چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا

مهارت فلسفه‌ورزی


هرچند كه فیلسوفان براساس روش‌های متعارف در تحقیقات علمی حركت نمی‌كنند اما برای خود شكل‌های متفاوتی از جست‌وجو و ارزیابی عقلانی دارند، برای شروع تفكر فلسفی در موضوعی خاص …

هرچند كه فیلسوفان براساس روش‌های متعارف در تحقیقات علمی حركت نمی‌كنند اما برای خود شكل‌های متفاوتی از جست‌وجو و ارزیابی عقلانی دارند، برای شروع تفكر فلسفی در موضوعی خاص مسائل متعددی را باید مد‌نظر داشت:

اول اینكه چهار ویژگی روان‌شناختی را كه در مطلوب بودن نتیجه و محصول تفكر فلسفی مفیدند را همواره به خاطر داشته باشید:

۱) بررسی منتقدانه عقاید

۲) توجه به فرضیه‌های آزمایشی و عكس‌العمل نشان دادن به ادعاهای فلسفی، هرچند كه این عكس‌العمل‌ها در وهله نخست احمقانه به نظر رسد

۳) تمایل به جست‌وجوی حقیقت، بدون در نظر گرفتن احتمال برد و باخت در بحث

۴) توانایی جداسازی خود از محتوای بحث.

دوم اینكه فلسفه‌ورزیدن یك مهارت است كه با تمرین پیشرفت می‌كند. شاید این مهارت را با مهارت یك راننده ماشین‌های مسابقه‌ای یا یك جراح مقایسه كرد. برای رسیدن به این مهارت ابتدا بهتر است كتاب‌های آموزشی كه اصول و مبانی اولیه فلسفه را آموزش می‌دهند مطالعه كنید و حتی آنها را به خاطر بسپارید. به شكلی كه اگر سوالی از آن كتاب پرسیده شد بتوانید بدون تردید و به صورت مكانیكی پاسخ دهید.مشكلات فلسفی گوناگون و متغیر هستند. شما باید مثل یك راننده ماشین‌های مسابقه‌ای تمام اصول اولیه و پایه‌ای را بدانید و در عین حال با تغییر شرایط بتوانید شیوه‌های جایگزینی اتخاذ كنید. آگاهی از امكان وقوع شرایط متفاوت و سنگین شما را برای هماهنگ‌سازی آماده‌تر می‌كند.

سومین نكته حائز اهمیت اینكه فلسفه عین مطالعه است و باید بین آن و تحقیق صرف تمایز گذاشت. فیلسوفان بزرگ و متفكران مطرح به هر مطلبی كه برخورد می‌كنند آن را از صافی ذهن خود می‌گذرانند.

مترجم: مهدیه مفیدی

منبع:A Preface to philosophy, Mark B. Woodhouse, ۱۹۹۹