چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

طلای دور ریختنی


طلای دور ریختنی

زباله های تولید شده در تهران بعد از جمع آوری به مجموعه كهریزك حمل می شود و پس از طی فرآیندهایی در نهایت از هر ۵۰۰ تن زباله , ۲۰۰ تن بازیافت و ۳۰۰ تن دفن می شود می توان گفت از كل زباله های جمع آوری شده ما تنها می توانیم هشت درصد را بازیافت كنیم و بقیه زباله ها دفن می شود چرا كه متاسفانه مردم ما هنوز یاد نگرفته اند كه زباله های خود را تفكیك كنند حتی زباله های سمی و بیمارستانی خود را از زباله های دیگر جدا نمی كنند و این امر باعث می شود كه همه زباله ها بدون توجه به استانداردها در یك جا دفن شوند

ابرشهرها در همه‌ كشورهای‌ در حال‌ توسعه‌، در اثر سوءمدیریت‌ها غرق‌ در زباله‌های‌ گوناگون‌ هستند.دفع‌ كنترل‌ نشده‌ و بازیافت‌ نشده‌ زباله‌های‌ شهر با فضولات‌ صنعتی‌ آلاینده‌ و زباله‌های‌ بیمارستانی‌ در یك‌جا و در مناطق‌ نزدیك‌ شهر، انتشار گسترده‌ آلودگی‌ها را افزایش‌ می‌دهد.طبق‌ آمارهای‌ سازمان‌ بازیافت‌ شهرداری‌، در تهران‌ روزانه‌ بین‌ ۷ تا ۵/۷ هزار تن‌ زباله‌ تولید می‌شود و روزانه‌ ۱۴۳ میلیون‌ تومان‌ برای‌ جمع‌آوری‌ و دفع‌ زباله‌ها هزینه‌ می‌شود.همچنین‌ شهرداری‌ تهران‌ ماهیانه‌ ۱۱ تن‌ زباله‌ از جوی‌ها و نهرهای‌ شهر جمع‌آوری‌ می‌كند و در این‌ راه‌ مجبور به‌ صرف‌ هزینه‌های‌ بسیاری‌ می‌شود.

● جمع‌آوری‌ زباله‌

زباله‌ های‌ تولید شده‌ در تهران‌ بعد از جمع‌آوری‌ به‌ مجموعه‌ كهریزك‌ حمل‌ می‌شود و پس‌ از طی‌ فرآیندهایی‌ در نهایت‌ از هر ۵۰۰ تن‌ زباله‌، ۲۰۰ تن‌ بازیافت‌ و ۳۰۰ تن‌ دفن‌ می‌شود.می‌توان‌ گفت‌ از كل‌ زباله‌های‌ جمع‌آوری‌ شده‌ ما تنها می‌توانیم‌ هشت‌ درصد را بازیافت‌ كنیم‌ و بقیه‌ زباله‌ها دفن‌ می‌شود؛ چرا كه‌ متاسفانه‌ مردم‌ ما هنوز یاد نگرفته‌اند كه‌ زباله‌های‌ خود را تفكیك‌ كنند حتی‌ زباله‌های‌ سمی‌ و بیمارستانی‌ خود را از زباله‌های‌ دیگر جدا نمی‌كنند و این‌ امر باعث‌ می‌شود كه‌ همه‌ زباله‌ها بدون‌ توجه‌ به‌ استانداردها در یك‌جا دفن‌ شوند.

مهندس‌ انتخاب‌ می‌افزاید: زباله‌ها را در چاله‌های‌ بزرگی‌ (ترانشه) دفن‌ می‌كنیم‌ و بعد از پرشدن‌ روی‌ آنها را با خاك‌ می‌پوشانیم‌، كف‌ این‌ ترانشه‌ها عایق‌بندی‌ می‌شوند تا حتی‌الامكان‌ غیرقابل‌ نفوذ باشند.علاوه‌ بر این‌ روش‌ سنتی‌، روش‌ دیگری‌ به‌نام‌ «فوكوئوكا» وجود دارد كه‌ در این‌ روش‌ شیراب‌های‌ حاصل‌ از زباله‌ توسط‌ لوله‌های‌ تهویه‌ به‌ حوضچه‌های‌ مخصوصی‌ ریخته‌ می‌شود كه‌ در این‌ روش‌ اثرات‌ منفی‌ زیست‌محیطی‌ بسیار كمتر از روش‌ سنتی‌ است؛ ولی‌ متاسفانه‌ در دو حالت‌ (سنتی‌ و فوكوئوكا) ما با مشكل‌ بزرگ‌ كمبود زمین‌ مواجه‌ هستیم‌. گاهی‌ اوقات‌ به‌ دلیل‌ حجم‌ بالای‌ زباله‌ها و عدم‌ توانایی‌ در دفن‌ آن‌ ما شاهد خودسوزی‌ زباله‌ها هستیم‌ كه‌ بعضی‌ مواقع‌ این‌ آتش‌سوزی‌ تا هفته‌ها طول‌ می‌كشد.به‌ راستی‌ بهتر نیست‌ با تفكیك‌ زباله‌ در منازل‌ و مكان‌ های‌ تولید خطرات‌ آن‌ را كم‌ كرده‌ و به‌ اقتصاد كشور كمك‌ كنیم‌!

● افزایش‌ میزان‌ صدور زباله‌ های‌ تهران‌ به‌ خارج‌

سازمان‌ بازیافت‌ و تبدیل‌ مواد شهرداری‌ تهران‌ در تلاش‌ است‌ تا ظرفیت‌ صدور پسماند به‌ خارج‌ از كشور را تا پایان‌ سال‌ از ۶۰ تن‌ در روز به‌ ۵۰۰ تن‌ افزایش‌ دهد.

دكتر ابوالفضل‌ ابراهیمی‌ مدیرعامل‌ سازمان‌ بازیافت‌ و تبدیل‌ مواد شهرداری‌ تهران‌ گفت‌: تاپایان‌ سال‌ جاری‌ صدور زباله‌ های‌ قابل‌ بازیافت‌ تهران‌ به‌ چند كشور خارجی‌ افزایش‌ خواهد یافت‌.

به‌ گفته‌ ابراهیمی‌ هم‌ اكنون‌ كشورهای‌ آفریقای‌ جنوبی‌، پاكستان‌ و افغانستان‌ كشورهای‌ خریدار زباله‌ از ایران‌ هستند.

در حال‌ حاضر مذاكراتی‌ هم‌ با برخی‌ از كشورهای‌ خاورمیانه‌ و چند كشور همسایه‌ ایران‌ برای‌ صدور پسماندها انجام‌ داده‌ ایم‌ و توافقات‌ اولیه‌ نیز در این‌ مورد حاصل‌ شده‌ است‌.

ابراهیمی‌ با بیان‌ اینكه‌ طرح‌ صدور پسماند به‌ كشورهای‌ دیگر از اردیبهشت‌ ماه‌ سال‌ ۸۳ و با صدور ۶۰ تن‌ زباله‌ در روز آغاز شده‌، گفت‌: هر تن‌ زباله‌ به‌ قیمت‌ ۸۵ دلار فروخته‌ می‌شود.

مدیرعامل‌ سازمان‌ بازیافت‌ همچنین‌ با تاكید برمشاركت‌ همه‌ جانبه‌ شهروندان‌ در طرح‌ تفكیك‌ از مبدا زباله‌ افزود: عملیات‌ آماده‌سازی‌ و بازیافت‌ زباله‌ها چه‌ به‌ قصد صدور و چه‌ برای‌ مصرف‌ داخلی‌ باید با مشاركت‌ همه‌ شهروندان‌ و به‌ شكل‌ اصولی‌ دنبال‌ شود.

تفكیك‌ زباله‌های‌ خانگی‌ شهروندان‌ از مبدا ظرفیت‌ تولید كود كمپوست‌ و گرانول‌ را افزایش‌ می‌دهد.

چنانچه‌ جداسازی‌ مواد فسادناپذیر از زباله‌های‌ تولیدی‌ شهر تهران‌ جدی‌ گرفته‌ شود، بخش‌ قابل‌ توجهی‌ از مشكلات‌ زیست‌ محیطی‌ تولید زباله‌ها نیز از بین‌ خواهد رفت‌.

با جداسازی‌ مواد فسادناپذیر و زاید می‌ توان‌ كمپوست‌ خالص و مغذی‌ تهیه‌ كرد.

به‌ گفته‌ این‌ مقام‌ مسئول‌ در معاونت‌ خدمات‌ شهری‌ شهرداری‌ تهران‌، در كمپوست‌های‌ تولید شده‌ سازمان‌ بازیافت‌، میزان‌ وجود شیشه‌ به‌ كمتر از دو درصد رسیده‌ كه‌ پایین‌ تر از استانداردهای‌ جهانی‌ است‌. ابراهیمی‌ همچنین‌ گفت‌: هر تن‌ زباله‌ خانگی‌ شهروندان‌ تهرانی‌ تولید ۸۰۰ متر مكعب‌ شیرابه‌ و ۳۰۰ تن‌ گازمتان‌ را به‌ دنبال‌ دارد.نزدیك‌ به‌ پنج‌ هزار تن‌ زباله‌ در سال‌ ۸۴ وارد چرخه‌ كمپوست‌ شده‌ كه‌ تا پایان‌ سال‌ جاری‌ نیز دست‌ كم‌ دو هزار تن‌ دیگر به‌ میزان‌ كمپوست‌ تولید شده‌ افزوده‌ می‌شود. هم‌اكنون‌ تمامی‌ تجهیزات‌ و امكانات‌ لازم‌ برای‌ صدور پسماند تهرانی‌ها به‌ خارج‌ از كشور مهیاست‌.