چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

مرگ های خاموش


مرگ های خاموش

یکی از اتفاقات ناگوار طبیعت, صحنه به گل نشستن و جان دادن پستانداران آبزی خصوصا نهنگ هاست

یکی از اتفاقات ناگوار طبیعت، صحنه به گل نشستن و جان دادن پستانداران آبزی خصوصا نهنگ‌هاست. دلایل گوناگونی برای این پدیده ذکر شده اما تحقیقاتی که روی تازه‌ترین قربانیان صورت گرفته، حاکی از اشباع معده آنها با مساله‌سازترین ترکیب شیمیایی ساخته‌ دست بشر یعنی پلاستیک است.

این مساله سوالات تازه ای درباره تاثیرات غیرقابل جبران وجود پلاستیک در طبیعت دامن زده است. یکی از آخرین شواهد این داستان، مرگ دردناک یک نهنگ بزرگ عنبر به طول ده متر است که اسفند سال گذشته در سواحل جنوبی اسپانیا به گل نشست در حالی که ۵۹ نوع پلاستیک مختلف به وزن بیشتر از ۱۷ کیلوگرم را در معده خود حمل می کرد. تحقیقات بیشتر نشان داد، سرمنشا اصلی این فاجعه را باید در لفاف های شفاف پلاستیکی گوجه فرنگی ها جستجو کرد. بعلاوه چندین و چند کیسه پلاستیکی، حدود ۹ متر طناب، ۲ عدد شیلنگ منبسط شده در ابعاد مختلف، ۲ گلدان پلاستیکی کوچک و یک قوطی پلاستیکی رنگ، جزو متهمان درجه دو مرگ این نهنگ معرفی شدند. دانشمندان علت مرگ این نهنگ را نهایتا انسداد روده تشخیص دادند.

متاسفانه انعکاس خبرها بیانگر این واقعیت است که اتفاقاتی از این دست، سال هاست غیرمعمول تلقی نمی شود. شواهد و مدارک نشان می دهد که این قبیل مرگ های دردناک که ابتدا اتفاقی گزارش می شد، رفته رفته ابعاد پیچیده تر و دردناکتری به خود گرفته است. آرواره تحلیل رفته یک فرضیه علمی دیگر را نیز تائید می کند و آن اشاره به موثر نبودن آرواره پایینی در گرفتن شکار است.

تحقیقات بیشتر روی معده این نهنگ ها نشان داد اغلب آنها تعداد زیادی اسکوئید یا ماهی مرکب را به طور کامل و یکجا بلعیده اند چرا که در بدن اسکوئیدها هیچ نشانه ای دال بر گازگرفتگی مشاهده نشد. دانشمندان بعد از این تحقیقات اعلام کردند اگر این فرضیه درست باشد، می توان با اطمینان اعلام کرد عنبرنهنگ های عنبر درست به اندازه نهنگ های فاقد دندان در برابر آلودگی هایی مثل پلاستیک آسیب پذیر هستند. لازم به یادآوری است نهنگ های عنبر در حال حاضر نیز در رده گونه های آسیب پذیر فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی جای دارند و ادامه چنین اتفاقاتی می تواند جمعیت آنها را با بحران جدی مواجه کند. متاسفانه داده های تجربی بسیار اندکی از این گونه در آب های جهان در دست است و همین مساله حفاظت از آنها را با چالش جدی مواجه کرده است.

خانواده نهنگ های منقاری نیز از ماهیان مرکب تغذیه می کنند و اغلب به شیرجه های عمیق علاقه دارند. دو سال پیش یک نهنگ ماده منقاری گراویس با معده ای انباشته از پنج کیلوگرم پلاستیک در سواحل پورتوریکو به گل نشست. شرایط زیستی این نهنگ که جزو گونه های نادر طبیعت است، به دلیل نبود اطلاعات کافی بدرستی مشخص نیست اما ظاهر امر نشان می دهد اغلب به آب های گرم و با درجه حرارت بیشتر علاقه دارد و نسبت به اغتشاشات محیطی بشدت آسیب پذیر است.

مساله اکنون به حدی دامنه دار و جدی شده که به نظر متخصصان این دیگر میزان پلاستیک نیست که ابعاد فاجعه را تعریف می کند بلکه حضور آن در محیط است که می تواند فاجعه بار باشد. به عنوان مثال سال ۲۰۰۶ علت مرگ یک نهنگ ماده بیست ساله منقاری کاویر در جزایر کوک جنوب اقیانوس آرام، تنها یک قطعه کیسه پلاستیکی تشخیص داده شد. متخصصان می گویند امروز پلاستیک تهدید جدی برای تمام آبزیانی است که شکار خود را در آب دریا می بلعند. لاک پشت های دریایی، نهنگ های منقاری و​ عنبر بی تردید جزو آسیب پذیرترین گونه های آبزی در این عرصه هستند، چراکه همه آنها عادت به بلعیدن آب و طعمه دارند. متاسفانه در حال حاضر نه تنها آمار تولید پلاستیک رو به افزایش است بلکه حتی میزان بی توجهی انسان ها به دور ریختن این ماده خطرناک بیشتر و بیشتر شده است.

realnews

مترجم: فرناز حیدری