یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

بادهای مسموم در سرزمین سدرها


بادهای مسموم در سرزمین سدرها

لبنان به عنوان یکی از مناطق استراتژیک خاورمیانه با تکیه بر وحدت و یکپارچگی پس از مدت ها درگیری سیاسی و چالش های داخلی در مسیر ثبات و توسعه قرار گرفته است

لبنان به عنوان یکی از مناطق استراتژیک خاورمیانه با تکیه بر وحدت و یکپارچگی پس از مدت‌ها درگیری سیاسی و چالش‌های داخلی در مسیر ثبات و توسعه قرار گرفته است. همگرایی گروه‌های سیاسی در تشکیل دولت وحدت ملی و تاکید بر حمایت از مقاومت و ارتش در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی بار دیگر لبنان را به سوی آرامش و نقش آفرینی منطقه‌ای سوق می‌دهد. نکته قابل توجه در تحولات لبنان، برخی تحرکات کشورهای عربی، غربی، صهیونیست‌ها و برخی جریان‌های داخلی وابسته به‌ آنها برای ایجاد فتنه‌های جدید در این کشور است.

پس از شکست دشمنان لبنان در جنگ ۳۳ روزه (سال ۲۰۰۶) توطئه‌های بسیاری علیه ثبات و امنیت این کشور اجرا شد که به دلیل بیداری گروه‌های سیاسی بویژه تکیه آنها بر اصل مقاومت تمام این طرح‌ها با ناکامی همراه بوده است. با توجه به جایگاه لبنان در تحولات منطقه و جهان، دشمنان این کشور به رغم شکست‌های مکرر همچنان در اندیشه اجرای طرح‌های جدید برای ایجاد فتنه در لبنان می‌باشند. طرح‌هایی که حزب‌الله نیز بارها نسبت به آنها هشدار داده و خواستار وحدت برای مقابله با این روند شده است.

● ابعاد توطئه

بررسی تحولات ماه‌های اخیر لبنان نشان می‌دهد که دشمنان وحدت این کشور با شکست‌های متعددی بویژه در برابر مقاومت و حزب‌الله مواجه شده‌اند که ضمن تحقق ثبات و امنیت برای لبنان پیامدهای سنگینی برای دشمنان این کشور داشته است.

الف ) تحرکات اطلاعاتی

صهیونیست‌ها که در جنگ ۳۳ روزه شکست سنگینی را از مقاومت متحمل شده بودند، برای جبران شکست خود سیاست استفاده از شبکه‌های جاسوسی را برای بحران‌سازی در لبنان و در نهایت ضربه‌زدن به مقاومت در پیش گرفتند. جاسوسانی که در ارشدترین مقامات سیاسی و نظامی لبنان حضور داشتند. به رغم تمام تحرکات موساد و دستگاه‌های اطلاعاتی غرب، دستگاه‌های امنیتی لبنان با بهره گیری از تجربیات مقاومت و ارتش توانستند بسیاری از این شبکه را متلاشی و عوامل آنها را بازداشت کنند. امری که باردیگر شکست سنگینی را بر دستگاه‌های جاسوسی صهیونیست‌ها و غرب وارد ساخت.

ب) تحرکات نظامی

۱) صهیونیست‌ها که در عرصه جاسوسی شکست خورده بودند، طرح تقابل نظامی را در پیش گرفتند. حملات نظامیان صهیونیست به منطقه العبسه بخشی از این سناریو بود که با بیداری مقاومت و ارتش لبنان ناکام ماند. از یک‌سو حزب‌الله خود را وارد عرصه جنگ نساخت تا سناریوی صهیونیست‌ها برای متهم جلوه دادن مقاومت و وارد ساختن آن به جنگ ناخواسته با شکست مواجه شود. از سوی دیگر بر خلاف تصور صهیونیست‌ها، ارتش لبنان با قاطعیت پاسخ این تجاوزگری را داد. این مساله ضمن این که همسویی ارتش لبنان با مقاومت در دفاع از کشور را نشان داد عملا اثبات کرد که ارتش صهیونیستی به رغم ادعاهای مکرر حتی توان مقابله با ارتش بدون تجهیزات لبنان را ندارد چه رسد به مقاومت. در بعد نظامی صهیونیست‌ها و غرب تبلیغات بسیاری را برای معرفی مقاومت به عنوان عامل بی‌ثباتی در منطقه انجام دادند اما حمایت قاطع مردم، ارتش و گروه‌های لبنانی از سلاح مقاومت در ثبات لبنان و منطقه این توطئه را نیز با شکست مواجه کرد چنان که حتی دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا اذعان کردند که مقاومت پشتوانه‌ای مردمی داشته و نمی‌توان نقش منطقه‌ای آن را نادیده گرفت.

۲) محور دیگر فتنه‌گری‌ها را تحرکات در زمینه عدم تجهیز ارتش لبنان تشکل می‌داد. هر چند که همگان بر اتحاد ارتش و مقاومت به عنوان استراتژی دفاعی لبنان تاکید دارند اما دشمنان وحدت لبنان با نسبت دادن تحرکات منفی غرب و آمریکا در تجهیز ارتش لبنان به سلاح مقاومت بر آن بودند تا اولا وجهه مقاومت را تخریب و شرایط را برای خلع سلاح آن فراهم آورند. ثانیا ارتش و مقاومت را در برابر یکدیگر قرار دهند. البته این طرح نیز با بیداری ارتش و مقاومت و تاکید آنها بر حفظ وحدت در برابر دشمن و نیز تلاش برای تکمیل توان دفاعی یکدیگر با شکست مواجه شد چنان‌که ارتش لبنان صراحتا اعلام کرد که ضمن تامین سلاح از کشورهای دوست تحت هیچ شرایطی اتحاد و همدلی خود با مقاومت را تغییر نخواهد داد.

ج) تحرکات سیاسی و امنیتی

نخست آن که دشمنان لبنان تلاش کردند تا پرونده ترور رفیق حریری، نخست‌وزیر فقید لبنان (ترور در سال ۲۰۰۵) را به پرونده‌ای سیاسی برای متهم‌سازی حزب‌الله مبدل سازند. آنها در این سناریو اتهامات گذشته علیه سوریه را برداشته و محور اتهام را به برخی اعضای میانی مقاومت نسبت دادند. این سناریو چنان طراحی شده بود که از یک‌سو رابطه مقاومت و سوریه خدشه‌دار گردد و از سوی دیگر وجهه مردمی مقاومت بویژه حزب‌الله با چالش مواجه شود. در این سناریو حتی از روش‌های دیپلماتیک نظیر سفر برخی مقامات ارشد کشورهای عربی و غربی به لبنان نیز استفاده شد. به رغم تمام توطئه‌ها، افشاگری حزب‌الله و شخص سیدحسن نصرالله از نقش صهیونیست‌ها در ترور حریری و سیاسی بودن دادگاه بین‌المللی با ایجاد شاهدان دروغین، ضمن نمایش اقتدار اطلاعاتی مقاومت، تمام سناریوهای طراحی شده علیه لبنان و مقاومت را با ناکامی مواجه ساخت. حتی سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان و فرزند رفیق حریری با تایید مواضع سیدحسن نصرالله صراحتا اعتراف کرده که شاهدان دروغین با پرونده‌سازی، دادگاه بین‌المللی را سیاسی کرده تا به اهداف خود علیه سوریه و لبنان دست یابند.

دوم آن‌که محور دیگر فتنه‌سازی در لبنان را ایجاد درگیری‌های قومی و دینی تشکیل می‌دهد که در برخی مناطق بیروت از جمله در برج ابی حیدر روی داد. این درگیری‌ها در حالی رخ داد که همزمان با آن دستگاه‌های اطلاعاتی لبنان از ورود برخی تجهیزات نظامی آمریکایی و اروپایی برای برخی جریان‌ها از جمله حامیان سمیر جعجع (رئیس فالانژهای سابق) که از دشمنان مقاومت می‌باشند، گزارش دادند. همچنین فعالیت گروه‌های القاعده در اردوگاه‌های فلسطینی‌نشین ابعاد جدیدتری به خود گرفته است. به این خاطر فضای لبنان به سمتی حرکت کرد که برخی از احتمال تکرار دوران جنگ‌های داخلی در این کشور سخن به میان می‌آوردند. هدف اصلی این طرح تکرار درگیری‌های قومی و بحران‌‌سازی امنیتی است. نکته مهم آن‌که محور این طرح را نیز اقدام علیه حزب‌الله و خلع سلاح مقاومت تشکیل می‌دهد که با درایت حزب‌الله تاکنون این سناریو نیز با شکست مواجه شده است.

● نتیجه گیری

در جمع‌بندی کلی از تحولات لبنان می‌توان گفت که این کشور، این روزها باردیگر شاهد فتنه‌های جدیدی است که در آینده نیز تشدید خواهد شد. دشمنان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای با مداخله مستقیم و بهره‌گیری از عناصر خودفروخته داخلی و خارجی توطئه‌های ناکام مانده را علیه لبنان اجرا ‌کنند. تفرقه میان گروه‌های سیاسی و بی‌ثبات ساختن لبنان، جلوگیری از رشد و پیشرفت لبنان با بحران‌سازی امنیتی و جلوگیری از بازسازی ویرانه‌های برجای مانده از جنگ ۳۳ روزه، ایجاد نزاع دینی برای بازگرداندن لبنان به دوران جنگ‌های داخلی و حتی تسریع آن به کل منطقه، ایجاد تفرقه میان مردم، ارتش و مقاومت به عنوان ارکان استراتژی دفاعی لبنان، بهره‌‌گیری از دادگاه ترور حریری و قطعنامه‌های شورای امنیت برای خلع سلاح حزب‌الله، افزایش حوزه فعالیت یونیفل برای مقابله با توان حزب‌الله و ایجاد زمینه برای حمله نظامی صهیونیست‌ها به لبنان، دور ساختن این کشور از مسائل مهمی چون بازپس‌گیری مزارع شبعا و روستای الغجر در کنار منابع گازی کشف شده در سواحل مدیترانه، دور ساختن لبنان از مقاومت فلسطین، تفرقه افکنی میان لبنان و سوریه و سایر کشورهای حاضر در جبهه مقاومت، ایجاد شرایط برای دخالت غرب در امور داخلی لبنان و... از جمله اهداف دشمنان لبنان از فتنه‌انگیزی‌های جدید در این کشور است.

البته دشمنان وحدت و امنیت لبنان همچنان با مانعی بزرگ به نام اتحاد مردم و گروه‌های سیاسی و مذهبی و قومی حول محور مقاومت مواجه هستند که ضمن تثبیت لبنان، دشمنان این سرزمین را نیز با شکست مواجه خواهد ساخت.

قاسم غفوری