چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سل Tuberculosis
علائم :
- خستگی - از دست دادن وزن بخاطر بیاشتهایی - سرفههای خشک و دائمی که بالاخره با چرک و خون همراه میشود - سردرد، تب کما در صورتیکه پردههای مغزی آسیب دیده باشند.
سل (TB) بیماریی است که بطور مزمن سلامتی را به خطر میاندازد. بر اثر باکتری بوجود میآید و اگر درمان نشود میتواند بخش وسیعی از ناحیه مبتلا شده را از بین ببرد. غالباً بر ریهها میکند اما میتواند کلیه و پردههای پوشاننده مغز و نخاع را نیز رفتار کند. این بیماری خود را به اشکال متفاوتی نشان میدهد زیرا باکتری میتواند ازطریق جریان خون در بدن پخش شده و جاهای مختلف بدن را آلوده کند.
در نتیجه تشخیص آن دشوار میشود. سل تقریباً بطور کامل در برخی از کشورها نظیر انگلستان از طریق پاستوریزه کردن شیر و آزمایش سل برای دامهای شیری (گاوها شایعترین ناقلان این بیماری هستند) عکسبرداری از قفسه صدری برای تشخیص آن در مراحل اولیه، تست پوستی و واکسیناسیون افراد بزرگسال و نیز دارو درمانیهای پیشرفته ریشهکن شده است. اما، مهاجرت ا زمناطقی که سل هنوز در آنجا شایع است اخیراً تعداد بیماری را افزایش داده است.
اگر یک بچه سالم توسط فرد بالغ مبتلا شود این عفونت اولیه بندرت پیشرفت میکند زیرا بدن شدیداً در برابر عامل عفونت مقاومت میکند و غلافی بدور میکروب میکشد تا به جاهای دیگر بدن گسترش نیابد اگر کودک سالم بماند و مجدداً با میکروب سل آلوده نشود هرگز به این بیماری دچار نخواهد شد.
اما اگر دورهای از سوء تغذیه و یا یک بیماری دیگر بوجود آید، عفونت اولیه از غلافی که بدور آن است تجاوز کرده و به دیگر ارگانهای بدن گسترش مییابد نشانههای مرحله ثانویه بیماری به اندام یا عضو مبتلا بستگی دارد. کودک ممکن است فقط خسته باشد و یا اشتهایش را از دست بدهد و یا همانطور که در سل ریه دیده میشود، کودک دارای سرفه خشک است که در نهایت چرکی و خونی میشود.
آیا خطرناک است؟
سل اگر درمان نشود خطرناک است. اما برنامههای بهداشت عمومی در حال حاضر میتوانند تمامی کسانیکه با فرد بیمار در تماس بودهاند را شناسایی کنند این بدان معناست که کودکانیکه با فرد مسلول تماس داشتهاند شناسایی و تست میشوند تا بیماری به شکل پیشرفته و خطرناک درنیاید.
ابتدا چه کار باید بکنید؟
۱) احتمال بسیار کمی وجود دارد که از وجود نشانهها نسبت به سل مشکوک شوید. اما اگر شنیدید که شخصی دچار سل میباشد و کودکتان با او تماس حاصل کرده است و یا اینکه مقامات بهداشتی شما را از بابت تماس با کودک با فرد مسلول مطلع کردهاند هر چند زودتر به دکتر مراجعه کنید.
آیا مشورت با دکتر لازم است؟
اگر فکر میکنید کودکتان با شخص مبتلا به سل در تماس بوده است و یا نسبت به سلامتی عمومی کودک نگران هستید و یا کودک سرفههای خشک و دائمی دارد بلافاصله نزدیکتر بروید.
دکتر چه اقدامی انجام خواهد داد؟
دکتر برای تعیین اینکه آیا یک عفونت فعال سلی وجود دارد یا نه یک تست پوستی انجام خواهد داد اگر وجود این عفونت تائید شود، کودک شما را تحت آزمایشات خلط و ادرار و نیز عکسبرداری قرار میدهد تا ببیند کدامیک از اندامهای بدن مبتلا به عفونت شده است. در بیشتر موارد، سل را میتوان در خانه معالجه کرد. اگر چه آنتیبیوتیکهایی تجویز میشوند اما استراحت و غذای خوب نیز ضروری هستند. کودک شما باید بدور از مدرسه بمدت چندماه باشد. بعد از خاتمه درمان، برای اطمینان از عدم بازگشت ناگهانی سل، معاینات دورهای لازم خواهد بود. در پایان سال، کودک شما کاملاً شفا یافته است.
دکتر از شما راجع به کلیه تماسهای احتمالی در طول بیماری با دیگران پرسش خواهد کرد تا بموقع بتواند آنها را شناسایی کرده و به عنوان یک منبع احتمالی عفونت به مداوای آنها بپردازد.
شما چه کمکی میتوانید بکنید؟
داروها را بطور منظم به کودک بدهید و او را تا حد امکان با مشارکت دادن در امور همیشگی منزل خوشحال نگهدارید.
حتماً به کودک استراحت زیاد بدهید.
ترتیبی بدهید تا یکی از دوستان جهت بازی با کودک منظماً به خانه شما مراجعه کند.
بعد از شروع معالجه، بیماری کودک شما دیگر مسری نخواهد بودو میتواند با ایمنی با دیگر دوستان خود بازی کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست