یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
درمان افسردگی از راه گوش
میلیونها نفر از ساکنان زمین تاکنون در فصل زمستان افسردگی و کمتحرکی ناشی از اختلال عاطفی فصلی یا همان افسردگی زمستانی را تجربه کردهاند که بیشتر محصول کاهش زمان تابش خورشید است. از آنجا که محققان فکر میکنند این اختلال در نتیجه کمبود نور طبیعی به وجود میآید، یکی از شایعترین انواع درمان، درمان با نور است که طی آن فرد در زمانهای خاصی از روز مقابل طیف کاملی از یک نور روشن مینشیند. چگونگی اثر نور درمانی تاکنون برای محققان معلوم نبود، اما اکنون محققانی از دانشگاه اُولو فنلاند موفق به کشف علت این موضوع شدهاند.
مناطق حساس به نور در مغز ممکن است نقش بزرگتری در علائم اختلال عاطفی فصلی نسبت به مناطق حساس به نور در چشم داشته باشند.
برای تست درستی این فرضیه محققان سمعکهایی طراحی کردند که از طریق گوش، نور را به پروتئینهای حساس به نور در سطح مغز میتاباند که همراه با نتایج امیدوارکنندهای بوده است. پس از آنکه تحقیقات ژوسو نیسیلا، فیزیولوژیست دانشگاه اولو نشان داد که در سطح مغز حیوانات پروتئینهای حساس به نور وجود دارند شروع به طراحی وسیلهای مخصوص کرد.
تحقیقات بعدی او نشان داد پروتئینهای حساس به نور موسوم به ۳-opsin که روی شبکیه چشم انسان وجود دارد در ۱۸ منطقه جداگانه روی مغز هم مشاهده میشوند. بعلاوه این پروتئین بوفور در مناطقی از مغز ـ که در تولید انتقال دهندههای عصبی سروتونین، ملاتونین و دوپامین که در خلق و خو و خواب درگیر هستند ـ مشاهده میشود.
نیسیلا معتقد است پروتئین ۳-opsin موجود در مغز نسبت به همین پروتئین که در شبکیه چشم انسان وجود دارد به مراتب نقش موثرتری بر نوسانات خلق و خوی انسان که مرتبط با میزان تغییرات روزانه نور است دارد و شاید کانال گوش بهترین مسیر برای دسترسی به این مناطق مغزی باشد.
تاباندن نور به این نواحی مغزی در مقایسه با تابش یک لامپ به چشم روش بسیار موثرتری برای نور درمانی است. هنوز هیچگونه شواهدی مبنی بر تاثیر تابش یک لامپ به چشم روی خلق و خو وجود ندارد. در حالیکه محققان اکنون شواهدی مبنی بر وجود این پروتئینها در نواحی مغز یافتهاند. نیسیلا معتقد است استخوانها فرستنده بسیار خوبی برای نور هستند. بنابراین رسیدن نور به نواحی مغزی از طریق جمجمه عامل مهمی محسوب میشود. دو دلیل خوب برای استفاده از گوش برای درمان اختلال عاطفی فصلی وجود دارد. اول اینکه ضخامت جمجمه در نواحی کانال گوش کمتر بوده و نور بخوبی به مناطق مد نظر میرسد. دومین دلیل اینکه چون رگهای خونی بشدت جاذب نور هستند، در این نواحی مغز رگهای خونی نسبتا کمتری وجود دارد.
نیلیسا و همکارانش به منظور تولید هدست مخصوص تابش نور به داخل مغز، شرکتی به نام والکی تاسیس کردند. محصول این شرکت شامل دو LED سفید در هر گوشی بود که نوری با طول موج نزدیک به نور خورشید تولید میکرد.
محققان شرکت والکی نتایج اولین آزمایشهای بالینیشان را در مجله فرضیههای پزشکی به چاپ رساندهاند. در این آزمایش بیماران به مدت چهار هفته و هر روز بمدت ۸ تا ۱۲ دقیقه ۶ تا ۵/۸ واحد تشعشع در هر گوش دریافت میکردند. نتایج نشان میداد بر اساس گفته خود افراد در ۹۲ درصد از کسانی که اختلال عاطفی فصلی حاد داشتند، علائم افسردگی بهبود یافته بود. اندازهگیریهای روانشناختی هم نشان میداد علائم افسردگی در ۷۷ درصد از افراد واقعا تخفیف یافته است.
محققان در وبسایت شرکت والکی ادعا کردهاند هدست ابداعی آنها میتواند در درمان اضطراب، خستگی و کاهش عملکرد شناختی در نتیجه اختلالات عاطفی فصلی موثر باشد.
آنها همچنین در حال بررسی این موضوع هستند که آیا این دستگاه میتواند برای درمان میگرن و پرواززدگی (بیخوابی و ناراحتی ناشی از پروازهای طولانی به علت اختلاف ساعت مبدا با مقصد پرواز) استفاده شود یا خیر.
medicalxpress / مترجم: آتنا حسن آبادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست