سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تحلیل بازار


تحلیل بازار

معامله گران با دنبال کردن اخبار و اطلاعات مربوط به هر بازار یا کالا سعی در پیش بینی روند حرکت قیمت نموده و نسبت به آن معامله می کنند, با توجه به جهانی بودن بازارها عمده ترین روش کسب اخبار مربوط استفاده از سایت های مختلف اینترنتی می باشد

TECHNICAL(۱

FUNDAMENTAL(۲

● تحلیل اخبار Fundamental Analysis

در این روش معامله گران با دنبال کردن اخبار و اطلاعات مربوط به هر بازار یا کالا سعی در پیش بینی روند حرکت قیمت نموده و نسبت به‌ آن معامله می کنند، با توجه به جهانی بودن بازارها عمده ترین روش کسب اخبار مربوط استفاده از سایت های مختلف اینترنتی می باشد که در ذیل تعدادی از سایت های مرجع معرفی می گردند.

▪ جهت بازارهای ارز

www.forexnews.com - www.fxstreet.com

▪ جهت بازارهای طلا و نقره

www.kitco.com

▪ جهت بازارهای نفت و کالا

www.barronscommodity.com

▪ جهت بازارهای سهام

www.nasdaq.com

بنابراین افراد علاقمند ابتدا باید زمینه مورد علاقه خود را انتخاب نموده سپس با مراجعه به سایت های خبری مربوطه اطلاعات بازار مورد نظر را کسب نمایند و نسبت به تحلیل وقایع و رویدادهای موثر بر روند قیمت اطلاع حاصل کرده سپس اقدام به خرید و فروش نمایند.

● تحلیل داده ها Technical Analysis تحلیل تکنیکی خرید سهم‌

امروز کدام سهم را بخرم؟ قیمت فلان سهام فردا چقدر خواهد شد؟ هفته بعد چقدر خواهد شد؟ سال بعد چقدر خواهد بود؟ هنگام خرید فلان سهم چه موقع است؟ زمان فروش آن چه موقع است؟

اگر پاسخ سوال‌های ساده بالا را می‌دانستیم، سرمایه‌گذاری در بورس و اصولاً در هر نوع اوراق بهادار، بسیار آسان و لذتبخش می‌شد.

اما حیف! اگر شما این مقالات و سایر مطالب را در مورد تحلیل تکنیکی به این امید می‌خوانید که تحلیل تکنیکی پاسخی دقیق به این پرسش‌ها باشد، باید همین‌جا ناامیدتان کنم، چون چنین کاری از تحلیل تکنیکی ساخته نیست. اما اگر تحلیل تکنیکی را برای <بهتر کردن> و <سود آورتر کردن> سرمایه‌گذاری‌هایتان مطالعه می‌کنید، خبرهای خوشی برای شما دارم، زیرا این کار از تحلیل تکنیکی برمی‌آید.

● شباهت تحلیل تکنیکی به پیش‌بینی هواشناسی

تحلیل تکنیکی، دقیقا شبیه پیش‌بینی هواشناسی است. همان‌طور که هواشناس از روند گذشته و جاری هوا برای پیش‌بینی آن در آینده استفاده می‌کند، سرمایه‌گذار نیز از تحلیل تکنیکی و روند گذشته و جاری قیمت سهام برای پیش‌بینی قیمت‌های آتی بهره می‌برد.

هواشناسان با مطالعه و بررسی جریان کنونی و گذشته آب و هوا، فشار جبهه‌ها و سیستم‌ها، تغییرات دما و شرایط جوی و غیره می‌توانند پیش‌بینی نسبتا دقیقی از شرایط آب و هوایی در آینده داشته باشند.

این پیش‌بینی همان‌طور که بارها شاهد بوده‌ایم، عاری از خطا نبوده است، زیرا الگوهای آب و هوایی نیز می‌توانند به طور غیر منتظره‌ای تغییر کنند و پیش‌بینی‌ها را بر هم زنند، اما هیچ کس، دقت، کارایی و لزوم پیش‌بینی آب و هوایی را کتمان نمی‌کند.

پیش‌بینی هوا برای کسی که در خانه‌ای بدون پنجره نشسته است و هیچ‌گونه ابزاری در اختیار ندارد، کاری مشکل و بلکه غیرممکن است و می‌تواند صرفا به پیش‌بینی کور و اتفاقی محدود شود. اما همین شخص، با در اختیار داشتن عکس‌های ماهواره‌ای و تصویری واضح از آسمان و جهت وزش باد، می‌تواند پیش‌بینی نسبتا معقولی از هوای روز بعد به عمل آورد.

به همین ترتیب، کوشش برای سرمایه‌گذاری، بدون داشتن دانش و اطلاعی از قیمت‌های تاریخی و جاری سهام، اگر نگوییم غیر ممکن، بلکه بسیار مشکل است. اما با توجه به اطلاعاتی که از روی نمودار سهام به دست می‌آید و با درنظر گرفتن روندها، قیمت‌های تاریخی بالا (قیمت تاریخی بالا، بالاترین قیمتی است که سهام در طول دوره معاملات دربورس داشته است)، قیمت‌های تاریخی پایین (قیمت تاریخی پایین، پایین‌ترین قیمتی است که سهام در طول دوره معاملات در بورس داشته است)، سطوح حمایت و مقاومت و حجم مربوط به تغییرات قیمت، می‌توان پیش‌بینی نسبتا معقولی از روند آینده قیمت سهام داشت.

تحلیل تکنیکی نیز همانند علم هواشناسی، عاری از خطا نیست. اما اطلاعاتی که در مورد سهام در نمودار آن قرار دارد، کمکی اساسی به فرآیند سرمایه‌گذاری و پیش‌بینی روند قیمت سهام در آینده به شمار می‌آید.

تحلیل تکنیکی،فرآیند تحلیل قیمت‌های تاریخی اوراق بهادار به منظورپیش‌بینی تغییر قیمت‌های احتمالی در آینده است.

ابزار عمده این نوع تحلیل نمودار یا Chart بوده که بر اساس دو اصل عمده استوار است.

● نمودار‌ها در تحلیل تکنیکی (Charts)

تکنسین‌ها (تحلیلگران تکنیکی) معتقدند که قیمت اوراق بهادار، به‌صورت اتفاقی حرکت نمی‌کند، بلکه <رابطه‌ای> کاملا نزدیک بین حرکت سهام در گذشته‌ و آنچه ‌که در آینده اتفاق خواهد افتاد، وجود دارد. هدف تکنسین‌ها، یافتن این <رابطه> است تا بتوانند به کمک آن، حرکت سهام را در بازار سرمایه با دقت خوبی پیش‌بینی نمایند.

اساسی‌ترین ابزاری که تکنسین‌ها برای این‌کار نیاز دارند <تصویر> یا < نمودار> است که حرکت سهام را نشان می‌دهد. در ادامه درس با این ابزار آشنا خواهیم شد.

● انواع نمودار

تکنسین‌ها بسته به شرایط مختلف و علائق خود، از چهار نوع نمودار قیمت استفاده می‌کنند که عبارتند از:

۱) < نمودار میله‌ای>

۲) < نمودار خطی>

۳) < نمودار نقطه و رقم>

۴) < نمودار شمعی ژاپنی>

نمودارهای میله‌ای، معمول‌ترین و رایجترین نمودارهایی هستند که تکنسین‌ها به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌دهند. در نمودار میله‌ای، یک خط عمودی وجود دارد که از پایین‌ترین قیمت تا بالاترین قیمت سهام در یک دوره زمانی مشخص، رسم می‌گردد. خط افقی در سمت راست این خط عمودی، قیمت بسته شدن سهام را نشان می‌دهد.برخی تکنسین‌ها معتقدند که قیمت بسته شدن یا <اختتام> (قیمتی که سهام در پایان معاملات تالار بورس با آن بسته می‌شود) مهمترین قیمت در <روند معاملات> است و بنابراین صرفاً قیمت بسته شدن یا اختتام را رسم می‌کنند. این نمودار، <نموداری خطی> خواهد بود که در دستگاه مختصات، با محور افقی زمان و محور عمودی قیمت، مشخص می‌گردد.

در شکل های ۱ تا ۴ نمونه‌ای از هر یک از نمودارهای یاد شده را مشاهده می‌نمایید.

در این مرحله صرفاً توجه داشته باشید که این نمودار نیز همان اطلاعات قیمتی را نشان می‌دهد که نمودارهای میله‌ای و خطی نشان می‌دهند، اما اطلاعات در نمودار نقطه و رقم بسیار فشرده و خلاصه است. در نمودار نقطه و رقم، اگر تغییر قیمت مثبت باشد، با X و اگر منفی باشد، با O نمایش می‌دهیم. هر X یا O مربعی را روی نمودار اشغال می‌کند و تغییر قیمت را به‌اندازه معینی نشان می‌دهد.

آخرین نوع نمودار، نمودار شمعی ژاپنی است. همانطور که در شکل مربوطه (شکل ۴) ملاحظه می‌شود، شبیه شمع و فتیله‌اش است. در هر دوره زمانی، قیمت باز شدن یا <افتتاح>، <بالا>، <پایین> و بسته شدن یا <اختتام> به‌گونه‌ای رسم می‌شوند که اطلاعات مربوط به سهام را منعکس نمایند.

صرف‌نظر از نوع نمودار مورد استفاده، طول فاصله زمانی مورد مطالعه، بسته به علائق شخصی تحلیلگر تکنیکی به سه نوع <کوتاه مدت>، <میان مدت> و <بلند مدت> تقسیم می‌گردد. اگرچه تعریف قابل قبول همگانی درمورد این فواصل زمانی وجود ندارد،‌اما معمولاً کوتاه مدت یک ماه، میان مدت سه تا شش ماه و بلند مدت به‌ فاصله زمانی شش تا ۱۲ ماه اطلاق می‌گردد . اغلب تکنسین‌ها برای پیش‌بینی روندهای کوتاه مدت حرکت قیمت سهم‌ها، از نمودارهای <روزانه> یا <ساعتی>، برای پیش‌بینی روندهای میان مدت از نمودارهای <هفتگی> و برای مطالعه حرکت سهام در بلند مدت، از نمودارهای <ماهانه> و <سالانه> استفاده می‌کنند. همان‌طور که گفته شد، نمودارهای میله‌ای رایج‌ترین نمودارهایی هستند که به‌طور گسترده‌ای توسط تکنسین‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.