چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
چقدر بخوابیم؟
وقتی که صحبت از خواب و تاثیرات مفید و لازم آن به میان میآید، همه به یک خواب خوب و طولانی شبانه فکر میکنند؛ خوابی که اکثر ما میپنداریم فواید بسیاری دارد. غافل از اینکه خواب زیاد و بیش از حد نیز ما و بدن ما را با مشکلاتی روبهرو میکند؛ مشکلاتی مانند دیابت، بیماریهای قلبی و حتی خطر افزایش احتمال مرگ.
این تازه همهمساله نیست. محققان دریافتهاند که بروز افسردگی و به وجود آمدن برخی شرایط نامطلوب اجتماعی و اقتصادی نیز از عوامل ایجاد شده در اثر خوابیدن زیاد است و این عاملها خود دلایل اصلیای برای ایجاد شرایط نامطلوب سلامتی انسان هستند؛ چرا که همه میدانیم اغلب افراد با سطح درآمد کم، به خدمات پزشکی و درمانی کمتری دسترسی دارند.
پس از این مقدمه، همه از خود میپرسند: چه مقدار باید خوابید؟ در پاسخ باید بدانیم که احتیاج به خواب در طول شبانهروز بنابر نوع زندگی، سلامت عمومی فرد، میزان فعالیت و حتی شرایط روحی او متفاوت است. برای نمونه ممکن است فرد در شرایط بیماری یا استرس احساس کند که نیاز بیشتری به خواب دارد؛ ولی با وجود تمام این تفاوتها، متخصصان بر این باورند که هر فرد بزرگسال باید در طول شب بین ۷ تا حداکثر ۹ ساعت بخوابد.
تاثیرات خواب بیش از حد بر سلامت افراد
دیابت:
در مطالعهای که روی ۹۰۰۰ آمریکایی انجام گرفت، محققان دریافتند که میان خوابیدن و احتمال ابتلا به دیابت رابطه مستقیمی وجود دارد. در این مطالعه مشخص شد افرادی که طی شب، بیش از ۹ ساعت در خواب هستند، ۵۰ درصد بیشتر از افرادی که ۷ ساعت میخوابند، در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند. نکته جالب این مطالعه آن بود که میزان ریسک ابتلا به دیابت برای افرادی که کمتر از ۵ ساعت میخوابند نیز به همین صورت است.
چاقی:
همانگونه که مشخص است، خواب زیاد میتواند منجر به اضافه وزن و چاقی شما نیز بشود. بتازگی در تحقیقی مشخص شده است، افرادی که ۹ یا ۱۰ ساعت در طول شب میخوابند، ۲۱ درصد بیشتر از افرادی که ۷ یا ۸ ساعت میخوابند ممکن است در یک دوره ۶ ساله به چاقی مبتلا شوند. این افزایش وزن حتی وقتی مقدار غذای مصرفی و ورزش کردن فرد را نیز حساب کنیم، به همین میزان باقی میماند.
سردرد:
برای افرادی که معمولا از سردرد رنج میبرند، خواب زیاد در روزهای آخر هفته و تعطیلات میتواند بروز سر درد را تشدید کند. همین طور افرادی که در طول روز زیاد میخوابند و در نتیجه خواب شب آنها مختل میشود نیز ممکن است از سردرد هنگام صبح رنج ببرند.
افسردگی:
با وجود اینکه معمولا بیخوابی بیشتر از خوابیدن زیاد از نتایج افسردگی به حساب میآید؛ اما خوب است بدانیم تقریبا ۱۵ درصد افرادی که از افسردگی رنج میبرند، بسیار زیاد میخوابند و از آنجا که خواب متعادل ومنظم برای طی دوره بهبودی مهم و ضروری است، این عادت به خوابیدن زیاد میتواند افسردگی آنها را تشدید کند.
بیماریهای قلبی:
هنوز دلیلی برای ارتباط میان خواب زیاد و بیماریهای قلبی بیان نشده است؛ ولی در مطالعه روی ۷۲ هزار خانم مشاهده شد؛ زنانی که شب بین ۹ تا ۱۱ ساعت در خواب هستند، ۳۸ درصد بیشتر از سایر افرادی که ۸ ساعت خوابیدهاند، در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند.
نیلوفر اسعدی بیگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست