و زردی در چشم می بینید. ترشحات در طول خواب جمع می شوند و گاهی باعث چسبیدن پلک ها می شوند.
هنگامی که چشم نوزاد عفونت کند، در طول روز مقدار زیادی ترشحات زرد یا سبز مشاهده می کنید.

درمان مجرای اشک بسته نوزاد
ابتدا به پزشک مراجعه کنید.
اگر عفونت باشد پزشک قطره تجویز می کند. پزشک توصیه می کند از طریق ماساژ آرام پوست گوشه چشم نوزاد کنار بینی مجرای اشک نوزاد را باز کنید.
فشار متناوب در طول روز به این غشاء باعث باز شدن مجرا می شود. کمپرس آب ولرم نیز کمک می کند.
تا زمانی که مجرای اشک به طور کامل باز شود باید به طور مرتب ترشحات چشم نوزاد را تمیز کنید. با استفاده از پنبه غوطه ور در آب گرم گوشه چشم نوزاد را تمیز کنید. هر بار از پنبه ای جدید استفاده کنید.
چند قطره شیر مادر باعث پاک شدن ترشحات و جلوگیری از عفونت می شود.

مجرای اشک بسته در نوزاد 6 ماهه و بزرگ تر
اگر هنگامی که نوزاد 6 ماهه است هنوز مجرای اشک باز نشده باشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا عمل جراحی انجام دهد یا می توانید تا یک سالگی نوزاد صبر کنید.