چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
کشاورزی جایگزین مناسبی برای نفت
بدون شک مهم ترین هدف سناریوی تحریم اقتصادی غرب در هم شکستن نظام جمهوری اسلامی ایران است. اگر چه دولتمردان غربی در ۳۴ سال اخیر تمام تلاش خود را کرده اند تا پایه های اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی را تضعیف نمایند، اما حاصل تلاش آن ها چیزی نبوده است جز افزایش روحیه خودکفایی و پیشرفت در جامعه ایران. در هر حال اکنون جنگ اقتصادی غرب بر ضد جمهوری اسلامی به شدت گسترده شده است و آن ها تمام ابزارهای خود را به منظور بر هم زدن ساختار اقتصادی ایران، به شکلی کاملا سازماندهی شده، به کار گرفته اند. نکته حائز اهمیت در این میان، بی توجهی اقتصاد ایران به تحریم ها و محدودیت های جدید است. هر چند غرب تلاش می کند با اعمال محدودیت های جدید اوضاع اقتصاد ایران را نابسامان سازد، اما نکته بدیهی این است که اقتصاد ایران با اعمال تحریم های جدید آبدیده تر شده است.
وجود مواد اولیه، آب، خاک، تنوع آب و هوایی و نیروی انسانی با استعداد، مجموعه کاملی از عوامل تولید را در بخش های مختلف اقتصادی در اختیار ما قرار داده که در مقایسه با دیگر کشورها بی نظیر است. وجود این ظرفیت ها باعث می گردد تا تحریم ها آن گونه که غربی ها می خواهند بر ضد ایران عمل نکند. در این نوشتار به ذکر نکاتی پیرامون خودکفایی برخی صنایع می پردازیم و یادآور می شویم که با چه راهکارهایی می توان وابستگی اقتصاد را به نفت کاهش داد. برای مثال، اگر در بخش کشاورزی بهره وری آب را از زیر ۴۰ درصد به ۸۰ درصد برسانیم، تولیدات کشاورزی کشور به ۲ برابر افزایش می یابد.
به منظور توسعه سطح زیر کشت، باید از فناوری های نوین بهره جست. با خوداتکایی کامل می توان به احداث زهکش ها، انجام عملیات تسطیح، احداث سامانه های آبیاری نوین و ترمیم زمین های تک کشت با استفاده از کشت مکمل اقدام کرد و با تکمیل این زنجیره از مرحله تحقیقات کشاورزی تا انتقال عملی یافته ها در مزرعه عرصه را برای مروجین جهادی کشاورزی هموار نمود.
اگر با ایجاد تشکل های تولیدی برنامه حمایتی کاملی متناسب با الگوی اقتصاد اسلامی از سوی دولت ارائه شود و دستگاه های متولی راه جهاد سازندگی را ادامه دهند و بتوانیم با الگوسازی مزارع نمونه و جدیدالاحداث، مزارع قدیمی را تشویق به یکپارچه سازی نماییم، سطح تولید کنونی به بیش از ۵ برابر افزایش خواهد یافت. در این صورت کشور ما قطب صادرات محصولات کشاورزی خواهد شد. در این راستا باید منابع را با استفاده از شیوه های حمایتی ویژه تجمیع کنیم و حاشیه سود را به حداقل ممکن برسانیم تا عرصه بر فعالیت های دلالی تنگ شود. بدون شک برای این کار قیمت ها باید به شدت کنترل شود. نظارت، ارزشیابی و تنظیم بازار توسط دولت می تواند این تغییر جهت حیاتی را در نظام تخصیص منابع به وجود آورد.
برای مثال، برای پروژه های کلان در حوزه کشاورزی، همانند پروژه های سازه ای، باید اوراق مشارکت منتشر نمود. این اقدام ها به دستگاهی جهادی و فعالیت هایی از جنس جهاد اقتصادی نیاز دارد. تکمیل شبکه های آبیاری پایین دست سدها ضرورتی انکارناپذیر برای آبی سازی مزارع دیمی و افزایش تولید است. همچنین در این زمینه مهار بیشتر سیلاب ها برای جلوگیری از خسارت و بهره برداری از آن، جهت افزایش تولید محصولات کشاورزی، ضروری به نظر می رسد.
در حوزه صنعت ابتدا باید عرصه را بر واردات بست و یا اینکه میزان آن را به شدت کاهش داد. از سویی دیگر، در برنامه حمایتی از صنعت، باید جدول زمانی خودکفایی در تامین نهاده ها و افزایش کیفیت تولیدات داخلی مدنظر قرار گیرد و حمایت از تولیدکنندگان منوط به تحقق اهداف پیش بینی شده در آن جدول زمانی باشد. در این حالت است که صنایع ما از حالت خمودی خارج می شوند. در کنار این اقدام ها باید تشویق به صادرات، به ویژه در عرصه خدمات، در دستور کار قرار گیرد.
همچنین در حال حاضر کپی سازی صنایع مختلف بدون نیاز به فناوری پیچیده به راحتی امکان پذیر است. به اعتقاد بنده، اگر ما در نظام تجارت جهانی در زمینه تولید چند کالای اساسی قدرت چانه زنی داشته باشیم، در زمینه واردات کالاهای دیگر نیز زیر یوغ کشورهای دیگر نخواهیم بود. باید در کنار تشویق به مصرف کالاهای داخلی، ظرفیت های خالی صنایع تکمیل شوند به گونه ای که تولید نیز افزایش یابد. به این ترتیب به طور قطع وضعیت اشتغال نیز بهبود می یابد. برای مثال، می توان به جای صادرات نفت خام، آن را به فرآورده های نفتی تبدیل نمود و سپس صادر کرد.
در حوزه بازرگانی دولت باید برای تمامی بازارها نگهبان تنظیم بازار بگمارد. مدیریت بازار هر کالا، از بدو تولید تا مقصد نهایی، باید یک دست و با مشارکت گروه های تخصصی مجموعه ای از دستگاه های متولی باشد. اگر نظام دقیق کنترل قیمت ها، نظارت و ارزشیابی پیاده نشود، حاشیه سود فعالیت های دلالی هرگز اجازه نخواهد داد منابع از این عرصه به سمت صنعت و کشاورزی حرکت کنند.
گفتنی است در عرصه فناوری و تولید علم، ایجاد بازار فناوری و مجبور کردن صنایع به تامین نیازها و عقد قرارداد با صاحبان دانش و فن، در چارچوب جدول زمانی دستیابی به خودکفایی در نهاده ها، یک ضرورت انکارناپذیر است. بنابراین باید توجه کرد که قطب شدن در میان اقتصادهای بزرگ جهان نیازمند برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت است.
عبدالمجید شیخی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست