دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
شیرینیهایی که سفر را شیرینتر میکنند
شنیدن نام یزد برای بسیاری مترادف شیرینیهای یزدی مانند باقلوا و قطاب است. خوردن شیرینیهای تازه در کارگاه و بعضی غذاهای مخصوص، فرصتی نیست که همیشه به دست بیاید.
نگاهی به برخی از غذاها و شیرینیهای مختلف استان یزد که در طول سال و بهویژه در ایام نوروز مورد استفاده مسافران و میهمانان نوروزی قرار میگیرد خالی از لطف نیست.
استان یزد، به علت قرار گرفتن در کمربند خشک جهانی، دارای زمستانهای سرد و نسبتاً مرطوب و تابستانهای گرم و طولانی و خشک است، از سنت غذایی خاصی پیروی میکند.
مردم یزد به استفاده از انواع گیاهان دارویی معروفاند که در سایر شهرهای ایران تا حدی به فراموش شده است.
باقلوا، انواع لوزهای پسته،بادام، بیدمشک، نارگیل، لوز مخلوط دورنگ، لوز ترحیمی، کیک یزدی، کیک تختهای، حاجی بادام، نان برنجی، نان پنجرهای (منقا)، نقل یزدی، قطاب، پشمک، آبنبات مغزی، سوهان آردی، سوهان خانی، نان نارگیلی، و باقلوا شامی که البته تولید این نوع باقلوا به دلیل نیاز به مقدار زیادی هل و گلاب و شربت مقرون به صرفه نیست.
انواع آشها شامل آش شولی، آش جو، آش گندم (حلیم)، آش ماش، آش شلغم، آش کلم، آش رشته، آش سمبوسک، آش عدس،آش کدو، آش آلو، آش سبزی و آش انار از مهمترین غذاهای محلی یزد است.
آش گندم (حلیم) و آش ماش از جمله غذاهای مربوط به عزاداری و حلوای تختهای که سفت است و به صورت شیرینی بریده و در قاب چیده میشود، شیرینی مخصوص عزاداری است.
غذاهای آیینی
سورکوگ یا سوروک غذایی است که در روز چهلم و در مراسم نیمه سال (شش ماه پس از فوت) پخته میشود و از آرد ارده و شکر تشکیل میشود و آن را در روغن زیاد سرخ میکنند. این غذا به در منزل همسایهها هم برده میشود، تا آنها هم از عزا خارج شوند.
از خرما، حاجی بادام و ترهحلوا معمولا سر خاک استفاده میشود و نان برنجی و پشمک از خوراکیها چهلم هستند.
انواع باقلوا، منقا و نان نارگیلی شیرینیهای مخصوص مراسم ازدواج را تشکیل میدهند. همچنین از نبات پردهای که به شکل گل یا عروس و داماد چیده شدهاند در تزیین سفره عقد استفاده میشود.
در دهه اول محرم و در ظهر روز دهم در مراسم عزاداری بیشترین غذایی که به عزاداران داده میشود قیمه است.
یکی دیگر از غذاهای مخصوص محرم آش گندم یا حلیم است که به آش امام حسین(ع) معروف است و معمولا در عصر روز یازدهم پخش میشود.
در شبهای ۲۱ و ۱۹ رمضان شله زرد و خرما و زولبیا و بامیه، نان و پنیر و سبزی و آش همچنین غذاهایی مثل عدسپلو داده میشود.
باقلوا و قطاب و نان برنجی هم به عنوان شیرینی عزاداری مذهبی مورد استفاده قرار میگیرد. اما بیش از هر نوع شیرینی کیک یزدی استفاده میشود.
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران رهبر انقلاب رافائل گروسی مجلس شورای اسلامی حج انتخابات دولت شورای نگهبان حجاب دولت سیزدهم حسین امیرعبداللهیان رسانه
تهران هواشناسی شهرداری تهران فضای مجازی وزارت بهداشت قتل آموزش و پرورش سلامت شهرداری سازمان هواشناسی باران پلیس
ایران خودرو قیمت دلار قیمت طلا بانک مرکزی خودرو قیمت خودرو بازار خودرو دلار حقوق بازنشستگان مسکن قیمت تورم
تئاتر محمدعلی علومی سریال تلویزیون نمایشگاه کتاب مهناز افشار دفاع مقدس سینمای ایران صدا و سیما مسعود اسکویی سینما کتاب
مغز دانشگاه آزاد اسلامی دانش بنیان
رژیم صهیونیستی اسرائیل غزه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه روسیه اوکراین طالبان طوفان الاقصی نتانیاهو
فوتبال استقلال لیگ برتر لیگ برتر ایران نساجی بازی رئال مادرید بارسلونا جواد نکونام پرسپولیس سپاهان باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی اینترنت فناوری اپل مایکروسافت سامسونگ آیفون باتری گوگل ناسا ویندوز ماهواره
رژیم غذایی مواد غذایی پزشک چای زیبایی ویتامین بیمه کاهش وزن آلرژی افسردگی