چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

۵ جمله خوب, ۵ جمله بد


۵ جمله خوب, ۵ جمله بد

سر و صدای بچه ها باعث اذیت و آزار شماست, بهتر است بگویید «بچه ها تصمیم بگیرید یا بی سر و صدا بازی كنید, یا از اتاق خارج شوید »

● پنج جمله خوب برای كودكان:

۱) خودت تصمیم بگیر.

سر و صدای بچه‌ها باعث اذیت و آزار شماست، بهتر است بگویید: «بچه‌ها تصمیم بگیرید یا بی‌سر و صدا بازی كنید، یا از اتاق خارج شوید.» اگر بعد از ۵ دقیقه هنوز سر و صدا ادامه داشت، بگوئید: «خب می‌بینم تصمیم گرفتید كه بروید بیرون از اتاق.» این جمله، شما را از داشتن نقش منفی نجات می‌دهد.

۲) من تو را دوست دارم ولی این كار تو را نمی‌پسندم.

اگر می‌خواهید لفظی را به كودك بیاموزید، كار خوب و بد را برایش مشخص كنید. به او بیاموزید ما كار خوب و كار بد داریم، نه بچه خوب و بچه بد.

۳) از تو می‌خواهم مشكل مرا حل كنی.

اگر كودك كاری را انجام می‌دهد كه باعث رنجش شماست، به او بگویید كه دچار مشكل شده‌اید. از او بخواهید در حل مشكل به شما كمك كند. در این صورت او كه خود را دشمن شما نمی‌بیند خود را موظف می‌داند كاری انجام ندهد كه برای شما مشكل آفرین باشد.

۴) احساس تو را درك می‌كنم.

وقتی كودك عصبانی است جملاتی را به كار می‌برد تا دیگران را متوجه احساس خود كند. «از تو متنفرم» یا «خیلی بدی». این تنها جملاتی است كه همه ذهن او را پركرده. شما می‌توانید به او كمك كنید تا جمله مناسب را به كار ببرد.

۵) «آیا دوستت چیزی گفته كه واقعیت ندارد و تو عصبانی شده‌ای؟»

افراد متفاوت، نیازهای متفاوتی دارند. اغلب كودكان در اعتراض به والدین می‌گویند: «عدالت را رعایت كنید. منصف باشید.» و این جملات زمانی مطرح می‌شوند كه كودك می‌خواهد وسیله خاصی برایش تهیه شود. صرفاً به این دلیل كه برای برادرش تهیه شده است.

● پنج جمله بد برای كودكان:

۱) مناسب سن خودت رفتار كن!!

گاه والدین به رفتار كودك انتقاد می‌كنند؛ زیرا آن رفتار تاثیر بدی بر بزرگترها داشته است. در صورتی كه رفتار كودك، نشان‌دهنده احساس درونی اوست و والدین وظیفه دارند احساس كودك را درك كنند.

۲) شوخی كردم.

دست انداختن كودك اگرچه ظاهراً شرایط را شاد می‌كند ولی در واقع به شدت مخرب است. هنگامی كه كودك عصبانی است، خندیدن به او باعث می‌شود احساس بدتری پیدا كند.

۳) چرا مثل [...] نیستی؟

با مقایسه كودكان، آنها احساس می‌كنند در مرتبه پایین‌تری قرار گرفته‌اند و این راه مناسبی برای واداشتن آنها به فعالیت نیست.

۴) ندو وگرنه می‌افتی !!

علی‌رغم تمام توجه شما به محافظت از كودك، به كار بردن این نوع جملات باعث می‌شود كودك بیفتد. زیرا به او القا می‌كنید منتظرید كه او زمین بخورد و این برای كودكی كه تلاش می‌كند مستقل باشد بسیار مضر است.

۵) چی بهت گفتم؟؟؟؟؟

چرا سوالی را می‌پرسید كه خودتان جواب را می‌دانید؟ انتظار دارید كودك چه پاسخی بدهد؟ وقتی می‌پرسید: لباست را كجا پرتاب كردی؟ لبخندی موذیانه می‌زند و می‌گذرد. اگر از رفتار او رنجیده‌اید، بگویید: «من متاسفم كه مجبورم برای بار سوم تكرار كنم كه لباست را روی چوب‌لباسی آویزان كن.»