چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سردرد صبحگاهی را جدی بگیرید
با ظهور فناوری های پیشرفته و در پیش گرفتن زندگی مدرن امراض و اختلالات بی شماری پدید آمده اند که هر یک بشر را به نحوی درگیر کرده است. افسردگی و فشارهای عصبی، استرس و اضطراب سال هاست در جوامع بشری به نحو نگران کننده ای گسترش یافته و تبعات منفی آن دامنگیر انسان شده است. یکی از تبعات آن، سردرد است که هم اکنون در بسیاری از جوامع شیوع زیادی دارد. به نحوی که طبق آمارها بیش از ۹۰ درصد از افراد جامعه در طول زندگی خود دست کم یک بار سردرد را تجربه می کنند.
دکتر سعید شاه بیگی، متخصص مغز و اعصاب با ذکر این نکته به ایسنا ادامه می دهد: سردرد شایع ترین علت مراجعه به کلینیک های درمانی است و به علت استرس و فشارهای عصبی شیوع فراوانی دارد. هم چنین میگرن دومین علت شایع سردرد است و در برخی جوامع ۱۶ تا ۲۵ درصد زنان و ۹ تا ۱۵ درصد مردان به میگرن دچار هستند. برای بررسی این موضوع از دکتر سرمد قباد متخصص مغز و اعصاب کمک گرفتیم.وی در این باره به خراسان می گوید: سردرد که یکی از شایع ترین علل مراجعه به پزشک می باشد می تواند علل متفاوتی داشته باشد.دسته ای از سردردها به بیماری های التهابی سر و گردن مربوط می شود، بخشی از سردردها به سینوزیت ارتباط می یابد و بخشی به علت بالا بودن فشار مغز و تومورهای مغزی بروز پیدا می کند.
به طور کلی سردردها به ۲ دلیل عمده بروز پیدا می کند. نوعی از سردردها به علت فشار به سر و گردن ایجاد می شود که علت درد به بیرون از مغز و جمجمه مربوط می شود. دسته دوم به علت بیماری های اولیه داخل مغز و جمجمه بروز پیدا می کند و علت درد به مغز و جمجمه برمی گردد. مثل انواع تومورهای مغزی. برای تشخیص درد و درمان صحیح تفکیک انواع سردردها بسیار مهم است و پزشک متخصص با روش های کلینیکی و پاراکلینیکی می تواند علت سردرد را تشخیص دهد. گاهی اوقات روش تشخیص قطعی برای سردرد وجود ندارد و پزشک با آزمایش های پاراکلینیکی نیز نمی تواند علت را شناسایی کند.
دکتر قباد با اشاره به انواع متفاوت سردرد تاکید می کند: سردرد در برخی گروه های سنی مثل کودکان را باید جدی گرفت و به پزشک متخصص مراجعه کرد. والدین توجه داشته باشند سردردی که با استفراغ همراه باشد، سردردهای صبحگاهی و سردردهایی که با تاری دید همراه باشد، نیازمند پیگیری و معالجه زودهنگام است. این علایم می تواند علامت ضایعات داخل جمجمه و یا آسیب مغزی باشد.از سوی دیگر سردردهای میگرنی یکی از شایع ترین انواع سردردهاست که یک حمله آن تمامی ابعاد زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است به طور جدی بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارد. میگرن در واقع سردردهای عودکننده ای است که اغلب در یک طرف سر بروز پیدا می کند و ممکن است با کم اشتهایی، تهوع و استفراغ همراه باشد. این سردردها می تواند ساعت ها و گاهی اوقات چندین روز طول بکشد. علایم شایع سردردهای میگرنی زودرنجی، حساس شدن پوست سر، دوبینی، دیدن لکه های سیاه در مقابل چشم، دیدن خطوط زیگزاگ، سرگیجه، احساس سبکی سر، حساسیت به نور و صدا، کاهش بینایی یا نابینایی گذرا در یک چشم است. این علایم، علایم پیش قراول می باشد یعنی فرد آن ها را پیش از شروع حمله تجربه می کند.این متخصص مغز و اعصاب ادامه می دهد: علت میگرن ناشناخته است و افرادی که سابقه خانوادگی دارند بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند.
گفته می شود تغییراتی که در واسطه های شیمیایی مغز رخ می دهد علت اصلی میگرن است. در واقع میگرن وقتی بروز پیدا می کند که میزان «سروتونین» در مغز افزایش پیدا می کند این امر ابتدا سبب انقباض عروق می شود و به دنبال آن باعث انبساط عروق شده و سردرد را به وجود می آورد. زنان به علت تغییرات هورمونی ناشی از پریود بیشتر دچار میگرن می شوند. گاهی اوقات حمله های میگرنی با درد دو طرفه در سر همراه است. خوب است بدانید خستگی، اضطراب، استعمال دخانیات، تغییرات آب و هوا، مصرف برخی انواع شکلات، دوران پریود، مصرف قرص های ضدبارداری، پنیر، الکل، قطع مصرف کافئین و در مواردی مصرف کافئین و افزودنی های خوراکی مثل نیترات ها می تواند باعث بروز میگرن شود.
وی توصیه می کند سردرد ساده که به دلیل خستگی و یا بی خوابی بروز پیدا کرده را با استراحت و مصرف یک مسکن ساده می توان برطرف کرد و نیازی به مراجعه پزشک وجود ندارد. اما اگر سردرد بیش از ۴۸ ساعت طول بکشد و باعلایم دیگری که ذکر کردیم همراه باشد، قطعا باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. از آن جا که عوامل به وجود آورنده سردرد بسیار زیاد است، گروه زیادی از متخصصان با درمان سردرد در ارتباط هستند ازجمله پزشکان داخلی مغز و اعصاب، جراحان مغز و اعصاب، روان پزشکان، نورولوژی اطفال، متخصصان داخلی بیهوشی و پزشکان عمومی که همگی در درمان سردرد نقش دارند.
درمان سردرد فقط با تشخیص صحیح علت آن میسر است. متخصص مغز و اعصاب در مواجهه با بیمار مبتلا به سردرد ضمن معاینه دقیق کلینیکی می تواند نوع سردرد را تشخیص دهد که آیا سردرد جزو سردردهای فشاری است یا سردردهای مرتبط با ضایعات مغزی. پزشک متخصص با معاینه ته چشم بیمار، معاینه اعصاب جمجمه ای، معاینه حسی و حرکتی بیمار، بررسی رفلکس ها، آزمایش های پاراکلینیکی شامل شمارش گلبولی قند و چربی، اوره، کلسترول، آنزیم های کبدی و آزمایش کامل ادرار می تواند تا حدودی اطلاعات اولیه را به دست آورد.
انجام یک سی تی اسکن مغزی یا ام آرآی ساده ترین راه برای تصویربرداری از مغز است و در صورت شک به سینوزیت، رادیوگرافی تجویز می شود.علاوه بر روش های درمانی کلاسیک، روش های درمانی پارامدیسن برای درمان سردرد طی سال های اخیر ابداع شده است. طب سوزنی یکی از روش هایی است که تایید شده است و درد بسیاری از بیماران با این روش تسکین پیدا می کند و در روش مدیتیشن به بیمار کمک می شود تا اضطراب و استرس خود را کاهش دهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست