چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ماموریت جدید البرادعی


ماموریت جدید البرادعی

برای تخلیه اطلاعاتی از برنامه موشکی ایران

گزارش جدید محمد البرادعی رئیس عرب تبار آژانس بین المللی انرژی اتمی بازتاب های مختلفی در داخل و خارج کشور داشت. در حالی که برخی رسانه های ایرانی از خاتمه یافتن پرونده ایران در این زمینه خبر داده اند، سایت تابناک که به محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نزدیک است در تحلیلی از ماموریت های جدید البرادعی خبر داد. بنا به این گزارش در حالی که محمد البرادعی، دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در اظهارات خود، مدعی وجود فشارها و تهدیدهای برخی کشورها (آمریکا و اسرائیل) برای جلوگیری از انتشار گزارش وی درباره فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی شده است، شواهد موجود در گزارش وی حکایت از تلاش های سازمانهای اطلاعاتی غربی به ویژه «سیا» برای دستیابی به اطلاعات سری نظامی ایران حکایت دارد.به گزارش خبرنگار «تابناک»، برادعی در بندهای ۳۷ تا ۴۲ خود به مدارکی اشاره کرده است که به تازگی از سوی برخی کشورها (آمریکا) در اختیار این آژانس قرار گرفته است; این مدارک شامل نقشه ها، شنود مکالمات و اسنادی است که گفته شده از ایران به دست آمده و درباره فعالیت های موشکی جمهوری اسلامی است. بنا براین گزارش، در حالی که جمهوری اسلامی اعلام کرده اسناد و اطلاعات یادشده جعلی بوده، آژانس از ایران خواسته است برای اثبات جعلی بودن این ادعاها، اطلاعات مربوط به فعالیت های موشکی خود را در اختیارش قرار دهد. به نظر می رسد این ادعاها که به تازگی و پس از گذشت پنج سال از اتهام سازی بی پایه آژانس علیه جمهوری اسلامی مطرح می شود، نشان می دهد آژانس پس از به دست آوردن کلیه اطلاعات فعالیت های هسته ای ایران که قطعا تاکنون در اختیار آمریکا قرار گرفته، ماموریت جدیدی را برای دستیابی به اطلاعات نظامی ایران آغاز کرده است.متن بندهای مذکور که به اعتراف آژانس با عنوان «تحقیقات مرتبط»! نه به عنوان فعالیت های هسته ای و صرفا برای دور جدید اتهام سازی و به دست آوردن اسرار نظامی ایران در گزارش قید شده، به شرح زیر است:

- آژانس مدارک مشخصی را که توسط سایر اعضا در اختیار این نهاد قرار گرفته بود; در اختیار ایران قرار داد. این مدارک مربوط به نمودار جریان مکان تبدیل UO۲ به UF۶ بود که از سوی ایران انجام شده بود. این مدارک توانایی تبدیل سالانه یک تن UF۴ را نشان می داد. این نمودار جریان نشان KM را برروی خود داشت و مربوط به «پروژه ۵/۱۳» بود. این مدارک شامل مکالمات بین افراد شاغل در پروژه و کارمندان یک شرکت خصوصی فعال در پروسه تجهیزات، بود. آژانس همچنین مدارکی درباره روند تولید سالانه ۵۰ تن۴ UF دریافت کرد.

۳۸) ایران اعلام کرد که این ادعاها در خصوص ارتباط این پروژه با مباحث موشکی بی اساس بوده و اطلاعاتی که درباره فعالیت ایران توسط سایر اعضا در اختیار آژانس قرار گرفته، ساختگی هستند. هر چند ایران موافقت کرد که پاسخ های خود در این زمینه را با ذکر جزئیات ارائه کند. در تاریخ ۸ فوریه و ۱۲ فوریه ۲۰۰۸ آژانس به صورت مکتوب درخواست خود برای شفاف سازی های بیشتر را تکرار کرد. در تاریخ ۱۴ فوریه ۲۰۰۸ ایران پاسخ گفت و اظهارات قبلی خود را تکرار کرده و عنوان داشت که این آخرین ارزیابی آنها درباره این موضوع است. ایران اعلام کرد که تنها سازمانی که در فعالیت های چرخه سوخت حضور داشتهAEOI بوده و این سازمان قراردادی باKM به منظور توسعه واحد UOC در گچین که تنها پروژه ای بود که KM از ابتدا درگیر آن بود، داشت. از دید ایران این نمودار، ساختگی و اتهام ها بی اساس بودند.

