دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
زیبایی لیزری
![زیبایی لیزری](/web/imgs/16/157/0u8wa1.jpeg)
برای خیلی از افرادی كه چیزهایی در مورد كاربرد لیزر در پوست شنیدهاند، لیزر چیزی فراتر از روِیاهای آنهاست. لیزر همان چیزی است كه سالها دنبالش بودند، چیزی كه پوستشان را صاف میكند ، لیزر البته یك دستاورد واقعی پیشرفت علم است. پزشكی و فیزیك و... دست به دست هم دادهاند تا با استفاده از انرژی نور، یك تكنولوژی بدرد بخور برای مردم عادی را معرفی كنند و این كار را هم كردهاند. اما اصلا قرار نیست كه لیزر همه مشكلات پوستی را در حد ایدهآل شما برطرف كند. اگر شما هم به لیزر بهعنوان یك معجزه نجاتبخش نگاه میكنید، توصیه میكنیم قبل از هر اقدامی انتظارتان را منطقی كنید. دكتر دیوید لفل، متخصص پوست مشهور آمریكایی میگوید:<من و همكارانم همواره مجبوریم وقت زیادی را به تصحیح تصورات مردم از لیزر اختصاص دهیم. ما قبل از اینكه درمان بیمار را شروع كنیم اول باید مطمئن شویم كه انتظارات او واقعگرایانه است، در غیر این صورت، از نتیجه عمل ما راضی نخواهند بود. در ضمن، درمان كامل معمولا مدتی وقت میگیرد. مردم انتظار دارند با همان سرعتی كه وارد رستوران مكدونالد میشوند و یك همبرگر سفارش میدهند و آن را میل میكنند، به همان سرعت، ما با كمك لیزر مشكلات آنها را حل كنیم>! فراموش نكنید كه لیزر در پزشكی، یك روش درمانی است و هر روش درمانی، مدت زمان، نتایج و عوارض مخصوص به خودش را دارد.
چرا لیزر؟
لیزر برخلاف تصور، اصلا تكنولوژی جدیدی نیست و سابقه آن به سالهای دهه ۱۹۶۰ برمیگردد، اما در سالهای اخیر، با پیشرفت علم و تكنولوژی، لیزر نتوانسته در رشته پزشكی هم وارد شود و بیشتر در اختیار مردم قرار گیرد. برای آنهایی كه خیلی به اصطلاحات عجیب و غریب علاقه دارند، باید بگوییم كه لیزر مخفف ۵ كلمهLight Amplification by the Stimulated Emission of Radiation به معنای <تقویت نور بهوسیله انتشار تحریكشده> است. البته حق دارید كه از این كلمات سر در نیاورید. پسبهطور ساده میگوییم كه لیزر وسیلهای است كه یك دسته پرتو نورانی قوی را در یك جهت خاص از خود صادر میكند. این پرتو نورانی وقتی به هدف برخورد میكند، با انرژی فراوانی كه دارد، آن را كاملا از بین میبرد و تقریبا بخار میكند. با تغییر ویژگیهای این دسته پرتو، شامل طول موج آن، میزان انرژی آن و نیز مدت زمانی كه بر روی هدف تابانده میشود، میتوان از لیزر برای مقاصد درمانی مختلفی استفاده كرد. خاصیت لیزر در تخریب بافت مورد نظر، بدون اینكه آسیبی به بافتهای اطراف و یا حتی بافتهای در مسیر عبور پرتو لیزر وارد كند، باعث تمایل فراوانی به این روش درمانی شده است. اجازه بدهید در این مورد مثالی بزنیم. فرض كنیم شما میخواهید یك ناهنجاری عروقی (مثل یك مویرگ تابلو و بدشكل)! را از روی بینیتان به كمك لیزر بردارید. لیزر این امكان را به پزشك میدهد كه بدون اینكه هیچ آسیبی به پوست بینی شما وارد شود، ناهنجاری عروقی زیر پوست را از بین ببرد. در حالی كه در هر روش درمانی دیگری ابتدا باید پوست روی بینی برش داده شود تا ناهنجاری برداشته شود و سپس پوست روی آن بخیه شود. قبول كنید كه لیزر در این مورد روش واقعا فوقالعادهای است! هنگام استفاده درمانی از لیزر همواره یك هدف وجود دارد. مثلا در مثال بالا، هدف مورد نظر، هموگلوبینها هستند. هموگلوبین نوعی پروتئین است كه در ساختمان گلبولهای قرمز خون شركت دارد. لیزر با وارد كردن انرژی فراوان در هموگلوبینها باعث تخریب آنها و در نهایت ناپدیدشدن مویرگ مورد نظر میشود. در موارد دیگر، سلول هدف میتواند هر چیز دیگری باشد. مثلا میتواند ملانین باشد. ملانین، رنگدانهای است كه رنگ پوست شما را مشخص میكند و اگر در جایی لكهای وجود داشته باشد، لیزر میتواند با تخریب ملانین، رنگ آن منطقه را به حالت طبیعی برگرداند. اینها تنها مثالهایی از كاربرد لیزر در درمان مشكلات پوستی هستند. از بین بردن چین و چروكهای پوست صورت، از بین بردن دائمی موهای زائد بدن، درمان كردن آثار به جای مانده از آكنه، از بین بردن آثار تاتو، درمان بیماریهای مشكل پوستی نظیر پسوریازیس و دهها مورد دیگر، از مواردی هستند كه امروزه لیزر برای درمان آنها به كمك متخصصان پوست آمده است.البته لیزر كاربردهای فراوانی در همه شاخههای پزشكی دارد كه شاید معروفترین آن، همان عمل لیزیك باشد كه برای درمان نزدیكبینی چشم مورد استفاده قرار میگیرد، اما كاربردهای آن در پوست، واقعا وسوسهانگیز است!
لیزر بیماری های لاعلاج را درمان می كند
یك ویژگی مهم لیزر در میان روشهای درمانی، این است كه لیزر تنها در محل آسیب مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین هر اتفاق خوب و بدی كه در اثر كاربرد لیزر میخواهد بیفتد، در همان محل رخ میدهد و كاری به كل بدن ندارد. علاوه بر این، درمان با لیزر در نهایت طی ۱۰-۱۲ جلسه به پایان میرسد و آدم راحت میشود. این ویژگیها را مقایسه كنید با روشهایی مثل كورتون كه بیمار بیچاره گاهی مجبور است برای سالهای طولانی هر روز از آن استفاده كند و عوارض جانبی آن را هم تحمل كند. بنابراین، طبیعی است كه پزشكان برای درمان بیماریهای صعبالعلاج پوستی، دنبال وسیلهای مثل لیزر باشند كه هم بیمارانشان را راحت كنند و هم خودشان را. برخی از این بیماریها كه لیزر توانسته در درمان آنها جایگاهی پیدا كند، پسوریازیس، اگزما و ویتیلیگو هستند.
پسوریازیس
پسوریازیس كه قدیمیها به آن <دارالصدف> میگفتند، یك بیماری پوستی است كه در اثر افزایش سرعت تولید سلولهای پوستی ایجاد میشود. به این ترتیب سلولهای پوستی جدید به سرعت و دائما جایگزین سلولهای قدیمی می شوند و در نتیجه ضایعات پوستی به شكل پلاكهای قرمز رنگ با پوستههای نقرهای ایجاد میكنند كه معمولا روی زانو، آرنج و نشیمنگاه دیده میشوند. درمان رایج این بیماری در حال حاضر استفاده از كرمهای موضعی یا داروهای خوراكی طولانیمدت و نیز اشعه ماوراءبنفش است. در مقایسه با این روشها، لیزر میتواند خیلی سریعتر و دقیقتر ضایعات پوستی پسوریازیس را از بین ببرد و البته عوارض جانبی كمتری هم دارد. بررسیها بر روی انواع مختلف لیزر بهكار رفته در درمان پسوریازیس نشان داده است كه بیش از ۵۰ درصد بیماران پس از چند جلسه درمان با لیزر، بهبودی قابل ملاحظه پیدا كردهاند و در سایر افراد نیز ضایعات پوستی بهتر از قبل شده است.
اگزما و درماتیت سبورئیك
اگزما را كه دیگر حتما میشناسید: خشكی، قرمزی و یا پوستهریزی دست و یا جاهای دیگر بدن كه در اثر عوامل مختلفی مانند حساسیت به مواد شیمیایی و شوینده ها ایجاد میشود. افرادی كه دچار اگزمای شدید هستند ناچارند بهطور مرتب از كرمهای مخصوص استفاده كنند و حتی در موارد شدید، داروهای خوراكی را هم مصرف كنند. درماتیت سبورئیك هم یك التهاب پوستی است كه در جاهایی از پوست دیده میشود كه دارای غدد چربی فراوانی هستند (مانند صورت و سر.) ترشح بیش از حد این غدد چربی باعث ایجاد پوستههای چرب و شورههای فراوان در محل میشود.
ویتیلیگو (برص)
اگر یك روز از شما بخواهند یك بیماری صعبالعلاج پوستی را نام ببرید، احتمالا چیزی به غیر از <برص> به ذهنتان نمیرسد. برص یا ویتیلیگو یك بیماری پوستی است كه در اثر عدم وجود ملانوسیتها (سلولهای تولیدكننده ملانین كه رنگدانه پوست است و رنگ پوست را تعیین میكند) در نقاط خاصی از پوست بهوجود میآید. در نتیجه، لكههای بسیار كمرنگتر از رنگ معمول پوست با حاشیه مشخص روی پوست بیمار ایجاد میشود. این لكهها روی پوستهای تیره واضحتر هستند و معمولا اطراف چشم و دهان را درگیر میكنند. در حال حاضر برای درمان این بیماران از كرمهای موضعی و داروهای خوراكی استفاده میشود كه معمولا نتیجه، رضایتبخش نیست. استفاده از اشعه ماوراءبنفش هم روش نهچندان موثر دیگری است كه برای مشاهده اثر آن، بیمار باید چند بار در هفته و دستكم به مدت یك سال به پزشك مراجعه كند تا تحت درمان قرار گیرد. اما در این مورد هم، لیزر كارایی خود را نشان داده است. در یك مطالعه، پژوهشگران ۲۹ ضایعه پوستی برص را در افراد مختلف با لیزر اكسایمر تحت درمان قرار دادند. نتیجه این بود كه در ۵۷ درصد موارد پس از شش جلسه درمان، بهبودی ضایعات مشاهده شد و ۸۲ درصد موارد باقیمانده پس از انجام ۱۲ جلسه درمان، بهبود یافتند. بهدنبال این یافتهها پژوهشگران تصمیم گرفتند تاثیر لیزر را بر روی آثار بر جای مانده از برشهای حین عمل جراحی بررسی كنند. معمولا محل برش جراحی، بهصورت یك خط كه كمرنگتر از پوست اطرافش است، مشاهده میشود. در این مورد هم لیزر كارایی خود را بهخوبی نشان داد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست