چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کم‌کاری تیروئید و خطراتش برای مادر و جنین


دكتر مريم تقوي صفا، متخصص زنان و زايمان: کم کاری تیروئید بیماری است که ممکن است مدت ها قبل از بارداری گرفتار آن شده باشید. این بیماری ممکن است در اثر برخی جراحی هایی که قسمتی از غده تیروئید را بر می دارند، ایجاد شود یا اصلا مادرزادی باشد.


کم‌کاری تیروئید و خطراتش برای مادر و جنین

کم کاری تیروئید معمولا بعد از یک آزمایش عمومی خون که به قصد تشخیص مشکل دیگری از شما گرفته شده یا با دیدن علائم ظاهری، توسط پزشک تشخیص داده می شود. 

متخصصان به طور الزامی از مراجعان نمی خواهند قبل از باردار شدن آزمایش غربالگری تیروئید بدهند، اما با توجه به تاثیراتی که این بیماری بر سلامت شما و فرزندتان می گذارد، خوب است پیش از اقدام به بارداری آزمایش تشخیصی تیروئید بدهید، تا با خیال آسوده وارد این مرحله مهم از زندگی تان شوید. در آزمایش خون باید دو فاکتور TSH(هورمون محرک غده تیروئید) و T4 (هورمون تیروکسین) اندازه گیری شوند.

خطرات کم کاری تیروئید برای مادر و جنین: در منابع علمی گفته شده در هر ۲ مورد از هزار مورد بارداری، علائم بالینی کم کاری تیروئید روند بارداری را دچار مشکل کرده است. 

بزرگ ترین خطر کم کاری تيروئید به تاخیر انداختن رشد کودک و کندذهنی او بعد از تولد است. این مسئله به خصوص در فرزند مادرانی که کمبود ید دارند، بیشتر است. بد نیست بدانید ید در ساخت هورمون های تیروئیدی نقش بسیار مهمی دارد.

بنابراین اگر کم کاری تیروئید مادر باردار درمان نشود اثرات سوئي در طولاني مدت بر مادر و فرزند خواهد گذاشت.

برخی موارد کم کاری تیروئید سبب ناباروری خانم هم می شود. پاره شدن جفت، تولد نوزاد نارس و مرده از دیگر عوارض کم کاری تیروئید برای خانم هاست.

 البته باید یادآور شد اگر کم کاری تیروئید قبل از بارداری تشخیص داده شود، می توانید با درمان هایی که از پزشک متخصص غدد می گیرید، خطرات ذکر شده ناشی از کم کاری تیروئید در بارداری را به نحو چشم گیری کاهش دهید.

اثر هورمون های تیروئید بر جنین: جنین در دوران بارداری تا زمانی که غده تیروئیدش عملکرد را شروع کند، از نظر هورمون تیروئیدی کاملا وابسته به مادرش است. این اتفاق زود تر از هفته ۱۲ بارداری رخ نمی دهد. بنابراین کم کاری تیروئید مادر در ۳ ماهه اول بارداری می تواند اثر سو خود را بر سلامت جنین بگذارد. 

اکثر مادران بعد از گذشت مدت زيادي از این 3 ماهه، از بارداری خود مطلع می شوند. بنابراین مادران قبل از اقدام به بارداری باید برای تشخیص و درمان وضعیت تیروئید خود مراحل لازم را طی کنند.

درمان کم کاری تیروئید در بارداری: اگر تیروئید شما کم کار است و پزشک غدد اجازه بارداری را به شما داده، بهتر است هر ۴تا ۶ هفته یک بار برای سنجش وضعیت تیروئید خود آزمایش بدهید.

درمان کم کاری تیروئید در دوران بارداری معمولا آسان است. در بیشتر موارد پزشک برای جبران کمبود هورمونی به بیمارش فرم های مصنوعی T4 را می دهد. دوز این دارو طوری تنظیم می شود که سطح هورمون مورد نظر در خون ثابت بماند، اما بهتر است در این دوران آزمایش سنجش هورمون تیروئیدی ( TSH) هم انجام شود.