دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
بامیه, بمب خاصیت
بامیه از آن دست خوراکیهایی است که خیلیاز افراد ترجیح میدهند در مهمانیهای خود از آن استفاده نکنند. چراکه بعضی ها بهخصوص کودکان و جوانان از آن استقبال نمیکنند! در حالی که اگر بدانید این خوراکی کوچک چه تاثیراتی بر سلامت بدن، زیبایی پوست و مو میگذارد، مطمئنا آن را جزء برنامه غذایی هفتگیتان قرار خواهید داد!
علاوه براین، بامیه که از آن بهعنوان «بمب خاصیت» هم یاد میشود، خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها و سرطانها را بیش از آنچه فکرش را بکنید، کاهش میدهد و سیستم ایمنی بدن را قوی میکند، بامیه بهترین داروی قند است زیرا لوزالمعده را فعال میکند. بامیه میتواند ناراحتیهای روده و معده ازجمله زخم معده را درمان کند و این خوراکی با مزه سبز رنگ با قدرتی که دارد مفاصل را نرم میکند و از رماتیسم و آرتروز جلوگیری میکند.
پس اگر کنجکاو شدید و میخواهید با خواص، کالری، شیوه مصرف، نگهداری و دستورات غذایی آن آشنا شوید، این مطلب را از دست ندهید..
هم خوشبو، هم پرخاصیت
بامیه گیاهی است گلدار از خانواده پنیرکیان که زادگاهش مناطق گرم آسیا و آفریقاست اما بعدها به دیگر مناطق دنیا هم رفته و در حال حاضر در اغلب کشورها کشت میشود. گیاه بامیه معطر است و عطری شبیه میخک دارد. این گیاه در نواحی مختلف زمین میروید و میوه آن علاوه بر مصرف غذایی در درمان بعضی بیماریها هم مورد استفاده قرار میگیرد. بامیه را به تنهایی یا با گوشت بهصورت خورش میتوان مصرف کرد. همچنین میتوانید از آرد خشک شده آن استفاده کنید.
گاهی هم بامیه را بهصورت مربا، ترشی، شور و کنسرو مصرف میکنند. بامیه سرشار از مواد مغذی با ارزشی مانند ویتامینهای A، C و گروه B ازجمله اسیدفولیک، ۵B، ۲B، ۶B و عناصری ازقبیل منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر، پتاسیم، فیبر و ماده لزج است بنابراین اثرات مثبت فراوانی بر سلامت انسان میگذارد. این گیاه همچنین از نظر اقتصادی ارزان و دردسترس همه افراد است.
ارزش غذایی بامیه خام در ۱۰۰ گرم:
کالری=۳۳ گرم/ آب= ۹/۸۸ گرم / پروتئین=۲ گرم / چربی = ۲/۰گرم
کربوهیدرات= ۷ گرم
فیبر= ۲/۳ گرم/ قند= ۵/۱ گرم
ارزش غذایی نصف لیوان بامیه پخته:
۲۵ کالری دارد، پس کمکالری است. دو گرم فیبر دارد و یبوست را کاهش میدهد. ۴۶۰ واحد ویتامین A دارد و از ابتلا به سرطان پیشگیری میکند. ۱۳۰ میلیگرم ویتامین C دارد و از پیری زودرس جلوگیری میکند. ۵۰ میلیگرم کلسیم دارد و ضدپوکی استخوان است. ۲۵۶ میلی گرم پتاسیم دارد و ضد فشار خون است.
انتخابی عالی برای دیابتیها!
فیبر موجود در بامیه به حفظ قندخون کمک میکند. همچنین سرعت جذب قند را کاهش میدهد، پس دیابتیها بدانند که بامیه برای آنها بسیار مفید است. درواقع پوسته فوقانی بامیه، قندخون را تثبیت کرده و آن را در حد غیرقابل جذب از طریق روده نگه میدارد. افرادی که دیابت دارند، میتوانند هرشب یک بامیه را از وسط دو نیم کنند و داخل لیوان آب قرار دهند، سپس این محلول را در یخچال گذاشته و صبح ناشتا میل کنند. اگر یک هفته منتظر بمانند اثر معجزهآسای آن را خواهند دید و حتما شگفتزده خواهید شد.
کلسترولزدایی به روش طبیعی!
موسیلاژ (نوعی فیبر) موجود در بامیه به کلسترول غذا متصل شده و جذب آن را کاهش میدهد و باعث دفع سموم از بدن میشود. اثر بامیه در کاهش کلسترول و پروفایل لیپیدی خون، یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است زیرا مثل داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد و برای بیماران قلبی و هایپرلیپیدمی توصیه میشود. مصرف بامیه همچنین بهدلیل داشتن پتاسیم و منیزیم باعث کاهش فشارخون میشود. علاوه براینها بامیه برای پیشگیری از فشارخون بالای دوره بارداری مفید است.
مقوی و خونساز!
اسیدفولیک موجود در بامیه باعث کاهش هموسیستئین خون (ماده مسدود کننده رگهای خونی) میشود و میتواند در خونسازی موثر باشد. درواقع افرادی که دچار کمخونی هستند باید حتما بامیه مصرف کنند. در مجموع بامیه به علت دارا بودن مواد مغذی و فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماریهای قلبی میشود.
مبارزه همه جانبه با یبوست!
مصرف بامیه هم مانع یبوست میشود و هم به روند کاهش وزن کمک میکند. بسیاری از متخصصان معتقدند بیشتر بیماریها از روده آغاز میشود. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماریهایی از قبیل بواسیر و دیورتیکولیت را بهشدت کاهش میدهد. دیورتیکولیت درواقع همان التهاب دیورتیکولها (کیسههای گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ) است که بر اثر تجمع باکتریها و سایر محرکهای داخل دیورتیکولها ایجاد شده و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب میشود.
معمولا برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه میشود که امکان دارد دیواره روده را حساس کند، اما موسیلاژ موجود در بامیه این تاثیر را نداشته و خروج مدفوع را بسیار آسان میکند. بامیه بهدلیل خاصیت لزجی و لغزندگی یکی از ملینهای بسیار مفید بهشمار میآید.
خواص درمانی بامیه از دیدگاه طب سنتی:
- از دیدگاه طبسنتی ایران بامیه سرد و تر است.
- مصرف آن برای افراد گرممزاج مفید است.
- در برطرف کردن بلغم، صفرا و سودا تاثیرگذار است.
- جوشانده گل بامیه ضدسوداست. برای تهیه این جوشانده باید ۳۰گرم بامیه را در ۵۰۰ سیسی آب بجوشانید و سه بار در روز هربار یک استکان میل کنید.
- جوشانده بامیه تقویتکننده و نرمکننده پوست است.
- بامیه ادرارآور است.
- درمانکننده سوزش و درد در مجاری ادرار است.
- لعاب حاصل از جوشاندن میوه یا تخم بامیه نرمکننده است و برای درمان سوزاک به کار میرود.
- تخم بامیه محرک قلب و ضداسپاسم است.
- قدیمترها از بامیه ضماد تهیه کرده و روی زخم میگذاشتند تا آن را التیام دهد.
بامیه با بدن شما چه میکند؟
قدرت شفا بخش بامیه
- بامیه باعث تقویت اعصاب میشود و قوه بینایی را افزایش میدهد.
- غده پروستات را تقویت میکند.
- بهدلیل دارا بودن مقادیر زیاد ویتامینهای A و C سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. ویتامین C همچنین به جذب اسیدفولیک در بدن کمک میکند.
- بامیه ماده غذایی مناسبی برای زنان باردار، کودکان در حال رشد و افرادی که به دلایلی دچار وقفه در رشد شدهاند، محسوب شود.
- روی پوست و کرکهای بامیه مقداری منگنز و کبالت وجود دارد، بنابراین ترشح غدد داخلی بدن را تنظیم میکند.
- اشتها به غذا را افزایش میدهد.
- ملین مزاج بوده و مدفوع را زیاد میکند.
- کسانی که مبتلا به سوزاک هستند یا هنگام ادرار احساس درد میکنند، باید بامیه را آبپز کرده و همراه با آب قبل از غذا میل کنند.
بامیه درمانی کنید
- لعاب بامیه برای کسانی که زخم اثنیعشر یا ورم روده دارند، بسیار مفید است.
- جوشانده بامیه سنگ مثانه را دفع میکند.
- بامیه به پوست لطافت میبخشد.
- در برگ و ساقه بامیه مقدار زیادی ید وجود دارد درنتیجه مصرف آن برای بیماران مبتلا به گواتر مفید است.
- بامیه سرشار از ویتامین ۱B است بنابراین داروی مناسبی برای نیرو بخشیدن به عضلات ضعیف و اعصاب بهشمار میرود.
- در برخی از متون طبسنتی اشاره شده که مصرف بامیه در افراد مبتلا به ناباروری به دلیل ضعیف بودن نطفه موجب تقویت نطفه و برطرف شدن اختلال میشود.
لاغر شوید
- برای درمان جوشهای صورت ابتدا بامیه را خشک کرده و بعد آن را پودر کنید، سپس یک قاشق از پودر بامیه را در نصف استکان عرق کاسنی مخلوط کنید و به صورت ماسک روی جوشهای صورت بگذارید.
- پروتئین روغن موجود در دانههای بامیه از نوع درجه یک پروتئین گیاهی محسوب میشود و سرشار از اسیدهای آمینه ضروری است.
- با مصرف یک لیوان بامیه تنها نیمکیلو کالری انرژی به بدن میرسد و در عین حال فضای زیادی از معده اشغال میشود بنابراین احساس سیری خواهید کرد و اشتهایتان نسبت به غذاهای دیگر کمتر میشود، بههمین دلیل میتوان از بامیه بهعنوان یک خوراکی مناسب در رژیمهای کاهش وزن نام برد.
ضرر هم دارد؟!
بامیه به هیچعنوان مضر نیست، اما برای اشخاصی که سرد مزاج هستند خیلی مناسب بهنظر نمیرسد. اگر این اشخاص بخواهند بامیه بخورند بهتر است آن را همراه با ادویههای گرم مانند دارچین یا زنجبیل میل کنند. البته بامیه در بعضی افراد ممکن است سوءهاضمه یا حالت تهوع هم بهوجود آورد. بعضیها هم از ازدیاد تعریق پس از خوردن بامیه و تخم آن شکایت میکنند. فراموش نکنید استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی توصیه نمیشود.
قبل از مصرف بامیه بخوانید:
۱- بامیه بهتر است بهصورت تازه مصرف شود.
۲- ترجیحا از بامیههایی با سایز کوچک و مناسب (حداکثر طول ۸ سانتیمتر) استفاده کنید.
۳- از پختن بامیه در ظروف آهنی، برنجی و مسی اجتناب کنید چون ظروف فلزی باعث تغییر رنگ بامیه میشوند و آن را تیرهرنگ میکنند؛ ترجیحا از ظروف چینی یا شیشهای استفاده کنید.
بامیه را چگونه مصرف کنیم؟!
الف) خام
بامیه خام در تهیه سالاد با سایر محصولات گیاهی مثل نخودفرنگی، هویج، کاهو، خیار، کلم، گوجهفرنگی، پیاز و... مصرف میشود. بامیههایی که برای سالاد انتخاب میشوند بهتر است ریز و به طول ۳-۲ سانتیمتر و از انواع بدون کرک باشند.
ب) پخته
بامیه تازه را با سایر سبزیها بهخصوص بادنجان، کدو، گوجهفرنگی، نخودفرنگی، لوبیا، هویج و سیبزمینی پخته یا بهصورت خورش با برنج مصرف کرده یا بهعنوان تزیین اطراف دیس غذاهای گوشتی سرو میکنند.
ستاره محمد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست