جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اولویت سفر بوش ایران نیست


اولویت سفر بوش ایران نیست

سفر رییس جمهور امریکابه منطقه با هدف تهدید جلوه دادن ایران و ترساندن کشورهای مسلمان منطقه از جمهوری اسلامی را می توان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین سفرهای بین المللی در شرایط کنونی توصیف کرد از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان سر و سامان دادن به وضعیت اسراییل و پیدا کردن راه حل برای چالش های واشنگتن در پاکستان, افغانستان, عراق و فلسطین را هدف اصلی سفر بوش به منطقه می دانند

سفر رییس جمهور امریکابه منطقه با هدف تهدید جلوه دادن ایران و ترساندن کشورهای مسلمان منطقه از جمهوری اسلامی را می توان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین سفرهای بین المللی در شرایط کنونی توصیف کرد. از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان سر و سامان دادن به وضعیت اسراییل و پیدا کردن راه حل برای چالش های واشنگتن در پاکستان، افغانستان، عراق و فلسطین را هدف اصلی سفر بوش به منطقه می دانند.

از این رو و با توجه به اهمیت سفر رییس جمهور امریکا به منطقه گفت وگویی داشتیم با حسین رویوران، کارشناس مسایل خاورمیانه که در ادامه خواننده آن خواهید بود.

یکی از اصلی ترین اهداف بوش از سفر به منطقه بدون شک سر و سامان بخشیدن و کمک به وضعیت نابسامان رژیم صهیونیستی است. چون در حال حاضر وضعیت منطقه ای این رژیم در خاورمیانه با توجه به راهبردها و سیاست های خصمانه اش از هر دوره دیگری بدتر و پرخطرتر است. سیاست های جنگ طلبانه این رژیم در فلسطین و لبنان باعث شده تا کشورهای منطقه نگاه خوبی به سردمداران این رژیم نداشته باشند و از گسترش روابطشان با رژیم صهیونیستی بپرهیزند. از سوی دیگر نیز فعالیت های هسته ای رژیم صهیونیستی که با اهداف جنگ طلبانه ای دنبال می شود نیز دلیلی شده برای تشدید افکار منفی منطقه علیه اسراییل. با توجه به این شرایط سفر بوش را می توان سفری مهم برای همپیمانان اسراییلی اش در منطقه تعریف کرد. رییس جمهور امریکا در مرحله نخست به دنبال بهتر کردن وضعیت رژیم صهیونیستی در منطقه است.

در مرحله دوم هم بوش پس از کنفرانس آناپولیس سعی دارد این کنفرانس بی نتیجه را موضوعی مهم جلوه دهد، پس در این سفر به دنبال مثبت نشان دادن و درشت نمایی نتایج کنفرانس آناپولیس خواهد بود، به این وسیله دخالت دولت امریکا در کشور فلسطین را به نوعی پادرمیانی مبدل کند.

این کارشناس مسایل خاورمیانه در پاسخ به این پرسش که راهبردهای امریکا در منطقه چه اندازه موفق بوده و تا چه اندازه شکست خورده است، گفت: امریکا تاکنون در راهبرد خاورمیانه بزرگ شکست خورده است و عقب نشینی این کشور از کلیت خواهی طرح خاورمیانه بزرگ به سمت محور اعتدال به همین دلیل است اما تصور این مساله که امریکا عقب نشینی جدی و استراتژیک کرده است کاملا بی پایه و اساس است، چرا که رفتار کنونی امریکا یک رفتار تفکیکی است. ممکن است این کشور آسیب پذیر شده باشد و اهدافش در عراق شکست خورده و در یک بحران جدی گیر کرده باشد، ولی همین که فرصت را برای یک تهاجم دیگر مناسب ببیند و احساس کند دوباره می تواند تجربه های کشور گشایی و سیاست های سلطه طلبی خود را تکرار کند، قطعا این کار را خواهد کرد. امریکا در شرایط فعلی در پاکستان دچار مشکل جدی است، در افغانستان به صورت جدی تری نسبت به گذشته آسیب پذیر شده است، در عراق نیز در باتلاقی خودساخته به سر می برد و همچنین در فلسطین با چالش های جدی مواجه است. این موارد نشان می دهد، این کشور به دلایلی یک عقب نشینی تاکتیکی داشته است.

با توجه به این موضوع که ایران یکی از محورهای اصلی سفر بوش به منطقه خواهد بود، رویوران درباره راهکارهای تهران برای خنثی کردن تبلیغات منفی بوش و رسانه های غربی توضیح داد: البته باید گفت تحلیل سفر بوش به منطقه دارای ابعاد بسیار مهمی است، برخی از رسانه های منطقه سعی بر آن دارند که موضوع تضاد با ایران را در اولویت قرار دهند که البته موضوع درستی نیست. اصل تضاد ایران و امریکا یک تضاد دایمی است و دلیل آن استمرار امریکایی هاست که قابل تغییر است، چرا که اگر واشنگتن از سیاست های جنگ طلبانه خود عقب نشینی کند و رفتار متفاوتی از خودش نشان دهد، این تضاد می تواند تعدیل شود لذا ایران در وضعیت فعلی برای امریکا یک واقعیت است، اما اولویت نیست و امریکا در منطقه دچار مشکلات بسیار دیگری است و به همین دلیل تصور من این است که در مرحله نخست باید از اولویت بندی که برخی از رسانه های عربی مطرح می کنند دوری کرد و واقعیت هایی که وجود دارد را منعکس کرد. آنچه اخیرا در ارتباط با حادثه تنگه هرمز مطرح شده و بزرگ نمایی این حادثه نشان دهنده همین موضوع است که رسانه ها در تغییر اولویت ها و تشدید تضاد امریکا و ایران چقدر نقش دارند. این موضوع که ناوهای نظامی به دنبال شناسایی ناوهای دیگر هستند، یک بحث عادی است که روزانه شاید ده ها بار در منطقه خلیج فارس تکرار می شود. چون ناوها در مسیر یکدیگر قرار می گیرند. اما نوع پرداخت و انعکاس این مساله نشان می دهد که برخی رسانه ها چقدر در این زمینه موثر و تاثیرگذار هستند.

این کارشناس مسایل خاورمیانه درباره میزان موفقیت کسب شده توسط ایران و مقابله با تبلیغات منفی و تصمیم های تاکتیکی تهران در این زمینه گفت: در واقع ایران با پشت سر گذاشتن یک انقلاب مردمی نگاه کلی بر پایه وحدت به منطقه دارد و دنبال همبستگی امت منطقه و بهبود شرایط جوامع اسلامی از مغرب تا اندونزی است و این موضوع سیاست آشکار جمهوری اسلامی ایران است. تهران هیچ گاه به دنبال منافع خاص و تنگ برای خودش نبوده ، بلکه منابع ایران منافعی کلان است که با دیگر کشورهای منطقه اشتراک دارد. در تحولاتی که در منطقه پیش آمده و جریان های مردمی مثل حزب الله، حماس و بسیاری از احزاب اسلامی شیعه و سنی که در عراق به قدرت رسیده اند، این خود موجب یک اعتبار و نفوذ خاص برای ایران شده است، چرا که نمایندگان مردم و نه گروه های وابسته به غرب حاکم شده اند.

پس چنین اتفاقاتی در نهایت به نفع جوامع منطقه و به نفع ایران است که از این ایده دفاع می کند.