چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

دارید پدر می شوید


دارید پدر می شوید

وظایف مرد در دوران بارداری همسر

اگر همسرتان به شما بگوید که جواب آزمایش بارداری‌اش مثبت شده، چه احساسی خواهید داشت؟ اینکه قرار است به زودی پدر شوید و باید چیزهای زیادی بدانید و کارهای زیادی انجام بدهید، احتمالا تا مدتی برایتان گیج‌کننده خواهد بود....

در برخی کشورهای دنیا وقتی قرار است مردی به زودی پدر شود در کلاس‌های آموزشی خاصی ثبت‌نام می‌کند و با مسایل علمی در رابطه با نوع رفتار با همسر، قبل و بعد از فارغ شدن و تربیت فرزندان خود آشنا می‌شود و گاهی وقتی جلسه‌ای برای توضیح آمادگی‌های لازم برای فارغ شدن و روزهای پس از آن برای خانم‌ها برگزار می‌شود، همسر نیز می‌تواند حضور داشته باشد.

حس پدرشدن برای هر مردی متفاوت است. برای بعضی مردان، این حس بلافاصله پس از دیدن جواب مثبت آزمایش همسرش ایجاد می‌شود اما برای برخی دیگر به آغوش کشیدن فرزند، چنین حسی را در پی خواهد داشت. اما در دوران بارداری همسرتان، آنچه از همه مهم‌تر است، احترام گذاشتن، صبر کردن و حضور همیشگی شما در کنار او است. بررسی‌ها و تحقیقات حالت عاطفی مادر و تاثیر آن روی جنین نشان می‌دهد که اگر مادر آرام باشد، کودک نیز آرامش خواهد داشت. نگرانی مداوم مادر در دوران بارداری، موجب ترشح هورمون‌هایی می‌شود که عامل فشار روحی هستند و بر اثر نفوذ این هورمون‌ها درون جفت، حالت مادر به کودک منتقل می‌شود. بنابراین پدران هم می‌توانند عامل نگرانی‌های مادر و فرزند باشند؛ هم می‌توانند با ایجاد آرامش و ایجاد محیطی امن و حمایتی و دور از هرگونه دغدغه و اضطراب به مادر کمک کنند تا کودکی را پرورش دهد که او هم فارغ از فشارهای روحی‌روانی باشد.

حضور همسر در کنار یک زن باردار به او احساس امنیت خاطر می‌بخشد. به این ترتیب، زن می‌داند که کسی هست که پس از فارغ شدن، انتظارش را بکشد، کلمات محبت آمیز بگوید و نوازش‌های همسر، همگی در روحیه یک زن باردار تاثیر بسیار دارد.

● نقش همسر در حمایت از زن باردار

مردان می‌توانند با انجام این کارها بیشتر خود را در این دوران سهیم بدانند:

۱) همراه همیشگی او باشید: سعی کنید در ویزیت‌های دوران بارداری همسرتان همیشه او را همراهی کنید. به صحبت‌های پزشک همسرتان گوش دهید. مطالب خواندنی را بخوانید و اجراکردنی‌ها را در کنار او اجراکنید. اگر نوار ویدیویی به شما داده شده، ببینید و حتی کتاب‌هایی را که درمورد بارداری، زایمان و مراقبت از نوزاد به شما توصیه می‌شود، بخوانید. حتی می‌توانید با همسرتان به فروشگاه‌ کتاب بروید و در این زمینه‌ها کتاب تهیه کنید.

۲) در طرح‌ریزی مراقبت از نوزاد کمک کنید: با همسرتان در مورد اینکه نوزاد به چه وسایلی نیاز دارد صحبت و مشورت کنید. درمورد اتاق خواب و نحوه چیدمان اتاق او و جای خوابش تصمیم‌گیری کنید. قسمتی از خانه را که بسیار زیباتر، خوش‌رنگ‌تر و دارای تهویه و پنجره مناسب است با نظر هم برای او انتخاب کنید. اگر قرار است رنگ خاصی برای پرده یا دیوار اتاق او انتخاب کنید با هم مشورت کنید. با همسرتان خرید بروید و با هم به بودجه‌تان توجه کنید.

۳) آموختن و یادگیری را فراموش نکنید: اگر برایتان مقدور است سعی کنید با همسرتان به کلاس‌های آموزشی بارداری و زایمان بروید.

به همسرتان کمک کنید تا در دوران بارداری همیشه سلامت بماند. به او کمک کنید تا غذاهای سالم بخورد ورزش کند و اگر سیگار می‌کشد، آن را ترک کند و هرگز الکل و داروهای غیرمجاز مصرف نکند.

خطرهای خانگی و مواد خطرناک و سمی باید از او دور باشد. مانع از رفتن همسرتان به مکان‌های خطرناک شوید. خودتان هم سیگارتان را ترک کنید. دود سیگار شما برای مادر باردار و نوزاد ضرر دارد. اگر هر دو علاقه‌مند به ادامه روابط زناشویی‌تان هستید، این روابط را ادامه دهید. در بسیاری از موارد داشتن روابط زناشویی برای زوجین در بارداری، بی‌خطر است. البته می‌توانید با پزشک همسرتان هم مشورت کنید. برای جلوگیری از انتقال عفونت‌های جنسی از کاندوم استفاده کنید. البته بهتر است اگر به این بیماری‌ها مبتلا هستید، قبل از تصمیم‌گیری برای بارداری، آزمایش خون و HIV بدهید.

● نقش همسر در دوران شیردهی

برای همسر خود یک حامی باشید. اگر همسرتان دوست دارد به فرزندش شیر بدهد، او را حمایت کنید. مرد با حضورش در تمامی لحظات شیر دهی، عوض کردن و خواباندن کودک می‌تواند حس امنیت را به همسرش منتقل کند. زن به خاطر زن بودنش نباید تمامی وظایف را به دوش بکشد.

● نقش همسر در تغذیه مناسب زن باردار

رژیم شما تاثیر زیادی روی انتخاب موادغذایی همسرتان هم دارد. اگر تاکنون علاقه‌ای به خوردن میوه وسبزی‌های متنوع نداشتید، از هم‌اکنون هم خود و هم همسرتان باید خود را به خوردن این غذاها عادت دهید. غلات، حبوبات، کمی برنج، شیر کم‌چرب و لبنیات کم‌چرب، پنیر و ماست، گوشت بدون چربی و جوجه و مرغ، مقدار زیادی میوه و سبزی انتخاب‌های خوبی هستند. رعایت این رژیم غذایی برای سلامت همسر باردارتان و فرزند در حال رشد شما بسیار مفید خواهد بود. خودتان هم رژیم غذایی سالمی را انتخاب کنید چرا که رژیم برای شما که به تازگی صاحب فرزند شده‌اید، مفید است. او را تشویق کنید مایعات کافی بنوشد. در مورد مصرف داروهای گیاهی و مکمل‌ها هم با پزشک مشورت کنید و هرگز بدون مشورت پزشک دارویی را به همسرتان ندهید. چرا که مصرف داروهای بدون نسخه تاثیر بدی روی سلامت مادر و جنین دارد و حتی ممکن است به نوزاد صدمه بزند. این سوال‌ها را از خود بپرسید و پاسخ دهید:

▪ این کودک چقدر زندگی مرا تغییر می‌دهد؟

▪ چقدر باید برای رفع نیازهای کودکم هزینه کنم؟

▪ چگونه می‌توانم یک پدر خوب باشم؟

▪ در دوران بارداری همسرم چه کارهایی باید انجام دهم؟

▪ قبل از اینکه با همسرتان برای ویزیت‌های معمول بروید، سوال‌هایی را که برایتان بی‌پاسخ است روی برگه بنویسید تا در ملاقات با پزشک فراموش نکنید. از پرسیدن هرگونه سوالی از پزشکتان خجالت نکشید.

▪ اگر همسرتان نیاز به سونوگرافی دارد، در سه ماهه دوم و سوم حتما با او همراه شوید. در این صورت قادر هستید سر، دست‌ها و پای نوزاد خود را ببینید. حتی از هفته ۲۰ به بعد قادر هستید جنسیت فرزند خود را بدانید.

● هزینه‌های نورسیده

خیلی از پدر و مادرها از اینکه نوزاد نورسیده‌شان چقدر هزینه برایشان به ارمغان آورده است، تعجب می‌کنند البته هزینه‌های جانبی‌تر تولد نوزاد با برنامه‌ریزی‌های قبل از تولد قابل کنترل است. می‌توان از این هزینه‌های تازه خیلی راحت کاست. می‌گویید چگونه؟ به این ۶ مورد توجه کنید:

▪ نگاهی به بودجه‌تان بیندازید. یک نوزاد چگونه می‌تواند روی درآمد و مخارج شما اثر بگذارد؟

▪ به این نکته بیندیشید که آیا قرار است همسرتان در بیمارستان خصوصی زایمان کند یا دولتی؟ آیا بیمه هستید و بیمه هزینه‌های زایمان را تقبل می‌کند یا چقدر هزینه بر عهده خود شماست؟

▪ آیا جامعه و محل کارتان حمایتی را برایتان در نظر گرفته است؟

▪ چقدر مرخصی خواهید داشت؟

▪ بیمه بهداشتی دارید؟ چقدر از هزینه‌های تولد نوزاد و بارداری همسرتان را با بیمه می‌توانید پرداخت کنید؟

▪ آیا عادت دارید پس‌انداز کنید؟ از پس‌اندازتان چقدر برای این تولد در نظر گرفته‌اید؟

▪ وسایل ضروری و موردنیاز نوزادتان را یادداشت کنید. ببینید کدام وسیله ضروری است و خرید آن لازم است و از کدام می‌توان صرف‌نظر کرد. اگر فرزند بزرگ‌تری دارید، ببینید کدام وسیله او را می‌توان برای این نوزاد مورد استفاده قرار داد.

▪ از قبل از تولد و در طول بارداری برای اینکه زیاد دچار سردرگمی و مشکل مالی نشوید وسایل را به تدریج خریداری کنید.

▪ اگر در مورد هزینه‌های جانبی زایمان و تولد نگران هستید، با یکی از اعضای خانواده و دوستان نزدیک خود صحبت کنید.

ترجمه: مژگان کریمی

منبع: babycenter