۳۹) در طول دیدارهای مورخه ۳تا ۵ فوریه سال ۲۰۰۸، آژانس مدارک ادعایی برخی اعضای آژانس را برای بررسی به ایران ارائه کرد که مربوط بود به: آزمایش تجهیزات شلیک منفجرکننده با ولتاژ بالا; توسعه یک منفجر کننده سیم ارتباطی محترقه; (EBW) شلیک همزمان منفجرکننده های EBW چندگانه; ایران گفت که این اسناد ساختگی است و اینکه اطلاعات موجود در این اسناد می تواند به آسانی در منابع اینترنتی نیز بازیافت شود. در طول این دیدارها که در بالا به آن اشاره شد; آژانس همچنین پارامترها و کار توسعه مربوط به موشک شهاب ۳ را توصیف کرد. یک تصویر کامپیوتری برای بررسی در اختیار ایران قرار داده شد که از سوی دیگر اعضای آژانس تهیه شده بود و آرایش نموداری محتویات مخروط داخلی یک وسیله بازآمد را نشان می داد. این آرایش می تواند با یک وسیله هسته ای مطابقت کند. اما ایران گفت که برنامه موشکی آن تنها برای کلاهک های متعارف مورد استفاده قرار می گیرد و تنها بخشی از برنامه فضایی کشور است و اینکه آرایش نموداری نشان داده از سوی آژانس بی اساس و ساختگی است.

۴۰) در طول دیدارهای ۲۷ تا ۲۸ ژانویه و ۳ تا ۵ فوریه سال ۲۰۰۸، آژانس از ایران خواست تا در تعدادی از اقدامهای تهیه از سویPHRC ,ERI وIAP که می تواند مربوط به مطالعات ادعا شده ای باشد که در بالا به آن اشاره شد، شفاف سازی کند. این موارد شامل رشته های آموزشی در زمینه محاسبات نوترونی، تاثیر امواج شوک بر فلز، جداسازی غنی سازی، ایزوتوپ و موشک های بالستیک است. در پاسخ کتبی خود مورخ ۵ فوریه سال ۲۰۰۸، ایران گفت که نرم افزار «شوک» PAM با هدف مطالعه هواپیما، برخورد خودروها، کیسه های هوا و برای طراحی کمربندهای ایمنی مورد بررسی قرار گرفته است. ایران همچنین گفت که کنترل کننده های تابشی که درباره آنها تحقیق کرده، به معنای استفاده برای اهداف حفاظت تابشی بوده است.

۴۱) در طول همان دیدارها، آژانس خواستار شفاف سازی نقش های مقام ها و موسسات خاص و رابطه آنها با فعالیت های هسته ای شد. از ایران همچنین شفاف سازی در پروژه هایی ازجمله پروژه ای با نام «پروژه ۴» (غنی سازی احتمالی اورانیوم) و فعالیت های تحقیق و توسعه مربوطه لیزری درخواست شد. ایران وجود برخی سازمان ها و دفاتر پروژه را که در مستندات به آن اشاره شده، رد کرد. ایران همچنین وجود برخی افراد را که نام آنها در مستندات آورده شده، انکار کرد و گفت که ادعاها درباره نقشه ای افراد دیگر که نام آنها آورده شده، بی اساس است.

۴۲) در ۱۵ فوریه سال ۲۰۰۸، آژانس یک دیدار دیگر را پیشنهاد داد تا مستندات بیشتری را به ایران درباره مطالعات ادعا شده نشان دهد. یعنی پس از آنکه اجازه انجام چنین کاری از سوی کشورهایی که آن را تهیه کرده بودند، داده شد. ایران هنوز به این پیشنهاد آژانس پاسخ نداده است.

● اتهامات:

یکی از مسائل عمده باقی مانده مربوط به ماهیت برنامه هسته ای ایران موضوع مطالعات اتهامی در مورد پروژه نمک سبز، آزمایش مواد انفجاری قوی، و موشک دارای توان خروج و بازگشت به جو، می باشند. این موضوعی بسیار مهم و مایه نگرانی جدی و اساسی در مورد هرگونه ارزیابی ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران است.

آژانس در ۳ تا ۵ فوریه ۲۰۰۸ توانست تعدادی از اسناد مربوطه را به ایران نشان دهد. و همچنان اظهارات مطرح شده و توضیحات ارایه شده توسط ایران در پاسخ به این اسناد را مورد بررسی قرار می دهد. ایران می گوید که این اتهامات بی اساس هستند و اطلاعات جعل شده اند. آژانس تنها توانست اجازه یابد که در ۱۵ فوریه ۲۰۰۸ بعضی از اسناد بیشتر را به ایران نشان دهد.

بر اساس موارد بالا آژانس هنوز در موقعیتی نیست که در مورد ماهیت کامل برنامه هسته ای ایران تصمیم بگیرد. درعین حال بایستی توجه داشت که آژانس نه استفاده از مواد هسته ای را در ارتباط با مطالعات ادعایی کشف نموده و نه اطلاعات معتبری را در این خصوص در اختیار دارد.

مدیرکل مصرانه از ایران می خواهد که به صورت فعال با آژانس در بررسی مشروح تر اسناد در دسترس در خصوص مطالعات اتهامی که آژانس مجاز شده است آنها را به ایران نشان دهد، مشارکت نماید.

بهداد مهرباور