پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

فرزند 11 ماهه ام کم وزن مانده و سینه خیز نمی رود


پرسش: من دارای فرزند 11 ماهه هستم که به علت سرکار رفتن ( 2 ماهه بود ) شیر خشک به او دادم و شیر خودم را 4 ماه بیشتر نخورد و الان 8کیلو و خیلی کوچک است و هنوز حتی سینه خیز نمی رود می خواستم مرا راهنمایی کنید که آیا می توانم شیر خشک او را قطع کنم و شیر پاستوریزه بدهم و در مورد غذا نیز زیاد چیزی نمی خورد چه کار کنم؟

فرزند 11 ماهه ام کم وزن مانده و سینه خیز نمی رود


پاسخ: در مورد هر گونه تغییری در شیر خشک کودکتان حتما با پزشک مشورت کنید ضمن اینکه تا پایان یک سالگی به دلیل ایجاد آلرژی نباد به کودک شیر گاو داد. باید از تغذیه کمکی نیز برای کودکتان استفاده کنید.
تغذیه تکمیلی شیرخوار در ماه دهم، یازدهم و دوازدهم
دو هفته اول ماه دهم
مادر گرامی،
برای تغذیه تکمیلی نوزاد خود در این دوره می توانید در ساعت 10 صبح، به جای آب میوه از خود میوه های مجاز استفاده کنید. به طور مثال از یک قاشق مرباخوری هلو، سیب، موز و... شروع کنید و به سه قاشق مرباخوری برسانید.

نکات لازم :
- میوه مورد نظر بایستی کاملاً رسیده باشد. میوه را به دقت شسته و بعد از جدا کردن پوست و هسته ، آن را با پشت قاشق به طور کامل نرم کرده، سپس به شیرخوار بدهید.
- مقدار میوه را به تدریج زیاد کرده و در ساعت 10 صبح، به جای فرنی 5 تا 6 قاشق مرباخوری میوه به کودک بدهید.
- در اواخر هفته دوم ماه دهم، می توانید خرمای رسیده ای را که پوست و هسته آن را جدا کرده اید، بعد از غذای ظهر به عنوان دسر به کودک خود بدهید.
- می توانید به تدریج و بر حسب اشتهای کودک، ظهر و شب و هر بار حداکثر 6 تا 10 قاشق مرباخوری سوپ به کودک خود بدهید.
- اگر سوپ را در حجم زیاد و بیش از 10 قاشق مرباخوری در هر وعده غذایی به کودک بدهید، اشتهای کودک را برای وعده بعد نسبت به شیر مادر که هنوز غذای اصلی اوست، کم می کند.
- در این زمان باید شیرخوار را با غذاهایی مثل نان، بیسکویت ساده، ماکارونی پخته شده، تکه هایی از سیب زمینی یا هویج پخته شده، کوفته قلقلی و... که خود می تواند با دست بردارد و به دهان ببرد، آشنا کنید.
برنامه غذایی شیرخوار در دو هفته اول ماه دهم:
شب عصر ظهر 10 صبح صبح
6 تا 10 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست
3 قاشق مرباخوری پوره یا فرنی یا حریره بادام + تکه های بیسکویت یا تکه های نان
6 تا 10 قاشق مرباخوری سوپ +2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست
5 تا 6 قاشق مرباخوری از میوه رسیده و نرم شده
3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره بادام + نصف زرده تخم مرغ
برنامه غذایی شیرخوار در دو هفته دوم ماه دهم:
در این زمان ضمن تنوع بخشیدن به سوپ شیرخوار، می توانید از کته نرم که در آب گوشت یا آب مرغ پخته شده، همراه با خود گوشت استفاده کنید. برای تنوع غذا بهتر است هر بار یک نوع از سبزی ها یا حبوبات را به کته نرم اضافه کنید. می توانید با استفاده از گوشت ماهی( تیغ های آن را به طور کامل جدا کنید) به همراه کته نرم و سبزی، بر تنوع غذایی کودک بیفزایید.
ماه یازدهم و دوازدهم
در این دو ماه ، تنوع غذا را در تهیه سوپ، کته، پوره و... رعایت کنید. همچنین با توجه به اشتهای کودک می توانید به مقدارغذای هر وعده او اضافه کنید. توصیه می کنیم که بهتر است در این دو ماه هم از دادن غذاهای سفره خانواده به کودک خود، به علت داشتن نمک و چاشنی، خودداری کنید.
* توجه
از شش ماهگی و هم زمان با شروع غذای کمکی تا پایان 12 ماهگی، غذای اصلی شیرخوار هنوز شیرمادر است، لذا تغذیه با شیر خود را باید به طور مکرر و بر حسب تقاضا و تمایل شیرخوار در تمام مدت شب و روز، به ویژه قبل از هر وعده غذای کمکی باید مورد توجه قرار دهید.
مواد غذایی غیر مجاز تا یک سالگی :
باید از دادن موادغذایی زیر به کودک خود تا پایان یک سالگی باید اجتناب کنید، چون گروهی ایجاد حساسیت می کنند، برخی باعث خفگی شیرخوار شده و تعدادی نیز مشکلات دیگری به وجود می آورند:
1- مواد غذایی ای که ممکن است در شیرخوار زیر یک سال ایجاد حساسیت کنند. مانند:
- شیرگاو( جوشاندن شیر در تهیه فرنی، مقدار ماده حساسیت زای موجود در شیر را کمتر می کند.)
- سفیده تخم مرغ
- انواع توت، کیوی، آلبالو، گیلاس و خربزه.
- بادام زمینی
2- مواد غذایی که در دوره شیرخوارگی مجاز نیست و ممکن است باعث خفگی شیرخوار شود. مانند:
کشمش، حبه انگور، ذرت، تکه های سوسیس، آجیل، تکه های سفت و خام سبزی ها مثل هویج و... و تکه های گوشت.
3- مواد غذایی ای که ممکن است مشکلات دیگری ایجاد کنند. مانند:
- قهوه یا چای پررنگ که سبب بیقراری کودک می شود.
- عسل که باعث مسمومیت می شود(بوتولیسم)، ولی استفاده از عسل پاستوریزه اشکالی ندارد.
به طور کلی تا پایان یک سالگی باید از دادن عسل غیر پاستوریزه، شیرپاستوریزه، پنیر، سفیده تخم مرغ، شکلات، میگو، فلفل و ادویه جات، ترشی ها، نمک، نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی، خربزه، کیوی، انواع توت( توت سفید، توت فرنگی، تمشک) ، آلبالو، گیلاس، لپه و نخود، اسفناج و کلم به کودک خودداری کنید.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.