چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
خفگی در هوای آلوده
بسیاری از ما زمانی که در خیابانهای شلوغ قدم میزنیم از سوزش گلو و چشم تا تنگی نفس شاکی هستیم. آلودگی هوا تنها در تهران آزاردهنده نیست، هر روزه شاهد هستیم که هوای یکی دیگر از شهرهای بزرگ یا صنعتی کشورمان دچار وضعیت بحرانی میشود. موادی که در هوای شهرهای بزرگ و صنعتی وجود دارد بسیار متفاوت است و بسته به همین تفاوتهاست که علائم متفاوتی در افراد ایجاد میشود. قبلاً از گاز مونوکسیدکربن نامبرده شد که عمدتا ناشی از سوخت ناکامل گاز شهری، گازوئیل و چوب ایجاد میشود، در حالی که آسفیکسی یا کمبود اکسیژن واژهای علمی است که بیانگر کمبود درصد اکسیژن هوای تنفسی است. در شرایط عادی، هوای تنفسی ما دارای ۲۱ درصد اکسیژن و مابقی از گازهایی همچون نیتروژن و دیاکسیدکربن تشکیل شده است. اگر گاز دیگری در این مجموعه وارد شده یا درصد یکی از گازهای موجود در هوا رو به فزونی گذارد، درصد اکسیژن هوای تنفسی کاهش مییابد.
اتفاقی که عموما در حین آلودگی هوا در اولین مراحل رخ میدهد همین کمبود اکسیژن یا همان آسفیکسی است. از زمان ظهور مبدلهای کاتالیزوری افرادی که در تماس با دود اگزوز اتومبیل هستند بجای مسمومیت با مونوکسیدکربن دچار آسفیکسی میشوند.
اثرات حاد ظرف دقایقی از شروع آسفیکسی بروز کرده و علائم ناشی از کمبود اکسیژن بروز میکند. کاهش درصد اکسیژن از ۲۱ درصد به ۱۵ درصد، سیستم عصبی خودکار بدن را فعال کرده و باعث افزایش تعداد ضربان قلب و تعداد تنفس میشود. از طرفی کمبود اکسیژن در مغز، اختلال در تعادل، عدم هماهنگی در انجام فعالیتها، احساس سرگیجه و گیجی ایجاد میکند. بیماران با وجود افزایش در تعداد تنفس از تنگینفس شکایت ندارند. زمانی که درصد اکسیژن هوا به زیر ۱۰ درصد برسد مغز بیمار دچار تورم میشود و زمانی که میزان اکسیژن مصرفی به کمتر از ۶ درصد رسید حیات فرد در معرض خطر قرار میگیرد.
درمان
بندرت نیازی به درمان فراتر از خروج از محل و استفاده از اکسیژن کمکی است. بنابراین اولین اقدام خارج کردن فرد از محیط دارای آلودگی و تماس با اورژانس پیش بیمارستانی(۱۱۵) است. تعدادی از بیماران نیازمند مراقبت در بیمارستان هستند. بیماران در معرض عوارض کمبود اکسیژن همچون بیمارانی که با علائمی همچون کما مراجعه کرده یا افرادی که بیماری طبی زمینهای آنها تشدید شده همچون بیماران قلبی یا تنفسی، باید از نظر پیشرفت یا بروز عوارض تحت نظر قرار گیرند. در شرایطی که هوا آلوده است بهتر است تا حد ممکن از محیطهای با آلودگی بالا همچون خیابانهای شلوغ دوری کرد و بیماران با مشکلات قلبی، تنفسی و افراد دیابتی بهتر است در منزل بمانند.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست