چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
سالمندی؛ آسیبها و نیازها
از نظر علمی هیچ پدیدهای نمیتواند خود به خود و مستقل از علت بوجود بیاید و رابطه علت و معلول بر آن حکمفرما نباشد لذا پی بردن به علت یک عمل موجب شناخت بیشتر آن میشود. در مورد رفتار انسان نیز چنین امری صادق است.
۴ نیازهای اصلی:
احتیاجات به عنوان قوه و عامل اصلی ایجاد کننده رفتار از اهمیت ویژهای برخوردارند و بهداشت روانی مستلزم دانستن و ارزش دادن به احتیاجات اصلی افراد است. نیازهای انسان به دو دسته بدنی و روانی تقسیم میشوند که به عنوان مثال: غذا و خواب از نیازهای جسمانی و نیاز به جامعهپذیری و امنیت جزو نیازهای روانی انسان است. توجه به این نیازها سلامت و بهداشت روانی فرد را برآورده میکند.
بیشتر سالمندان از جهت شناختی، عاطفی و رفتاری، به طور نسبی از سلامت و بهداشت روانی برخوردارند. اما این هرگز به معنای کم اهمیت شمردن بهداشت روانی در این دوره نیست بلکه نشان دهنده این است که ثبات سلامت و روان سالمندان نیازمند کمک خانواده و متخصصان جامعه است تا با توجه و تشخیص به موقع نسبت به درمان سریع آن اقدام نمایند. متأسفانه بسیاری از نشانههای بیماریهای روانی در سالمندی یا نادیده گرفته میشود و یا به عنوان بخشی از فرآیند سالمندی کم اهمیت شمرده میشود. این غفلت مشکلات عدیدهای را میتواند در دورهٔ سالمندی بوجود آورد.
امروزه اثر فشارهای روانی در طولانی ترشدن سلامتی و عمر انسان به اثبات رسیده است. مثلاً یک فشار روانی میتواند عاملی در حمله قلبی باشد. استرس یا فشار روانی ریشه اکثر بیماریهای عصبی و روانی است. استرسهای شدید مقاومت بدن را در مبارزه با ویروسها و باکتریها کاهش میدهند. بررسیها نشان دادهاند افرادی که تاب مقاومت در برابر شداید زندگی را ندارند، در اثر کاهش مصونیت بیشتر دچار سرخوردگی میشوند. با توجه به ارتباط تنگاتنگی که مسایل روانی و جسمانی با هم دارند، برخورداری از یک بهداشت روانی مناسب میتواند تا حدودی سلامت جسمانی فرد سالمند را تضمین نماید.
فعالیتهایی که در جهت بهبود بخشیدن به بهداشت روانی سالمندان میتوانند موثر باشند عبارتند:
درکنار خانواده بودن:
جدیترین خطری که هر فرد سالمند را تهدید میکند در انزوا قرار گرفتن او از سوی اطرافیان است.
براساس آمارهای موجود تقریباً ۲۴ تا ۲۸درصد افرادی که بالای ۶۵ سال سن دارند در تنهایی به سر میبرند. در این حالت شخص امکان ایجاد ارتباط صمیمی و نزدیک با دیگران را از دست میدهد. تنهایی به تدریج فرد سالخورده را دچار مشکلات روانی میکند، سالمندانی که در خانواده و در محیطی سرشار از محبت صمیمیت، قدرشناسی و احترام زندگی میکنند، دارای بهداشت روانی بهتری هستند. بنابراین ضرورت دارد تا حدامکان سالمندان در کنار فرزندان و نوهها زندگی کنند، بزرگ خانواده محسوب شوند، در تصمیمگیریها از آنان نظرخواهی شود و به عقاید آنان احترام گذاشته شود.
گردش و تفریح:
تفریح یکی از نیازهای اساسی بشر در هر دورهای از زندگی است. سالمندان با رفتن به جاهای دیدنی و خوش آب و هوا و دیدن مناظر زیبا از فکر گذشته خارج میشوند و فقط به زمان حال میاندیشند و تا حد زیادی میتوانند ناراحتیهای خود را فراموش کنند.
فعال بودن:
سرگرمی و فعالیت موجب تقویت اعتماد به نفس در سالمندان میشود. پرداختن به کارهایی که سالمندان به نوعی در ایام جوانی با آن سروکار داشتهاند و مورد علاقه آنها بوده است، میتواند آنان را از احساس پوچی و بیهودگی دورکند. همچنین با توجه به گرایش خاص سالمندان به امور مذهبی، آنان در این دوره میتوانند با انجام فرایض دینی و مذهبی و اختصاص دادن بخشی از اوقات شبانه روز خود به آن موجبات آرامش روانی بیشتر خود را فراهم کنند.
چند پیشنهاد:
اقدامات پیشگیری کننده سادهای نظیر کنترل منظم فشار خون، کنترل وزن بدن، استفاده از آب آشامیدنی سالم، رژیم غذایی کافی، حرکت و ورزش مناسب، مصاحبت با دوستان و افراد صمیمی و مشاوره با پزشک نقش مهمی در تضمین سلامتی و شادابی سالمندان دارد.
پرهیز از عواملی چون سیگار، الکل، داروهای مخدر و اعتیاد آور عوامل استرس زا و بیخوابی که موجب پیری زودرس میشوند.
پرهیز از گوشه نشینی و انزوا که باعث بیماریهای افسردگی، قلبی، ریوی و بسیاری بیماریهای دیگر میشود.
داشتن خواب خوب و منظم که بهترین دارو برای رفع خستگی، عصبانیت، اضطراب و افسردگی است.
تقویت ایمان و انجام امور مذهبی که به بهداشت روانی فرد سالمند کمک فراوانی میکند.
سالمندانی که تصور میکنند برای ورزش، یادگیری مطالب جدید، فراگیری مهارتهای تازه، کمک به دیگران و کار در مشاغل تازه، بیش از حد پیرند، دارای تحریفات شناختی هستند. اگر چه این امر با مداخلات درمانی مستقیم تعدیل میشود اما این گونه افراد لازم است به این نکته توجه بیشتری کنند که بسیاری از دانشمندان و بزرگان اختراعات، بزرگترین آثار خود را در این دوران بوجود آوردهاند. و در نهایت این که خداوند در قرآن کریم میفرماید ما انسان را در سختی آفریدیم. و سختی و مشکلات، خاص دوران سالمندی نیست. از لحظهای که انسان پا به این عالم هستی میگذارد انواع مشکلات کوچک و بزرگ در مسیر زندگی او نمایان میشوند و این انسان است که گاه تنها و گاه با یاری دیگران با همهٔ آنها مبارزه میکند و این مبارزه تا وقتی که زنده است همچنان ادامه دارد. برای فردی که زندگی میکند و فقط زنده ماندن را تجربه نمیکند تمام لحظات زندگی شیرین است و دقیقههای نخست و ثانیههای پایانی معنا و مفهومی ندارد. چنین فردی در واقع پذیرفته است که عمر انسان مرکب از دورههای مختلف کودکی، جوانی و پیری است و همچنانکه جوانی زیباست، سالمندی هم زیباییهای خاص خودش را دارد و فقط برای دیدن آنها باید چشمها را شست و جور دیگر نگاه کرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست