چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مدیتیشن برای تازهکارها: ۲۰ نکتهی عملی برای درک ذهنتان
بی هیچ شکی میتوانم بگویم در ده سالی که سعی کردم عادتهایی را در خود ایجاد کنم، مدیتیشن تبدیل به مهمترین عادت من شده است. مراقبه برای شکل دادن به سایر عادتها هم به من کمک کرده است. به من کمک کرده تا احساس آرامش و تمرکز بیشتری داشته باشم، دربارهی مسائل ناراحتکننده کمتر نگران شوم و بیشتر از قبل متوجه آنچه در زندگیام جریان دارد باشم و سپاسگزارتر باشم. با اینکه هنوز نقصهایی دارم اما این عادت تا حد زیادی باعث پیشرفت من شده است.
احتمالا مهمترین فایدهی این عادت برای من، این بوده است که برای درک کردن ذهنم به من کمک کرده است. پیش از شروع مدیتیشن هیچ وقت به آنچه در ذهنم جریان داشت فکر نمیکردم، افکار در ذهنم جریان داشت و من مانند یک ربات بیاراده تنها از دستورات ذهنم اطاعت میکردم. هنوز هم این فرایند در جریان است اما من بیشتر و بیشتر به آنچه درون ذهنم میگذرد آگاه هستم. من خودم را نه کاملا، اما بهتر از گذشته درک میکنم، و این امر به من انعطافپذیری و آزادی بیشتری داده است.
برای همین مدیتیشن را به شما هم به شدت توصیه میکنم. البته نمیگویم کار آسانی در پیش دارید اما میخواهم بگویم که میتوانید با قدمهای کوچک آغاز کنید و با تمرین، روز به روز بهتر شوید. انتظار نداشته باشید که در شروع کار عالی عمل کنید، اصلا به همین خاطر است که اسم این تلاشهای اولیه را «تمرین» گذاشتهاند!
نکات زیر برای این نیستند که از شما یک حرفهای بسازند. این نکات قرار است به شما برای شروع و ادامهی کار کمک کنند. لازم نیست که همهی این نکات را یکجا به کار ببرید. چند مورد را امتحان کنید، دوباره سری به این مقاله بزنید و مجددا یکی دوتای دیگر را هم امتحان کنید.
۱. کافی است به مدت دو دقیقه در جایی بنشینید
این کار که تنها برای دو دقیقه مدیتیشن کنید آنقدر آسان است که خندهدار به نظر میرسد. اما همین کار تمرینی عالی برای مراقبه است. کافیست به مدت یک هفته هر روز دو دقیقه در جایی بنشینید. اگر خوب پیش رفتید در هفته بعدی دو دقیقه دیگر به زمان اضافه کنید. و این چهار دقیقه را به مدت یک هفته ادامه دهید. هر هفته با اضافه کردنِ تدریجی زمان، میتوانید در ماه دوم روزی ۱۰ دقیقه مدیتیشن کنید، این زمان خیلی خوب است! البته برای رسیدن به آن بهتر است ابتدا با زمانهای کوتاه شروع کنید.
۲. روزتان را با مدیتیشن آغاز کنید
تا زمانی که هنوز به انجام مراقبه عادت نکردهاید احتمال دارد قرار روزانهی مدیتیشنتان را فراموش کنید. پس روی تلفنهمراهتان یک یادآور یا زنگ ساعت تنظیم کنید. همچنین میتوانید یادداشتی با عنوان «مدیتیشن» بنویسید، و در جایی جلوی چشم بگذارید که وقتی بیدار میشوید ببینید.
۳. مهم نیست چگونه انجامش میدهید، فقط انجامش بدهید
بسیاری افراد دربارهی اینکه کجا و چطور بنشینند، از چه زیراندازی استفاده کنند و… نگران میشوند. توجه به این موارد اگر چه مناسب است اما برای شروع کار آنقدرها هم مهم نیست. کافیست روی صندلی، مبل یا تخت خود بنشینید. اگر راحت هستید میتوانید روی زمین و چهارزانو بنشینید. به هر حال در شروع قرار است فقط دو دقیقه در جایی بنشینید. اگر بعدا خواستید مدیتیشن طولانیتری داشته باشید، میتوانید به جای مناسبتر فکر کنید تا برای مدت طولانیتری راحت بنشینید. اما برای شروع، این کار چندان اهمیتی ندارد. کافی است در جایی آرام و ساکت بنشینید.
۴. در ابتدا به احساساتتان توجه کنید
وقتی شروع به مدیتیشن میکنید، کافی است ببینید چه احساساتی دارید. بدن شما چه حسی را تجربه میکند؟ راحت، آرام، منقبض، خسته یا… کیفیت ذهنی شما در این لحظه چیست؟ مشغول، خسته، مضطرب یا … هر احساسی که با خود به این جلسه آوردهاید را بپذیرید.
۵. نفسهای خود را بشمارید
اکنون که در جای خود آرام گرفتهاید توجهتان را به نفسهایتان خود معطوف کنید. کافی است توجهتان را به مسیر عبور هوا که از بینی آغاز میشود و راه خود را به پایین به سمت ریهها ادامه میدهد، متمرکز کنید. همچنان که اولین نفستان را فرو میبرید بشمارید «یک»، و وقت بیرون دادن نفستان بشمارید «دو». این کار را تا رسیدن به عدد ۱۰ ادامه دهید، سپس دوباره از یک، شمردن را آغاز کنید.
۶. وقتی توجه ذهن شما منحرف شد مجددا به مسیر برگردید
بدون شک ذهن شما هنگام مدیتیشن شروع به پَرسه زدن خواهد کرد. اصلا اشکال ندارد. وقتی متوجه شدید که حواستان از مسیر منحرف شده، لبخند بزنید و به راحتی و آرامش بشمارید «یک» و به توجه بر نفس کشیدنتان برگردید. ممکن است در مواجهه با این حواسپرتیها کمی احساس ناتوانی کنید، اما خارج شدن از حالت تمرکز بسیار طبیعی است و برای همهی ما پیش میآید. یادتان نرود که این یک تمرین است و طبیعی است که از روز اول در آن عالی نباشید.
۷. نگاهی دوستانه داشته باشید
اگر حین مدیتیشن احساسات و افکاری به ذهنتان آمد، که این اتفاق حتما پیش میآید، نگاهی دوستانه به آنها داشته باشید. احساسات و افکارتان را دوست خود بدانید، و به آنها به چشم دشمن یا مزاحم نگاه نکنید . احساسات و افکار شما گرچه همهی وجود شما را تشکیل نمیدهند همچنان بخشی از وجود شما هستند.
۸. خیلی نگران درست انجام دادن مدیتیشن نباشید
ممکن است نگران باشید که مبادا مدیتیشن را درست انجام ندهید، اما مهم نیست، همهی ما همینطور هستیم. و شما اشتباه انجامش نمیدهید. هیچ راه بدون نقصی برای مدیتیشن وجود ندارد، کافی است از اینکه دارید مدیتیشن میکنید خوشحال باشید.
۹. لازم نیست ذهن خود را خالی کنید
بسیاری گمان میکنند مدیتیشن معادل با خالی کردن ذهن یا توقف جریان فکر است. اما این یک تصور غلط است. این حالت گاهی در فرایند مدیتیشن پیش میآید اما هدف مدیتیشن این نیست. اگر افکاری به ذهنتان میآید طبیعی است، برای همه چنین است. ذهن ما کارخانه تولید فکر است و ما نمیتوانیم با یک کلید ناگهان همه چیز را در آن خاموش کنیم. به جای این کار کافی است توجه خود را متمرکز نگه دارید. و زمانی که ذهنتان شروع به پرسه زدن کرد توجه کردن را مجددا تمرین کنید.
۱۰. با هر چه در ذهنتان ظاهر میشود مدتی همراهی کنید
زمانی که فکر یا احساسی به ذهنتان آمد، و حتما پیش خواهد آمد، سعی کنید مدتی با آنها همراه شوید. بله، میدانم که پیشتر گفتم به شمارش و تمرکز بر تنفستان برگردید، اما بعد از اینکه یک هفته تمرکز بر تنفستان را تمرین کردید، میتوانید همراهی با افکار و احساساتی که حین مدیتیشن ظاهر میشوند را نیز آغاز کنید. ما انسانها تمایل داریم که با احساساتی مانند درماندگی، خشم، اضطراب و … روبرو نشویم. و یک تمرین فوقالعاده مفیدِ مدیتیشن، کمی همراه شدن با احساسی است که حین مدیتیشن ظاهر میشود. کافیست با احساس و فکرتان مدتی همراهی کنید و کنجکاو باشید.
۱۱. سعی کنید با خودتان آشنا شوید
این تمرین نه فقط دربارهی متمرکر کردن توجه شما، بلکه دربارهی این موضوع است که بفهمید ذهن شما چگونه کار میکند، و چه چیزی در آن جریان دارد. مسیر این شناخت خیلی سرراست نیست، اما میتوانید با نگاه کردن به مسیرهایی که ذهنتان در آن پرسه میزند، مشاهدهی اینکه چه وقت پریشان میشود یا چه زمانی از مواجهه با احساسات ناراحتکننده امتناع میکند، قدم در راه شناخت خودتان بگذارید.
۱۲. با خوتان دوست شوید
وقتی شروع به شناختن خود میکنید با نگرشی دوستانه این کار را انجام دهید. نگرش انتقادگر را کنار بگذارید. لبخند به لب داشته باشید و به خودتان عشق بورزید.
۱۳. به بدن خود توجه کنید و احساسات اندامتان را درک کنید
کار دیگری که پس از کسب مهارت در دنبال کردنِ ریتم تنفس خود میتوانید انجام دهید، تمرکز بر بخش خاصی از بدنتان است. از کف پای خود آغاز کنید، در کف پایتان چه احساسی دارید؟ به آهستگی توجهتان را به انگشتانتان معطوف کنید، سپس به روی پا، قوزک پا و همینطور بخشهای بدنتان را تا فرق سر احساس و درک کنید.
۱۴. به نور، صدا و انرژی محیط خود توجه کنید
پس از اینکه حداقل برای یک هفته بر روی تنفستان تمرکز کردید، میتوانید بر نورهای مختلفی که در اطراف شماست تمرکز کنید. چشم خود را به یک نقطه بدوزید و به نور آنجا توجه کنید. روز دیگر میتوانید بر صداهای اطرافتان تمرکز کنید. روزی دیگر میتوانید علاوه بر نور و صدا به انرژیهای دیگری که شما را فرا گرفته است توجه کنید.
۱۵. به انجام مدیتیشن متعهد باشید
«اینطور نباشد که بگویید چند روزی این کار را امتحان میکنم.» حقیقتا به انجام مدیتیشن متعهد باشید. در ذهنتان حداقل به مدت یک ماه به این کار متعهد شوید.
۱۶. میتوانید هر جایی به مدیتیشن بپردازید
اگر به هر دلیل برنامه روزانه مدیتیشن شما دچار تغییر شد، مثلا اگر در سفر هستید یا هنگام صبح کاری برای شما پیش آمد، میتوانید مدیتیشن را در دفتر کارتان، در هنگام رفت و آمد روزانه، در یک پارک یا همچنان که به سمت جایی قدم میزنید انجام دهید. مدیتیشن در حالت نشسته برای آغاز کار حالت ایدهآلی است اما در واقعیت شما مدیتیشن میکنید تا ذهنآگاهی را در در تمام حالتهای زندگیتان بدست بیاورید. پس یادتان نرود برای مدیتیشن نیازی به داشتن مکان یا حالتی خاص ندارید.
۱۷. از آموزشهای مرحله به مرحله مدیتیشن استفاده کنید
اگر برایتان مفید است از آموزشهایی که در آن یک مربی شما را در مراحل مدیتیشن هدایت میکند استفاده کنید.
۱۸. همراه با دوستانتان مدیتیشن کنید
من مدیتیشن در تنهایی را ترجیح میدهم، اما شما میتوانید با همسر، فرزند یا یک دوست این کار را انجام دهید. میتوانید با یکی از دوستانتان قرار بگذارید که هر روز صبح بعد از انجام مدیتیشن به هم خبر میدهید که این کار را انجام دادهاید. اینکار ممکن است به شما کمک کند مدت بیشتری این عادت را دنبال کنید.
۱۹. در یک گروه عضو شوید
گروهی از افراد که مدیتیشن میکنند را پیدا کنید و به آنها ملحق شوید. این گروه میتواند گروه ذن یا مدیتیشن تبتی در نزدیکی محل زندگی شما باشد، که شما برای مدیتیشن به آنها میپیوندید. همچنین میتوانید یک گروه آنلاین پیدا کنید و برای پرسیدن سوال، گرفتن حمایت و تشویق دیگران در آن عضو شوید.
۲۰. پس از انجام مدیتیشن لبخند بزنید
بعد از اینکه مدیتیشن دو دقیقهای خود را تمام کردید، لبخند بزنید. شکرگزار باشید که توانستهاید این زمان را برای خودتان بگذرانید، به تعهدتان وفادار ماندهاید، ثابت کردهاید که قابل اعتماد هستید، و برای شناخت خود و دوست شدن با خودتان زمان صرف کردهاید. این دو دقیقهی شگفتانگیزِ زندگی شماست!
مدیتیشن همیشه هم کاری راحت یا توام با آرامش نیست. ولی فایدههای جالب توجهای به همراه دارد، شما میتوانید از همین امروز این کار را آغاز کنید و برای باقی عمر آن را ادامه دهید.
برگرفته از: Zenhabits
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست