یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
عصب کشی واقعا سرطان زاست
قرنها انسانها در دورههای تاریک جهالت زیسته بودند. از ابتدای پیدایش گونه انسان تا زمان انقلاب صنعتی، دانش بشر پیشرفت چندانی نکرده بود ولی در چند قرن اخیر انسان دریافت که باید «علمی» بیندیشد و خرافات و باورهای غلط و اثباتنشده را کنار بگذارد. به حدسها و تصورهایش اعتماد نکند و همه ایدهها را از مسیر علم بیازماید. تاریخ دانش پزشکی هم از این قضیه مستثنی نیست. پاستور با یک آزمایش علمی نشان داد مگسها از گوشت گندیده به وجود نمیآیند و دانشمندان دیگری ثابت کردند عامل بسیاری از بیماریها میکروبها هستند؛ نه اجنه، چشم زخم، هوا، آب، خاک یا نفرین!
دندانپزشکی هم ابتدای پیدایش از خرافات و شبهعلم مبرا نبود. زمانی در دندانپزشکی رویکرد کشیدن دندان به جای درمان نگهداری دندان باب شد با این فرض که از پخش عفونت جلوگیری یا دردهای مزمن و با علت نامشخص درمان شود. این دیدگاه هیچ پایه علمی نداشت و در زمانی که حتی درمانهای جایگزین دندان از دست رفته بسیار محدود بود، زیانهای جبرانناپذیری به سلامت دهان و دندان بیماران وارد کرد. الان در عصر اینترنت، عصر ماهواره و نانوتکنولوژی، با رواج شایعههای جدیدی مواجه هستیم که پایه علمی ندارد و بیپایه و بدون اینکه مستندی برای آنها ارائه شود، در مقیاس وسیع منتشر میشوند. یکی از شایعات جدید در مورد درمان ریشه (عصبکشی) است که در رسانهها و سایتهای زرد خارجی منتشر شده و احتمالا به زودی به کشور ما هم خواهد رسید. این شایعه که مثل خیلی از شایعههای بیاساس خبر از کشف «جدید» میدهد، اینطور القا میکند که عصبکشی (همان درمان کانال ریشه) باعث سرطان میشود چون موادی در آن به کار میرود که سرطانزاست.
واضح است که این شایعات هیچ مبنایی ندارد. درمان کانال ریشه سالیان زیادی است که انجام میگیرد. درواقع درمان ریشه یکی از قدیمیترین درمانهای دندانپزشکی است و بیخطر بودن آن دهها سال است که به اثبات رسیده. ابداع درمان کانال ریشه به روش مدرن دهها سال قبل از درمان ایمپلنت و درمانهای جدید ترمیمی و پروتزی است و تمام جوانب آن سنجیده شده و خطرهای احتمالی آن سالهای قبل باید روشن میشد. برای اینکه مواد دندانپزشکی بتوانند وارد بازار شوند سختگیریهای زیادی در موردشان وجود دارد و از تمام جنبههای بیولوژیک و سمیتزایی بررسی میشوند. به نظر میرسد شایعاتی که علیه درمانهای کلاسیک و سودمند دندانپزشکی منتشر میشود، بیشتر جنبه رپورتاژ آگهی و تبلیغ با روشی غیراخلاقی در مورد دندانپزشکی تجارتگونهای با اصطلاح «دندانپزشکی بیولوژیک» دارد که عدهای سودجو درصدد تبلیغ آن و جا زدن آن بهعنوان «دندانپزشکی» استاندارد هستند. البته جزئیات و روش این دندانپزشکان در هیچ مقاله یا روش علمیای تایید نشده است. دندانپزشکانی که با روش holistic dentistry یا بیولوژیک یا به اصطلاح آلترناتیو طبابت میکنند، در واقع کلاهبرداران عصر جدیدند که اطلاعات موهومی را به بهای بالا به مراجعان دندانپزشکی میفروشند بدون اینکه بتوانند خدمتی واقعی به آنها ارائه دهند. این گروه ادعا میکنند درمان ریشه (عصبکشی)، عفونت را حبس و در سراسر بدن پخش میکند ولی جایگزینی برای درمان ریشه ارائه نمیدهند. جایگزین درمان ریشه فقط کشیدن دندان است و این تفکر غیر از افزایش بیدندانی در جوامع نتیجه دیگری ندارد.
توجه کنید که درمان ریشه یک درمان بسیار رایج و قدیمی است. تاریخچه درمان ریشه حتی به زمان زکریای رازی برمیگردد. دکتر گودیس در آغاز کتاب «دنتال پالپ» خود که یکی از منابع معتبر دندانپزشکی است، به نام زکریای رازی و نحوه استفاده او از یک نوع درمان ریشه برای معالجه دندان درد بیماران اشاره میکند. میلیونها نفر هر سال درمان ریشه انجام میدهند. در عین حال در سراسر جهان تعداد بسیاری هم بنابر دلایل مختلف به سرطان مبتلا میشوند. چه بسیار افرادی که بدون اینکه حتی یک بار به دندانپزشک مراجعه کنند، سرطان میگیرند و این دو از نظر علمی هیچ ارتباط علت و معلولی با هم ندارند. ارتباط دادن درمان دندانپزشکی و سرطان بسیار غیرمنطقی است چون بیشتر افراد جامعه به درمان دندانپزشکی نیاز پیدا میکنند. درست مثل اینکه بگوییم کسانی که تلویزیون میبینند، سرطان میگیرند و بعد آمار بگیریم و نتیجه بگیریم صددرصد کسانی که سرطان گرفتهاند، تلویزیون تماشا میکردهاند!
همه انسانها در عصر مدرن به مراقبتها و درمانهای دندانپزشکی نیاز دارند. این مراقبتها و درمانها میتواند از چکاپهای زمانبندی شده تا درمانهای پیشگیرانه و درمانهای ساده و پیچیده دندانپزشکی را دربربگیرد. همه خدماتی که در دانشکدههای دندانپزشکی سطح بالای دنیا (که خوشبختانه دانشکدههای کشور ما را هم شامل میشود) عرضه میشوند، استاندارد و بیولوژیک هستند و باز کردن دکان جدیدی به اسم «دندانپزشکی بیولوژیک» با فریب دادن مردم تفاوتی ندارد!
دکتر علی مرسلی، متخصص درمان ریشه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست