سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

توصیه‌های تغذیه‌ای برای ماه مبارک رمضان


توصیه‌های تغذیه‌ای برای ماه مبارک رمضان

هر ساله پس از ماه مبارک رمضان اکثرا یا افزایش وزن پیدا می‌کنیم یا ضعیف شده و دچار بیماری‌های گوارشی می‌شویم. این عوارض از آنجا ناشی می‌شود که به طور مناسب و اصولی روزه نگرفته‌ایم …

هر ساله پس از ماه مبارک رمضان اکثرا یا افزایش وزن پیدا می‌کنیم یا ضعیف شده و دچار بیماری‌های گوارشی می‌شویم. این عوارض از آنجا ناشی می‌شود که به طور مناسب و اصولی روزه نگرفته‌ایم و پرخوری و بدخوری دلیل عمده این عوارض است. تغذیه صحیح در ماه رمضان بسیار اهمیت دارد و باید مواد غذایی نظیر گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات و سبزی‌ها قسمت اعظم رژیم غذایی شخص را در برگیرد.

مصرف مواد پروتئینی (گوشت، مرغ، لبنیات و ماهی) به تنهایی کافی نیست، بلکه در کنار آنها باید از سبزیجات، سالاد، آب و حبوبات استفاده کرد تا از یبوست جلوگیری شود و باید در نظر داشت که مصرف زیاد غذاهای پروتئینی باعث تشنگی می‌شود. درخصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین‌بار روزه می‌گیرند، باید تمام مواد مغذی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود. این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند و آب میوه‌هایی مثل هویج و گوجه‌فرنگی را بسیار مصرف کنند.

چگونگی روزه گرفتن در ماه رمضان

روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع معنوی، فیزیکی، روحی و اجتماعی به همراه دارد، ضمن اینکه باید رعایت نکات پزشکی و نحوه تغذیه نیز مورد توجه قرار گیرد. بنابراین نیاز به مصرف غذای زیاد هنگام افطار و سحر نیست، بلکه آنچه مهم است نحوه رژیم غذایی در این ماه است. بدن مکانیسم‌های تنظیم‌کننده‌ای دارد که طی روزه‌داری فعال می‌شوند و سوخته شدن موثر چربی بدن در این ماه رخ می‌دهد. یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ سلامت و فعالیت فرد طی ماه رمضان کافی است. اختلالات به وجود‌آمده در این ماه ناشی از مصرف زیاده‌از‌حد غذا، مصرف نامتعادل غذا و خواب کم است.

سحر:

سحری را سبک مصرف کنید.

افطار:

نیاز فوری بدن هنگام افطار، به دست آوردن یک منبع انرژی به شکل گلوکز برای هر سلول زنده به خصوص سلول‌های مغز و اعصاب است. خرما و آب میوه، منابع خوب قند هستند، بنابراین هنگام افطار مصرف خرما، آب میوه، سوپ سبزیجات با رشته به منظور حفظ تعادل قند، آب و مایعات بدن توصیه می‌شود.

شام:

هم از گروه گوشت: مرغ، گاو، گوساله، ماهی و … و هم از گروه نان و غلات؛ این گروه منبع خوبی از کربوهیدرات‌های مرکب بوده و تامین‌کننده انرژی، پروتئین، مواد معدنی و فیبرهای غذایی هستند. در ضمن از گروه لبنیات (شیر، ماست، پنیر و…)، شیر و محصولات لبنی منابع خوب پروتئین و کلسیم هستند که برای حفظ بافت بدن و عملکرد‌های متعدد فیزیولوژیک ضروری است. از گروه سبزیجات و میوه‌ها هم استفاده کنید و میوه را به عنوان آخرین قسمت شام یا با فاصله کمی بعد از شام مصرف کنید تا باعث سهولت هضم غذا شده و از بروز بسیاری از مسایل جلوگیری کند.

بسیاری از افراد طی این ماه به لحاظ تغذیه دچار بد‌خوری یا پرخوری شده و در تغذیه افراط می‌کنند، به گونه‌ای که ممکن است حتی وزن فردی کاهش یافته، اما میزان چربی خونش افزایش یابد، علت اصلی این مشکلات، افراط در مصرف شیرینی‌جات است چون شیرینی‌جات، مواد قندی و چربی‌ها به راحتی سلامت مصرف‌کنندگان را با خطر مواجه می‌کنند. بنابراین باید از مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ‌کرده به شدت خودداری کرد، چون برخلاف آنچه مردم گمان می‌کنند که طی ماه رمضان به واسطه روزه گرفتن وزن افراد کم می‌شود و همچنین افرادی که دچار چربی خون بالا هستند، چربی خون آنها کاهش می‌یابد، در بسیاری از موارد مشاهده شده ماه رمضان نه تنها باعث کاهش وزن نشده، بلکه موجب افزایش وزن و چربی هم می‌شود. مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار باعث بی‌اشتهایی هنگام سحر می‌شود، چون هضم چربی‌ها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی‌تر است. استفاده از خوراکی‌ها و مواد غذایی تا دیر وقت و به تاخیر انداختن زمان خواب، موجب بی‌اشتهایی و بی‌حوصلگی هنگام سحر می‌شود، بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود مشکلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد.