چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

نیروهای متخصص پتانسیل کشور هستند، لذا باید بستر مناسب را برای آنها ایجاد کرد


نیروهای متخصص پتانسیل کشور هستند،  لذا باید بستر مناسب را برای آنها ایجاد کرد

●دیدگاه دکتر سبزه­پرور، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مدیرعامل سابق شرکت صنایع هوایی کشور
دولت باید برای فعالیت­های تخصصی و توسعه­ای مردم را­ه­یابی کند. ما در صنعت …

دیدگاه دکتر سبزه­پرور، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مدیرعامل سابق شرکت صنایع هوایی کشور

دولت باید برای فعالیت­های تخصصی و توسعه­ای مردم را­ه­یابی کند. ما در صنعت هوافضای کشور اگرچه فعالیت­هایی داشته­ایم، ولی کارهای زیادی پیش رو داریم. این کارهای انجام نشده، تنها به دست متخصصین قابل انجام است. نیروهای متخصص، پتانسیل کشور هستند و باید از آنها استفاده کرد.

پرسنل متخصص هوافضا در همهٔ زمینه­ها زیاد داریم که باید بستر خوبی برایشان ایجاد کنیم تا بتوانیم از تخصص آنها استفاده کنیم.اینکه دانشجویان فارغ التحصیل ما وقتی به خارج از کشور می­روند، رشد می­کنند ولی در داخل رشد نمی­کنند، یک بحران است. ما باید موانع رشد آنها را شناسایی کنیم و به صورت تخصصی موانع را برطرف کنیم.

امروزه اروپا برای ساخت و تعمیر، حداقل هزینه­ای که به پایین­ترین نیروی خدماتی و بدون تخصص پرداخت می­کند، ساعتی ۶۰ مارک است (این آمار لوفت­هانزا است). حال در کشور ما بالاترین تخصصمان در صنعت ساعتی چند می­گیرد؟ تفاوت بسیار فاحش است.

ما با اطلاع‌رسانی خوب و ایجاد ارتباط و ثبات می­توانیم خیلی کارها را در کشور انجام دهیم. حتی می­توانیم متخصصانمان را به خارج از کشور بفرستیم. برای یک شرکت سهامی عام خارجی، منطقی است که نیروی متخصص ایرانی را با هوشمندی و تخصص خوب جایگزین نیروی تخصصی اروپایی کند که این کار هزینه­هایش را پایین می­آورد و سود را بالا می­برد. تعداد قابل ملاحظه­ای از این مدیرها ایرانی هستند که می­توان خیلی راحت با آنها صحبت کرد و از جزئیات آنها بهره‌مند شد.

بدترین خیانت این است که ما پروژه­های تخصصی­مان را "باواسطه" به دست متخصصین بدهیم. پروژه­ای که این اندازه می­تواند سود داشته باشد، چرا باید دلال این سود را ببرد. متخصص است که به مردم خدمت می­کند و برای مملکت آینده می­سازد.

نکته دیگر اینکه تکنولوژی و آموزش، غیر قابل خرید و فروش است. یعنی اینکه اگر بهترین اساتید و امکانات کمک آموزشی را داشته باشید، ولی طرف گیرنده شرایطی نظیر انگیزه و علاقه را نداشته باشد، موفق نمی­شود. به صورت آماری می­گویند ۵ درصد از فناوری و آموزش دست اساتید و غیره است و ۹۵ درصد بقیه، دست متخصصین و گیرندهٔ آنها است. از لحاظ روان‌شناختی، جامعه‌شناسی و اقتصادی، باید گیرنده که متخصص آینده است را با افقی روشن برای فعالیت‌های تخصصی و جایگاه آن در اسقلال و پیشرفت کشور عزیزمان توجیه کرد.