چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

جنگ غذا


زمان صرف غذا می تواند تبدیل به صحنه نبرد شدیدی بین فرزندان و والدین شود آیا شما می توانید فرزند خردسالتان را تشویق به غذا خوردن کنید

اغلب مگی دختر ۳ ساله ام ، چند دقیقه پس از صرف شام ، یک لقمه غذای حاضری می خواهد. ظاهرا او به اندازه کافی سیر نشده است.زمانی که کارولین ، دختر دوستم هلن ، ۲ساله بود، او در تمام مدت غذا خوردن چیزی به او نمی داد به جز پاپ کورن یا ماکارونی که جزو فهرست غذایی بود و آیا ما مادران خوش شانسی هستیم که بعضی از کودکانمان حتی از آمدن بر سر میز غذا امتناع می کنند؟

آیا پدر و مادر خوب کسی است که فرزندش را مجبور به غذا خوردن می کند، غذاهای متنوع با رنگهای متفاوت به او می دهد و یا این که بعد از شام هیچ نوع خوراکی مورد علاقه او را در اختیارش قرار نمی دهد؟ نه اصلا این طور نیست.

به عقیده یکی از کارشناسان تغذیه : «غذا دادن به بچه های ۲و ۳ساله تبدیل به نوعی نمایش قدرت بین کودکان و والدین می شود.»

اگر فرزندتان از غذا خوردن امتناع می کند، چیدن غذا در ظروف متنوع ، یا صرف غذا در کنار یکدیگر، باعث می شود که فرزند شما توانایی های جدیدش را از طریق ارتباط برقرار کردن با دیگر اعضای خانواده تقویت کند.

در این مواقع او اصرار بیشتری دارد که خودش به تنهایی غذا بخورد. این مساله کاملا اجتناب ناپذیر است اگر چه کاملا عادی به نظر می رسد، یکی از بهترین راهها برای حل این مشکل دانستن این که چه وقت را برای این درگیری ها انتخاب می کنید، می باشد.

در این جا توضیح می دهیم که چگونه می توان با بعضی از غذاها به این مشکلات خاتمه داد.

غذاهای سالم

از طریق این مراحل می توان به والدینی که با مشکلات غذا خوردن کودک خود مواجه هستند، کمک کنیم. برنامه غذایی منظمی داشته باشید.

این برنامه شامل ۳وعده غذایی و خوراکی های بین وعده ها می باشد، بنابراین ، فرزندتان می داند که دقیقا چه وقت ، چه چیزی را باید بخورد.

همچنین هر ۲ساعت یکبار برای او میوه و یا به قول معروف هله هوله در نظر بگیرید به طوری که همیشه کودکان از خوردن آنها احساس رضایت می کنند. یک ساعت بعد از شام ، خوردن خوراکی های متفرقه ایرادی ندارد به شرط این که همزمان با وقت خواب او نباشد. در وعده ها و شکل های غذایی خود تنوع دهید.

الین ساتر نویسنده کتاب «چگونه به کودک خود غذا دهیم اما نه به مقدار زیاد» می گوید: «به فرزندتان غذاهای متنوع داده و حتی به او اجازه حق انتخاب غذا بدهید.»

به جای این که برای ناهار فقط به او یک بشقاب ماکارونی دهید بهتر است که به عنوان نمونه تکه ای نان همراه با سس قرمز در کنار ظرفش بگذارید. همچنین سالادی نیز با سبزی های رنگارنگ بر سر میز قرار دهید.

کودک شما ممکن است فقط یکی یا ۲تا از آنها را برای خوردن انتخاب کند، ولی حداقل برای شروع کار کافی است که شما خیلی راحت تر متوجه شوید که برای دفعات بعد از چه غذا و چه مزه جدیدی استفاده کنید.

به غذاهای خود شکلهای خنده دار بدهید. به طور کلی ، با سس قرمز صورتهای خنده دار روی چیزبرگر بکشید یا با سبزیجات طرحهای زیبایی درست کنید. این غذاها برای کودکان بسیار اشتهاآور است. زمان صرف غذا را وقت مشخص شده ای در نظر بگیرید.

وقتی که فرزند شما مشغول غذا خوردن است حتما کنار او بنشینید، حتی اگر شما می خواهید که بعدا غذا بخورید. برای او توضیح دهید که انتظار دارید فرزندتان آداب غذا خوردن را بداند.

از او بخواهید که در هنگام غذا خوردن دهانش را ببندد و با دهان پر صحبت نکند و دستش را در بشقاب دیگران نکند، سر سفره یا میز بنشیند.

مگر این که عذر موجی داشته باشد. ممکن است او در ابتدا این کارها را انجام ندهد، ولی با رسم و رسوم آشنا می شود و کم کم به این قوانین احترام می گذارد.

روش های بی اثر

زمانی که فرزند شما از خوردن غذایی امتناع می کند از او بپرسید: «چه چیزی دوست داری برایت درست کنم؟» و سپس غذای مورد علاقه اش را درست کنید.

تحقیقات نشان داده که در حدود ۷۰ درصد والدین غذاها مختصر و حاضر و آماده را دوست دارند. در صورتی که کودکان شما از خوردن این نوع غذاها خودداری کرده و به قولی «دم به تله نمی دهند» و اینجاست که شما باز هم دچار یاس و ناامیدی خواهید شد.

زمانی که فرزندتان گرسنه است او را مجبور به خوردن غذایی کنید که از خوردنش سرباز می زند و تنها زمان مناسب ، همین لحظه است. یکی از کارشناسان سعی داشت که از این راهکار در پیشنهادات پزشکی اش استفاده کند. او می گوید: «فرزندم فقط می گفت: مامان من گرسنه هستم. من هویج نمی خواهم! و بشقاب را از جلویش کنار می زد».

اگر قول می دهد که بعد از دسر غذایش را می خورد، اجازه دهید که اول آن را بخورد.

به طور شگفت آوری ، بیشتر والدین با این کار مخالف اند. براساس اخبار جدید: «معمولا فرزند شما قطعا در مورد این رفتار شما مقاومت خواهد کرد. طبق نظر یکی از کارشناسان : «در این سن نباید از او توقع داشت که مراقب حرف زدنش باشد».

با کودکان بد غذا چگونه رفتار کنیم؟

حتی اگر شما با اجرای راهکارهایی که گفته شد با مخالفت شدید فرزندتان همچنان مواجه هستید، خونسردی خود را حفظ کرده و به این پیشنهادات عمل کنید.

اگر کودک شما بر سر میز نمی آید، به او اصرار نکنید، ولیکن از خاموش بودن تلویزیون مطمئن شوید. بنابراین دیگر او هیچ چیزی برای سرگرمی خود ندارد.

بشقاب او را بر سر میز گذاشته و در آن غذا بکشید، سپس دیگر اعضای خانواده را برای خوردن غذا دعوت کنید. احتمالا فرزندتان در جایی می نشیند که به راحتی صدایتان را بشنود و همچنین بتواند آنچه را که اتفاق می افتد ببیند.

هر کسی درباره یک موضوع جالب صحبت کند؛ موضوع خنده دار، جوک و یا حتی درباره چیزی که مورد علاقه کودک شما است صحبت کند (مثلا: آیا برای دیدن خرس پاندای قشنگ به باغ وحش می رویم ؟).

«او خواهد دید که چه لحظات خوشی را از دست داده و در این مبارزه با پدر و مادر شکست خورده است.» اگر همه غذا خوردند و بر سر میز نیامد، بشقابش را بدون هیچ گونه جر و بحثی تمیز کنید.

اگر کودکتان از خوردن غذایی که آماده کرده اید، امتناع کرد، اصلا او را مجبور به این کار نکنید. ولی اگر او بعد از غذا خوردن شما اظهار گرسنگی کرد، به آرامی بگویید که تا زمان وعده بعدی باید منتظر بماند. دفعه بعد، سعی کنید که با او غذا را درست کنید (به عنوان نمونه ، مواد را با نظارت شما مخلوط کرده و یا مقداری ژله روی تکه های شیرینی بگذارد).

احتمالا او بسیار هیجان زده است تا غذایی را خود درست کرده ، بچشد. اگر فرزندتان از روی عصبانیت چیزی را به روی میز پرتاب کرد، از او بخواهید که آنجا را ترک کند و توضیح دهید که با این کارش همه با ناراحتی غذا خوردند و همچنین به آداب خانوادگی بی احترامی کرده است.

بگویید که پس از این که آرامش خود را به دست آورد می تواند برگردد و یا این که تا وعده بعدی غذا منتظر بماند.

مترجم: رزیتا شاهرخ