شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
ژن هایتان را بخورید
سال ها است كه بیوتكنولوژی به عنوان یك راه جدید تولید محصولات و فرآیندهای مختلف مورد قبول واقع شده و كاربردهای فراوان آن در پزشكی، كشاورزی، محیط زیست و بخش های صنعتی شناخته شده است. در حال حاضر در بسیاری از كشورها بیوتكنولوژی نوین و ایجاد موجودات زنده اصلاح ژنتیكی شده بیشتر در بخش كشاورزی و به مقدار كمی در شاخه پزشكی كاربرد دارد. یكی از مسائلی كه در سطح ملی و بین المللی در رابطه با این موجودات مطرح است و موجب ایجاد نگرانی هایی شده تاثیر این موجودات بر محیط زیست گیاهان، حیوانات و انسان ها است. منشاء این نگرانی از آنجا است كه رهاسازی بدون كنترل موجودات زنده اصلاح ژنتیكی شده ممكن است تغییرات جبران ناپذیری در تعادل اكولوژیكی و ژنتیكی به وجود آورد. بنابراین لازم است كه برای به حداقل رساندن خطرات موجودات زنده اصلاح ژنتیكی شده بر سلامتی محیط زیست و انسان هم بر طراحی دقیق و اصولی موجودات اصلاح ژنتیكی شده و هم بر رهاسازی محیطی آنها كنترل وجود داشته باشد.
ارزیابی مخاطرات احتمالی گیاهان اصلاح ژنتیكی شده
موضوعاتی كه در ارزیابی مخاطرات احتمالی گیاهان اصلاح ژنتیكی شده مورد توجه و بررسی قرار می گیرند، به شرح ذیل هستند:
- خطر برای سلامتی بشر: شامل حساسیت زایی، انتقال افقی ژن و مقاومت به آنتی بیوتیك ها، خوردن DNA خارجی، استفاده از پروموتر ویروس های گیاهی مانند موزائیك گل كلم و تغییر خواص تغذیه ای.
- خطر برای محیط زیست: شامل خطر برای موجودات غیرهدف مانند پروانه مونارك، انتقال ژن از گیاه اصلاح ژنتیكی شده به علف هرز، مقاومت به آنتی بیوتیك، وارد شدن پروتئین های اصلاح شده به خاك.
- به هم خوردن كشاورزی سنتی و روش های تولید غذا در كشورهای در حال توسعه: شامل انتقال ژن از یك گیاه به گیاه دیگر. هر كدام از موارد فوق به طور جداگانه توضیح داده خواهند شد.
نگرانی در مورد سلامت بشر
۱- حساسیت زایی: هر چند تا به حال مدركی وجود ندارد كه غذاهای مهندسی شده بیش از غذاهای معمولی ایجاد حساسیت كرده باشند، اما این احتمال وجود دارد كه تعداد واكنش های حساسیت زا به غذا در نتیجه مهندسی ژنتیك افزایش یابد. مراحل انجام مهندسی ژنتیك به تنهایی ایجاد ماده حساسیت زا (آلرژن) نمی كند بلكه طبیعت ژن هایی كه برای انتقال انتخاب می شوند، مشخص می كنند كه آیا ماده حساسیت زایی به گیاه میزبان ترانس ژنیك ارائه شده است یا خیر؟ اداره غذا و داروی آمریكا در بررسی غذاهای مهندسی شده آلرژن های احتمالی را با یك فهرست از خصوصیاتی كه با حساسیت زایی ارتباط دارد مورد مقایسه قرار می دهد. طی سال هایی كه آزمایشات حساسیت زایی برای گیاهان زراعی اصلاح ژنتیكی شده انجام شده، فقط دو مورد مشكل ساز یافت شده است. یك نوع سویا كه هیچ وقت وارد بازار نشد و ذرت مشهور استارلینك.شركت «پایونیر» با استفاده از یك ژن بادام زمینی برزیلی یك نوع سویای اصلاح ژنتیكی شده تولید كرد كه هدفش بهتر كردن كیفیت سویا به وسیله افزودن اسیدآمینه متیونین بود كه میزان آن در سویا كم و در بادام زمینی برزیلی زیاد است. از آنجا كه حساسیت زایی بادام زمینی معمولاً زیاد است، از همان آغاز استفاده از آن به عنوان گیاه اهداكننده ترانس ژن واكنش منفی به دنبال داشت. پس از دستكاری ژنتیكی، سویای اصلاح ژنتیكی شده مورد آزمایش قرار گرفت. پس از آزمایش مشخص شد كه ژن مورد استفاده برای بهبود كیفیت سویا یكی از ژن هایی است كه باعث ایجاد واكنش های حساسیتی می شود. پایونیر در نظر داشت كه این سویا را فقط برای غذای دام مورد استفاده قرار دهد اما مشكل مجزا كردن غذای دام از غذای انسان طی برداشت محصول، حمل ونقل و ذخیره مورد توجه قرار گرفت. این محصول توسط دولت مورد تائید قرار نگرفت و هیچ وقت به طور تجارتی كشت یا در فروشگاه ها عرضه نشد.ذرت استارلینك نیز توسط شركت «اونتیس» تولید شد و در ابتدا قرار بود به عنوان یك ذرت چندمنظوره به بازار عرضه شود اما نگرانی در مورد احتمال بروز حساسیت باعث شد كه تنها برای دام مورد استفاده قرار گیرد. حتی با آنكه پس از مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۱ حساسیت زایی این ذرت به اثبات نرسید، بحث های علمی همچنان ادامه دارد و هنوز احتمال حساسیت زا بودن آن از بین نرفته است.
بعضی از نكات مورد ابهام در ذیل آورده شده است:
شركت اونتیس پس از جمع آوری اطلاعات اعلام كرد كه پروتئین استارلینك در اثر گرما و رطوبت تخریب می شود. به طوری كه در بیشتر مواقع غذاهای فرآوری شده تجارتی و غذاهای خانگی كه در هنگام تهیه هم زده و پخته می شوند تنها حاوی مقادیر كمی از پروتئین هستند. در این رابطه هیات مشورتی عنوان كرد كه گاهی ممكن است مقادیر بالاتر پروتئین باقی بماند و باعث ایجاد واكنش های حساسیت زا شود اما از آنجا كه شكل مولكول در اثر رطوبت و گرم شدن تغییر یافته است، ممكن است از طریق آزمایشات معمول قابل شناسایی نباشد.
اگر چه مركز پیگیری و كنترل بیماری ها مدركی دال بر حساسیت زا بودن پروتئین استارلینك در افرادی كه محصولات حاصل از ذرت را خورده بودند، پیدا نكرد اما متخصصان در هیات مشورتی احتمال دادند كه آزمایشات CDC به اندازه كافی حساس نبوده است.
امكان دارد كه پزشكان موارد مشاهده شده از حساسیت های احتمالی به ذرت استارلینك را گزارش نكرده باشند. در این رابطه اعضای هیات مشورتی توصیه كردند كه دولت در جمع آوری اطلاعات از مواردی كه ممكن است، گزارش نشده باشند، بیشتر دقت نماید.آزمایش برای حساسیت زایی كار پیچیده ای است كه علاوه بر واكنش های درون لوله آزمایش پاسخ در نمونه های زنده را نیز شامل می شود. انسان و حیوانات می توانند به عنوان نمونه های زنده مورد استفاده قرار گیرند. محققان در حال بررسی حیوانات مختلفی از جمله موش، سگ، خوك و خوكچه هندی هستند كه بتوان به جای انسان بر روی آنها آزمایش كرد. هر چند در بعضی از موارد مدل های حیوانی نمی تواند پیش بینی كننده واقعی واكنش های آلرژی زا در انسان باشد. چنان كه قبل از تحقیق بر روی سویای دارای ژن های بادام برزیلی محققان همان پروتئین را در موش امتحان كرده و به این نتیجه رسیده بودند كه این ماده واكنش حساسیت قابل توجهی ایجاد نمی كند.همان طوری كه هر ساله تعدادی از مردم پیدا می شوند كه به بعضی از غذاهای متداول مانند گندم و تخم مرغ یا میوه های جدید مانند كیوی آلرژی نشان می دهند بعضی از مردم نیز ممكن است نسبت به غذاهای ترانس ژنیك حساسیت نشان دهند. اما تا به حال دلیل خاصی مبنی بر بالاتر بودن میزان حساسیت زایی غذاهای مهندسی شده نسبت به غذاهای رایج وجود نداشته است.
۲- انتقال افقی ژن و مقاومت به آنتی بیوتیك ها: استفاده از نشانگرهای مقاوم به آنتی بیوتیك در ایجاد گیاهان اصلاح ژنتیكی شده موجب این نگرانی شده كه ممكن است غذاهای اصلاح ژنتیكی شده در انسان باعث ایجاد مقاومت به درمان آنتی بیوتیكی در هنگام بیماری شوند. در مراحل مختلف آزمایشگاهی برای ایجاد گیاهان اصلاح ژنتیكی شده دانشمندان از قسمت هایی از ژن كه مقاومت به بعضی از آنتی بیوتیك ها را كد می كند، استفاده می كنند و این بخش در نهایت به عنوان جزیی از محصول نهایی به عنوان غذا مورد استفاده قرار می گیرد.یك جنبه این موضوع احتمال خطر انتقال افقی ژن است. انتقال افقی ژن به معنای انتقال DNA از یك موجود به موجود دیگر جدا از انتقال طبیعی والد به فرزند است. هنگام استفاده از غذای ترانس ژن، ژن مقاوم به آنتی بیوتیك ممكن است به میكروارگانیسم هایی كه به طور طبیعی در دهان، معده یا روده ما زندگی می كنند یا به باكتری هایی كه ما با غذایمان آنها را می خوریم، منتقل شود و در نتیجه این میكروارگانیسم ها را نسبت به آنتی بیوتیك های خوراكی مقاوم سازد. انتقال افقی ژن در حالت طبیعی نیز روی می دهد. برای مثال باكتری اگروباكتریوم تومفاسینس انتقال افقی DNA را برای تولید بیماری پینه تاجی در گیاهان تسهیل می كند. انتقال افقی DNA در میزان پایین تر در شرایط آزمایشگاهی نیز روی می دهد. با این وجود اگر چه انتقال افقی ژن تحت شرایط معمولی و آزمایشگاهی ممكن است به وقوع بپیوندد ولی احتمال وقوع آن در شرایط اسیدی معده انسان بسیار نادر است.نگرانی دوم در رابطه با استفاده از ژن های مقاوم به آنتی بیوتیك این است كه بعضی از این ژن های مقاوم آنزیم هایی تولید می كنند كه آنتی بیوتیك هدف را غیرفعال كرده و یا از بین می برند. اگر چنین ژنی بعد از طی مراحل آزمایشگاهی انتقال، فعالیت خود را ادامه دهد، ممكن است مقادیر كمی از آنزیم های مقاوم را در بخش های خوراكی گیاه اصلاح ژنتیكی شده تولید نماید. گرچه درجات حرارتی بالا ممكن است باعث غیرفعال شدن آنزیم در غذاهای فرآوری شده شود اما خوردن غذاهای مهندسی شده خام یا تازه ممكن است باعث باقی ماندن آنزیم و غیرفعال شدن مقدار تجویز شده آنتی بیوتیك خوراكی شود. این نگرانی طی تصویب مراحل مربوط به گوجه فرنگی FlavrSavr و ذرت اصلاح ژنتیكی شده «سیبا گایگی» مطرح شد. در هر دو مورد آزمایشات نشان داد كه آنتی بیوتیك های تجویز شده خوراكی به صورت فعال باقی می مانند. با این وجود كه خطرات ناشی از ژن های مقاوم به آنتی بیوتیك در گیاهان اصلاح ژنتیكی شده بسیار پایین به نظر می رسد، برای كاهش و یا حذف این نگرانی راهكارهایی ارائه شده است.
FDA توصیه می كند كه تولیدكنندگان گیاهان اصلاح ژنتیكی شده از آنتی بیوتیك هایی استفاده كنند كه معمولاً برای درمان انسان از آنها استفاده نمی شود. بنابراین حتی اگر انتقال افقی ژن رخ بدهد، احتمال كسب مقاومت به آنتی بیوتیك هایی كه توسط پزشكان تجویز می شوند توسط میكروارگانیسم های داخل بدن انسان وجود نخواهد داشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست