چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

خارجی های محافظه كار


امضای قرارداد با فرناندو مورینتس, مهاجم ملی پوش اسپانیایی دلیل و مدركی معتبر برای این نكته است كه مربیان بزرگ لیگ برتر دیگر میلی به خرید «بازیكنان خارجی» ندارند البته اشتباه نكنید

كلمه خارجی به معنای این است كه در فوتبال امروز دیگر مربیان نسبت به بازیكنان غیر هموطن خود چندان علاقه یی نشان نمی دهند. پیغام رافا بنیتس به بازار نقل و انتقالات از زمانی كه هدایت لیورپول را برعهده گرفته، مثل روز روشن بوده است: بازیكن غیر اسپانیایی كاربردی ندارد. ورود مورینتس به آنفیلد كه حتی ده روز هم از آن نمی گذرد، دسته اسپانیایی های لیورپول كه رسانه های جنجالی انگلیس به آنها لقب» كمپ ساحل كاپ «داده اند را به عدد ۵ رساند. ژابی آلونسو، لوئیس گارسیا و آنتونیو نونیز به علاوه خوسمی چهار نفری بودند كه پیش از این پیراهن قرمز رنگ لیورپول را پوشیده بودند. تضعیف جایگاه پلگرینو، مدافع آرژانتینی در تیم والنسیا باعث شد تا او هم تقریباً همزمان با مورینتس به این تیم بپیوندد تا ۷ سال تجربه حضورش در لالیگا را در لیگ برتر به كار گیرد. در عین حال، بنیتس تنها مربی لیگ برتری نیست كه این رویه را درپیش گرفته است؛ مربیانی كه در افكار حاكم بر خانه شان در مملكتی غریب هم غرق شده اند. پنجشنبه هفته گذشته مارتین یول مربی هلندی اسپرز گفت كه سه هافبك هلندی را زیر نظر گرفته است. مارك فان بومل، وسلی اسنایدر و رافائل فان درفارت بازیساز مستعد آژاكس. بعد از سپری كردن سال هایی طولانی به عنوان تیمی معمولی در لیگ برتر فعالیت می كرد، تاتنهام نشانه هایی از پیشرفت را زیر نظر یول و فرانك آرنسن، مدیر ورزشی ۴۸ ساله و دانماركی تیم نشان داده است، كسی كه ۲۲ سال از دوران بازیگری و مربیگری اش را بین دو باشگاه آژاكس و آیندهوون گذرانده است. اظهار نظر این هفته یول می تواند جرقه یی برای بازیكنان برتر فوتبال هلند باشد تا بتوانند شانس خود را برای بازی در باشگاهی با جاه طلبی های فوق العاده كه در نیمه بالایی لیگی با كلاس جهانی چون لیگ برتر را امتحان كنند.

دنباله روی مورینیو

ژوزه مورینیو، سرمربی موفق پرتغالی هم در زمانی كه هدایت چلسی را برعهده گرفته در همین راه افتاده است. بخش اعظمی از موفقیت های انكار ناپذیر او با پورتو (بردن دو عنوان لیگ، قهرمانی در جام یوفا در سال ۲۰۰۳ و لیگ قهرمانان فصل گذشته) مدیون دفاعی با برنامه و رسوخ ناپذیر است. این ویژگی حائز اهمیتی است كه باعث شده چلسی با پذیرفتن تنها ۸ گل ظرف ۲۲ بازی بهترین ركورد خط دفاعی در لیگ برتر فوتبال انگلیس را از آن خود كند (گرچه این ركورد هنوز ثبت شده نیست چون لیورپول در فصل ۸۶ -۸۵با ركورد ۱۶ گل خورده فصل را به پایان رسانده است) اهمیت مسائل دفاعی در تفكرات مورینیو باعث می شود كه از خریدهای مهم و اساسی اش در این فصل و برای این منطقه از زمین بازی چندان شوكه نشویم. دو تن از بازیكنان ثابت خط دفاعی امروزی چلسی پرتغالی هستند. ریكاردو كاروالیو و پائولو فریرا راه مورینیو را پیش گرفتند و این در حالی است كه نونو مورائیس، استعداد جوان چلسی هم از باشگاه پنافیل سومین ضلع مثلث بازیكنان پرتغالی این تیم لندنی است. مورینیو، بنیتس و یول تازه كار خود را در لیگ برتر آغاز كرده اند. آنها در قیاس با استاد مسلم فوتبال پایه یی، آرسن ونگر هنوز در ابتدای راه قرار دارند. گرچه این مرد فرانسوی به تازگی به آفریقا، هلند به خصوص اسپانیا سرك كشیده است اما قلب آرسنال بدون شك سرود ملی فرانسه» لامارسیز «را سر می دهد. تیری آنری، كاپیتان تیم پاتریك ویرا و روبرپیرس در لیگ برتر قهرمان شده اند و در سال ۲۰۰۲ دابل كردند. در واقع آنها جایگاه امروزی شان را مدیون سیلون ویلتورد، نیكولا آنلكا و امانوئل پتی هستند.

تناقض در بازار نقل و انتقالات

با وجودی كه بازار نقل و انتقالات فوتبال تا حدود زیادی كنترل شده نیست، محافظه كاری مربیان بزرگ در این راه كاملاً پارادوكسیكال است. در حالی كه آنها سیاره یی از بازیكنان بزرگ را برای انتخاب كردن در اختیار دارند و چلسی هم محفظه یی پر از سرمایه یی تمام نشدنی است، معلوم نیست چرا محوطه فنی مربیان فوتبال در خارج از زمین بازی از مرزهای كشور مطبوع شان فراتر نمی رود. مربیان همیشه توضیحات كافی برای بازیكنانی كه با آنها قرارداد امضا می كنند دارند اما تفكرات آنها قطعاً نیاز اساسی و پایه یی هر انسانی را به تصویر می كشد، اینكه به چه كسی می توانید اعتماد كنید، نیازی كه به طرز قابل دركی با ورود به كشوری غریب نمود پیدا می كند. مربیانی كه سبك حاكم بر فوتبال بریتانیا را در روش های خود می گنجانند تا زمانی كه موفق باشند و به محتویات اساسی فوتبال انگلیسی (سرعت، شور، بازی جوانمردانه و شوق برای پیروزی و یا موفقیت روی هر تكلی) پایبند باشند، هیچ وقت با مشكل خشم هواداران روبرو نمی شوند گرچه ممكن است گاهی اوقات از تصمیمات عجیب و غریب مربیان خارجی گیج شوند. اما واردات هایی كه توسط بازیكنان خارجی به پیكره فوتبال انگلیس چسبیده اند مثل شیرجه زدن برای گرفتن خطا و سعی در متقاعد كردن داور برای دادن اخطار به بازیكن حریف، همواره از سوی هواداران محكوم بوده اند. تمایل هواداران به حضور بازیكنان از نقاط مختلف دنیا در انگلیس به همان اندازه محافظه كارانه است كه خرید بازیكنان غیرهموطن از سوی مربیان خارجی حاضر در لیگ برتر!