چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
دیگران چطور ما را قضاوت میکنند؟
روانشناسان معتقدند فقط چند ثانیه طول میکشد تا در اولین برخورد، طرف مقابلمان را قضاوت کنیم. آیا تا به حال فکر کردهاید این قضاوت سریع بر چه اساسی شکل میگیرد؟ در ادامه، با یک روانشناس اجتماعی همراه میشویم که پانزده سال است روی همین موضوع کار میکند و به نتایج جالبی دست یافته است.
اِمی کادی (Amy Cuddy) در کتاب جدیدش با عنوان «حضور» مینویسد وقتی کسی را برای بارِ اول میبینیم، قبل از هر چیزی از خودمان میپرسیم: «میتونم به این آدم اعتماد کنم؟ واقعا آدم کاربلدیه؟» جواب ما به این دو سوال تا حد زیادی بستگی دارد به اولین برداشتی که از طرز رفتار طرف مقابل در ذهنمان شکل میگیرد.
کادی میگوید بیشتر مردم، به ویژه در محیطهای کاری، فکر میکنند کاربلد بودن از قابل اعتماد بودن مهمتر است. این قبیل آدمها همهی سعیشان را میکنند تا باهوش و کاردان به نظر برسند. آنها امیدوارند با این رفتار به طرف مقابلشان بفهمانند که میتوانند سررشتهی امور را به دست بگیرند، غافل از اینکه قابل اعتماد بودن نخستین مولفهای است که دیگران بر اساس آن قضاوتمان میکنند. به زبان ساده، دیگران قبل از اینکه از روی کاربلد بودن قضاوتمان کنند، میخواهند بدانند شایستگی اعتمادشان را داریم یا نه.
برای اینکه به اهمیت نکتهی گفته شده پی ببرید، شاید بد نباشد به دوران غارنشینی برگردیم. در آن زمان، ارزیابی و قضاوت یک شخص میتوانست به دلیل سبک زندگی بر اساس مهارتهایی نظیر روشن کردن آتش باشد، اما مهمتر از توانایی آتشافروزی این بود که آن شخص به همقبیلهایهایش خیانت نکند و نقشهی کشتنشان را نکِشد.
به عبارت دیگر، ما ابتدا بر اساس قابل اعتماد بودنمان قضاوت میشویم و بعد بر اساس توانایی انجام کار. پس یادتان باشد قابلیتهای کاری خود را بیش از حد پررنگ نکنید، چرا که ممکن است نتیجهی معکوس ببینید. خلاصه اینکه حواستان باشد طوری رفتار نکنید که مهارتهایتان زیرکانه و تهدیدآمیز به نظر برسند.
دانش آموختگان دورههای کسبوکار تا مدتی بعد از فارغالتحصیلی سعی میکنند خودشان را در مصاحبههای شغلی باهوشتر و کارکشتهتر از آنچه در واقعیت هستند نشان دهند. اینها خودشان را بینیاز از کمک دیگران میبینند و هدفشان فقط این است که دست نیافتنی جلوه کنند. اما همین آدمهای باد به غبغب انداخته، حتی اگر واقعا هم کاربلد باشند، چون نمیتوانند اعتماد دیگران را جلب کنند، موقعیتهای شغلی بسیاری را از دست میدهند.
همهی اینها را گفتیم تا به این نتیجه برسیم که اگر نتوانید اعتماد طرف مقابلتان را جلب کنید، مطمئن باشید راه به جایی نخواهید برد. بدون تردید آدمهای قابل اعتماد و کاربلد تحسین برانگیزند، اما فراموش نکنید کاربلد بودن فقط در صورتی مزیت حساب میشود که اعتماد طرف مقابلتان را از پیش جلب کرده باشید.
برگرفته از: businessinsider
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست