شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

جوانان بر لبه پرتگاه


جوانان بر لبه پرتگاه

خودکشی در سنین پایین, معضل قرن حاضر

خودکشی در سنین پایین و در بین دانش آموزان بویژه در چند سال اخیر که دغدغه اقتصادی خانواده ها باعث شده است تا پدر و مادر بیشترین وقت خود را در محل کارشان صرف کنند، بهمین خاطر توجه کمتری به فرزند خود داشته باشند و بتدریج تبدیل به بهترین راه حل مشکلات می شود. سال ها قبل وقتی که دانش آموز مقطع دبیرستان بودم مریم، یکی از دوستانم خودش را از میله بارفیکس خانه شان، حلق آویز کرد و با این کار به زندگی اش خاتمه داد.

با این حال طبق نظر پزشک قانونی در آخرین لحظات از کرده خود پشیمان می شود اما هر کاری که می کند قادر به رهایی خود نمی شود. نکته قابل توجه این بود که هیچکس دلیل واقعی خودکشی مریم را نفهمید. بعد از این واقعه همیشه فکر می کردم که چرا یک دختر ۱۴ ساله که باید پر از شور و هیجان باشد، بهترین راه حل برای مشکل اش را حذف خود می داند.

● خودکشی مدلی برای بیان مشکلات

صاحب نظران معتقدند که خود کشی نتیجه مجموعه ای از عوامل اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی و شامل عمل آگاهانه ای برای نابود سازی خویشتن است. همه ما در زندگی فردی و اجتماعی خود با ناکامی هایی روبه رو می شویم که باعث تعارضات درونی و استرس می شود با این وجود افرادی که آمادگی لازم برای مواجه با این مشکلات را ندارند زودتر از بقیه به فکر نابودی خود می افتند. مشکل درسی، ناتوانی دربرقراری ارتباط با گروه همسالان در مدرسه، اخراج از مدرسه، انتظارات بسیار بالا یا پایین از جانب والدین یا مراقبان، اقتدار نامناسب والدین، نداشتن وقت برای مشاهده و برخورد با ناراحتی های عاطفی فرزند و محیط عاطفی منفی شخص همراه با طرد شدگی و بیتوجهی، انعطاف ناپذیری خانوادگی، احساس حقارت و بلاتکلیفی، احساس یاس و نا امیدی، جدایی از دوست و همکلاسی، پایان یافتن رابطه عاطفی یا عاشقانه، مشکلات قانونی یا انضباطی، شکست در مدرسه و ادامه تحصیل، انتظارات بالای اولیا مدارس در طول دوره های امتحان، از جمله عوامل موثر در ایجاد اختلالات رفتاری دانشآموزان و در نهایت خود کشی آن ها می شود.

● اینقدر مزاحم نشو!

روز به روز فاصله میان والدین و فرزندان افزایش می یابد، والدین به دلیل مشغله هایی که با آن درگیر هستند تمایلی به حضور بچه ها ندارند و برای اینکه آنها زیاد جلوی دست و پایشان نباشند به تقاضاهای معقول و غیر معقولشان پاسخ می دهند.

بعنوان مثال خرید گوشی موبایل برای فرزند ۱۲ ساله شان، غافل از اینکه این باج دادن ها چه پیامدهای سنگینی در پی خواهد داشت. وقتی که ما با دست خودمان و بدون آمادگی، دنیای وسیعی را پیش چشم فرزندمان باز می کنیم و او را در این آشفته بازار رها می کنیم و آنها را بیشتر در معرض خطرات ناشی از سرخوردگی و افسردگی در این دنیا قرار می دهیم. خود کشی به این دلیل توسط افراد انتخاب می شود که آن ها مهارت لازم برای مبارزه با مشکلات و چاله چوله های زندگی را ندارند و بهترین راه حل را حذف خود از صفحه روزگار می بینند. بر طبق بررسی های صورت گرفته آمار خودکشی دختران دانش آموز بیشتر از پسران دانشآموز است که به این خاطر است که معمولا دختران دانش آموزی وقتی دچار مشکلی می شوند بیشتر به فکر خودکشی می افتند زیرا به خیال خود همه چیز تمام شده و دیگر هیچ راه برگشتی ندارند.

بررسی ها نشان می دهد که بدلیل ساختار سنتی جامعه، خانواده ها از بیان مسائل جنسی که بیشتر جنبه آگاهی دارد پرهیز می کنند و در بیشتر کودکان و نوجوانان اوقات بدلیل آگاهی نداشتن، مورد سو» استفاده قرار می گیرند که بدلیل عذاب وجدان و ترس از خانواده دست به خودکشی و حذف خود می زنند و به خیال خود صورت مسئله را پاک می کنند. دورنگه داشتن دخترها و پسرها از یکدیگر به صورت افراطی، مانع برقراری رابطه معقول آنها در هنگام رشد و ازدواج شود.

● آماری که نباید منتشر شود

نتایج یک تحقیق ملی نشان می دهد که به طور متوسط ۲۸۳ مورد خودکشی دانش آموزان در شهر تهران در دو سال گذشته از سوی مسئولان آموزش و پرورش گزارش شده است. متاسفانه با رایزنی های فراوانی که صورت گرفت سازمان آموزش و پرورش بازگو کردند که آمار خودکشی دانشآموزان در سالهای اخیر را ندارند و بایداز مسئولا ن مربوطه سوال کنیم. ولی مسئولا ن مربوطه به دلیل مشغله های کاری و حضور در جلسه های فراوان و پشت سرهم که هنوز هم ادامه دارد از دادن آمارهای واقعی طفره می روند و هر از گاهی هم که آمارهایی از این دست منتشر میشود سریع تکذیب می شود. بی شک همه والدین تمام تلاششان را برای بهبود زندگی فرزندانشان انجام می دهند. اما گاهی در این تلاش به خطا می روند و بدون اینکه واقعا بخواهند شرایطی را می سازند که فرزندانشان ترجیح می دهند خود را از آن شرایط به هر نحوی بیرون کشند. حتی اگر این راه خودکشی باشد. شاید کمی تفکر قبل از هر برخورد و یا مشاوره با افراد آگاه بتواند تا حد قابل توجهی جلوی این پدیده را بگیرد.