پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زنیت , فاتح میدان منچستر


زنیت , فاتح میدان منچستر

جام یوفا به شرق رسید

افتخاری دیگر برای فوتبال روسیه رقم خورد و پس از قهرمانی زسکا مسکو در جام یوفای سال ۲۰۰۵ و همچنین درخشش تیم ملی این کشور در رقابت‌های مقدماتی یورو ۲۰۰۸ و حذف انگلیس قدرتمند و پرمهره، این بار نوبت تیمی از سنت‌پترزبورگ بود که دومین جام معتبر اروپا را فتح کند.

زنیت با مربیگری دیک ادووکات هلندی با گذر از رقبایی سرسخت چون مارسی، ویارئال، بایرلورکوزن و بایرن‌مونیخ در نهایت به فینال این رقابت‌ها راه یافت و در بازی پایانی با ۲ گل دفاع منسجم رنجرز را در هم شکست و برای نخستین بار قهرمان جام یوفا شد.

● شب ناآرام

بازی فینال جام یوفا در فصل ۲۰۰۸-۲۰۰۷ در ورزشگاه تیم دوم شهر منچستر یعنی سیتی برگزار شد و این امتیازی برای رنجرز محسوب می‌شد، زیرا این تیم اسکاتلندی بخشی از بریتانیاست و بیش از ده‌ها هزار هوادار فاصله پایتخت اسکاتلند تا منچستر را طی کرده و خود را به استادیوم «سیتی» رسانده بودند. حتی برخی با شیطنت در هتل محل اقامت تیم روس رخنه کرده و با به صدادر آوردن آژیر هشدار آتش در ساعت ۱۲ نیمه شب قبل از بازی شب ناآرامی را برای این تیم به وجود آورده بودند. اما با این وجود زنیت با تفکرات مربی موفق خود که سال گذشته توانسته بود این تیم را پس از سال‌ها به قهرمانی روسیه برساند، از هر نظر از تیم خود برتر بود. مرد برتر این میدان آندری آرشاوین هافبک ملی پوش و مغز متفکر میانه میدان روس‌ها بود که به عنوان بهترین بازیکن این میدان انتخاب شد در غیاب پاول پوگ‌ربنیاک، بهترین گلزن این فصل جام یوفا به همراه لوکا تونی مهاجم ایتالیایی بایرن مونیخ وظیفه سنگینی بر عهده داشت و با دادن پاس هر ۲ گل تیمش به خوبی انجام وظیفه کرد.

● فقط ۲ گل

اسکاتلندی‌ها در ۸ بازی مرحله حذفی جام یوفا فقط ۲ گل خورده بودند و طبیعی بود که در این بازی هم بخواهند با استفاده از دفاع فشرده و بهره بردن از ضدحملات دروازه زنیت را فتح کنند اما مربی خوشفکر هلندی با داشتن نفراتی چون آناتولی تیموشچوک اوکراینی به عنوان کاپیتان ابتکار عمل را در دست گرفت و با برتری تکنیکی بازیکنان خود، فرصت‌های خوب گلزنی را به تیمش هدیه کرد که برخی با کم دقتی مهاجمان و چند فرصت با درخشش نیل الکساندر دروازه بان جوان رنجرز به هدر رفت. در دقیقه ۷۲ روی اشتباه و سردرگمی شاگردان والتر اسمیت ایگور دنیسوف با یک و دویی زیبا و البته موفقیت آمیز با آرشاوین پشت مدافعان رنجرز صاحب توپ شد و به آرامی و خونسردی گل نخست تیمش را به ثمر رساند. کنستانتین زیریانوف نیز در وقت‌های تلف شده باز هم با درخشش آرشاوین و حرکت انفرادی او گلزنی کرد و خیال روس‌ها را از فتح جام آسوده ساخت.

● سه‌گانه داخلی

تیم اسمیت که فاتح جام اتحادیه باشگاه‌های اسکاتلند شده و به فینال جام حذفی نیز رسیده بخت زیادی برای قهرمانی در لیگ برتر این کشور دارد بنابراین هنوز به سه گانه داخلی امیدوار است و مربی باتجربه این تیم قصد دارد تیمش را به کسب سه قهرمانی اسکاتلند در یک فصل سوق دهد: «از اینکه در پایان یک رقابت دشوار و

نفسگیر و در بازی فینال مغلوب شده ایم بسیار ناراحتیم و واقعا بازیکنان ما به سختی روحیه خود را بعد از این شکست بازخواهند یافت اما مساله مهم این است که ما ۴ بازی پیش رو داریم سه تا در لیگ و فینال جام حذفی، اگر در این دیدارها عملکرد موفقیت آمیز خود را تکمیل کرده‌ایم.» رنجرز که به دنبال نخستین قهرمانی اروپایی پس از ۳۶ سال بود، نتوانست مقامات اسکاتلند را برای لغو دیدار این تیم در لیگ مجاب کند کاری که زنیت توانست انجام دهد و با توان بیشتری در بازی فینال حضور یافت. هر چند که بنا بر نظر والتر اسمیت، این تاثیری در روند بازی نداشت: «فکر نمی‌کنم بازیکنان ما در این دیدار از نظر قوای بدنی چیزی کم داشتند بلکه تیم ما از نبود یک بازیکن مانند آرشاوین رنج می‌برد کسی که بتواند با خلاقیت خود تفاوت ما را با رقیب رقم بزند. این را هم به یاد داشته باشید نه من و نه بازیکنان من در این فصل حتی تصور نمی‌کردند در یک فینال اروپایی حاضر شوند باید به این بازیکنان که نتایج قابل قبولی در برابر حریفان بزرگ وصاحبنام کسب کردند، تبریک گفت.»

● اشکال بزرگ موفقیت

هرچند اسمیت معتقد است زنیت در لیگ قهرمانان اروپا نیز با حریفان قدرتمندتر توان رویارویی دارد اما دیک ادووکات اذعان دارد کار سختی پیش روی او برای حفظ ستارگان است: «تردید ندارم که برخی بازیکنان تیم خواهند رفت و آن وقت باید دوباره شروع کنیم. فکر می‌کنم همین قضیه اشکال بزرگ موفقیت است. ما مارتین اسکرتل را به لیورپول فروخته‌ایم اما برای تبدیل شدن به تیمی حتی بهتر باید این‌گونه بازیکنان را حفظ کرد. تنها آرشاوین نیست که باید در تیم نگه داریم بازیکنان دیگری نیز هستند که برای ما از اهمیت زیادی برخوردارند. ضمن اینکه باید سه یا چهار بازیکن نیز به تیم اضافه شود تا بتوانیم به صورت چرخشی از آنان استفاده کنیم در حال حاضر فقط ۱۲ یا ۱۴ بازیکن هستند که همیشه در تیم بازی می‌کنند و با این تعداد نمی‌توان در رقابت‌های مختلف حضور داشت.» ادووکات درباره این قهرمانی گفت: «چنین افتخاراتی به ندرت در زندگی رخ می‌دهد و من از اینکه به همراه زنیت به عنوان قهرمانی جام یوفا دست یافتم بسیار خوشحالم. ما با این شیوه بازی شایسته قهرمانی نیز بودیم.»

پس از بازی هواداران زنیت که موفق نشدند در ورزشگاه حضور یابند و در میادین منچستر به تماشای بازی پرداخته بودند با شادی بیش از حد خود مشکلاتی را ایجاد کردند و یکی از تلویزیون‌های شهر را شکستند که اقدامات آنان با مداخله پلیس ضدشورش کنترل شد.

سیدعلی بلندنظر

منبع:AP