چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

همه چیز درباره چای


همه چیز درباره چای

زعفران خواص درمانی زیادی دارد از جمله این که برای درمان افسردگی استفاده می شود دریافت مقداری دم کرده زعفران موجب احساس شادی و خوشحالی می شود از ترکیب زعفران و چای, نوشیدنی خوش طعمی به دست می آید

● ضد سکته

زعفران خواص درمانی زیادی دارد از جمله این‌که برای درمان افسردگی استفاده می‌شود. دریافت مقداری دم کرده زعفران موجب احساس شادی و خوشحالی می‌شود. از ترکیب زعفران و چای، نوشیدنی خوش‌طعمی به دست می‌آید. چای زعفران از تجمع کلسترول در رگ‌ها و به این ترتیب از بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کند.

● چای سفید دوست دارید یا سیاه؟

درکل، چای به ۳ نوع سفید، سیاه و سبز وجود دارد. چای سفید به دلیل آن‌‌که خیلی گران است در ایران به ندرت یافت می‌شود. در صورتی‌که برگ تازه چای را به سرعت خشک کنند، چای سبز به دست می‌آید، در این شرایط اجازه تخمیر به چای داده نمی‌شود که اکثر فواید درمانی چای را به آن نسبت می‌دهند. مصرف چای سبز اخیرا در ایران رو به افزایش است. از مهم‌ترین خواص آن می‌توان به خاصیت ضدپوسیدگی دندان به علت فلوراید بالا، ضدسرطان معده، ضدخارش و التهاب حاصل از گزش حشرات و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد. این چای را می‌توان مانند چای سیاه دم و مصرف کرد. در صورتی‌که روی برگ تازه چای سیاه عملیات تخمیر صورت گیرد و تغییراتی در رنگ، بو و مزه و اثرات آن نسبت به چای سبز ایجاد می‌شود. پس از مراحل تخمیر آن را خشک کرده و بسته‌بندی می‌کنند. این نوع چای که همان چای سیاه است بیشترین نوع تجاری چای را تشکیل می‌دهد. در ایران معمولا حدود ۹۵ درصد مردم، تمایل به استفاده از چای سیاه دارند.

● چای کله‌مورچه‌ای دوست دارید؟

چای سیاه انواع مختلفی دارد که هرنوع آن طرفداران خاص خود را دارد. بیشترین مقدار چای سیاه از کشورهای سریلانکا و سیلان یا از هندوستان و به مقدار کم از کینا به ایران وارد می‌شود. چایی که از کنیا وارد ایران می‌شود به چای «کله مورچه‌ای» معروف و شبیه باروت است که فقط با سلیقه عده‌ کمی جور درمی‌آید. در ایران بیشتر چای سیلان و کلکته موردتوجه است و این به دلیل رنگ بیشتر آن‌ها است. از ترکیب چای سیلان و کلکته که طعم بهتری دارد می‌توان چای خوش‌طعم و رنگی به دست آورد.

قیمت چای کلکته از کیلویی ۸ هزار تومان به بالا و چای سیلان از کیلویی ۵ هزار تومان به بالاست. چای سیلان از نظر ظاهری انواع مختلفی دارد که چای درشت‌تر به قلم، متوسط به شکسته و ریز به باروتی شهرت دارند. نوع باروتی آن در ایران کشت می‌شود ولی کیفیت پایین‌تری دارد. معمولا برندهای چای در ایران، چای وارداتی را با درصدی از چای داخلی مخلوط و به بازار ارائه می‌کنند. البته مصرف چای‌های تولید داخل در گذشته زیاد بود ولی حالا به نظر می‌رسد ذائقه مردم با چای‌های وارداتی بیشتر سازگاری دارد. قیمت بعضی از چای‌های وارداتی تا کیلویی ۶۰ هزار تومان هم می‌رسد ولی یک چای خوب را می‌توان در حدود قیمت کیلویی ۱۲ هزار تومان خریداری کرد.

● در لیوان پلاستیکی چای ننوشید

شاید شما هم از آن دسته افراد باشید که برای رفع خستگی، ‌تولید نشاط یا از بین بردن خواب‌آلودگی ناشی از چند ساعت کار هیچ‌چیز به اندازه نوشیدن یک فنجان چای سرحال‌تان نیاورد اما باید بدانید مصرف بی‌رویه چای خطراتی به دنبال دارد که در این جا به چند نکته اشاره می‌کنیم.

۱) مصرف چای (مخصوصا پس از غذا که سال‌هاست عادت بسیاری از ایرانیان شده) جلوی جذب آهن موجود در غذا را می‌گیرد و در نتیجه منجر به بروز بیماری کم‌خونی مزمن در مصرف‌کنندگان آن می‌شود.

۲) مصرف زیاد چای، دندان‌ها را لک‌دار و سیاه می‌کند.

۳) چای، ترشح اسیدمعده را تحریک می‌کند همچنین به دلیل ماهیت اسیدی خود در بروز زخم معده موثر است.

۴) به دلیل وجود مقدار زیادی ماده کافئین در چای، این نوشیدنی برای عده‌ای باعث تحریک اعصاب یا تپش قلب می‌شود. همچنین چای پررنگ برای خانم‌ها احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

۵) یکی از مواردی که در جامعه مرسوم شده است خصوصا در مراسم‌ها، مصرف زیاد چای در لیوان‌های یک‌بار مصرف پلاستیکی است که این ظروف به‌خصوص در مجاورت با نوشیدنی‌های داغ به سرعت موادسمی و خطرناک نفتی آزاد می‌کنند.

● چای انرژی‌زا

آب لیموترش و اسانس آن برای بدن مفید است. اسانس لیمو به واسطه انرژی‌زا بودن آن مشهور است پس سعی کنید در نوشیدنی‌های‌تان از آبلیمو استفاده کنید. نوشیدن این مایع همراه با چای باعث می‌شود بدن سالم‌تری داشته باشید.

● چای ضدسرطان

دانه‌های هل، حاوی ترکیبات مفیدی است که دم‌کردن آن خواص بیشتری از دانه را به بدن می‌رساند. تهیه چای حاوی هل به این ترتیب بهتر است؛ ۳ دانه هل به ازای یک قاشق چای‌خوری چای سیاه، دم شود. چای هل برای درمان ناراحتی‌های گوارشی، درد معده و نفخ شکم مفید است همچنین چای هل نقش مهمی در پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد و از سلول‌های روده‌ای محافظت می‌کند.

قبل از دم کردن چای، هنگامی که آن را در قوری می‌ریزید با کمی آب‌جوش آن را بشویید (بیشتر به علت شستن تانن چای) سپس به مقدار کافی آب جوشیده در آن بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۶ دقیقه دم کنید. قوری چای باید چینی و از نوع لعاب‌دار مرغوب و بدون سرب باشد. بعد از دم کشیدن چای بهتر است برگ‌های چای را از آن جدا کرده در این‌صورت دم کرده مطبوعی به دست خواهد آمد که میزان تانن آن کم است.

● هشدار، هشدار

۱) از دم کردن چای در قوری استیل اکیدا خودداری کنید زیرا چای به‌ دلیل مقدار قابل توجهی تانن با آهن قوری استیل باعث تشکیل رسوب می‌شود.

۲) برگ چای اگر در جای مرطوب نگهداری شود، ممکن است دچار کپک‌زدگی ‌شود. گاهی مصرف این نوع چای ممکن است خطراتی در برداشته باشد.

۳) در مناطقی که میزان فلوئور در موادغذایی کم است می‌توان کمبود آن را با خوردن چای جبران کرد.

۴) هرگز نباید چای را درحالت داغ مصرف کرد به علت آن‌که تانن چای در حرارت بالا اثر بدی بر مخاط بدن از جمله مخاط مری می‌گذارد.

۵) برای تهیه چای روزانه خود حتما از چای دم‌کردنی استفاده کنید و برای انتخاب بهترین چای، بهتر است بدانید چای درشت‌تر از نظر کیفیت و خواص تغذیه‌ای بهتر از چای ریز و پودری است همچنین چای بدون عطر استفاده کنید. چراکه چایی که دارای بوی تند و رنگ قرمز پررنگ باشد، بسیار مضر است.

۶) از هل، دارچین یا چند قطره لیموترش در چای استفاده کنید چراکه خواص ضدباکتری چای را چندبرابر کرده و از جذب نشدن آهن در بدن می‌کاهد.

۷) برای معطر کردن چای می‌توان به آن مقداری گل یاس، گلسرخ، گل بهارنارنج، نعنا، هل یا زعفران اضافه کرد.

● دارچین برای روزهای سرد

چای دارچین نوعی نوشیدنی دم کردنی است که به صورت گرم سرو می‌شود. برای تهیه چای دارچین، قطعات پودرنشده پوست درخت دارچین را داخل قوری حاوی آب جوش و چای گذاشته و پس از چند دقیقه چای دارچین آماده مصرف است. چای دارچین بیشتر برای روزها سرد مناسب است. از این نوشیدنی به عنوان تب‌بر و پیشگیری کننده از سرماخوردگی هم استفاده می‌شود.

ایده آل

باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir