پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
معرفی مرکز ADR
● چگونه می توان عوارض دارویی مشاهده شده را گزارش نمود؟
● چه مواردی را می توان گزارش نمود؟
● چه افرادی می توانند عوارض ناخواسته را گزارش نمایند؟
● برخی نكات قابل توجه:
مركز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها از واحدهای تابعه دفتر تحقیق و توسعه-معاونت غذا و دارو- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی به عنوان تنها مركز ملی در سطح كشور به جمع آوری و ثبت گزارشهای عوارض دارویی مشاهده شده توسط جامعه محترم پزشكی می پردازد. این مركز از سال ۱۳۷۷ به عنوان عضو كامل سازمان جهانی بهداشت (WHO ) در برنامه بین المللی پایش فرآورده های دارویی پذیرفته شده است و از آن زمان تاكنون با سازمان مذكور و سایر كشورهای عضو به تبادل اطلاعات در زمینه عوارض دارویی می پردازد.
● چگونه می توان عوارض دارویی مشاهده شده را گزارش نمود؟
به منظور جمع آوری گزارشهای عوارض دارویی، با توجه به استانداردهای بین المللی، فرم های زرد رنگی توسط این مركز تهیه شده است كه در صورت تماس با این مركز به تعداد لازم در اختیار كلیه حرف پزشكی قرار خواهد گرفت. پس از تكمیل فرم ها، می توان آنها را به آدرس تهران- صندوق پستی ۹۴۸-۱۴۱۸۵ ارسال داشت، هزینه پست قبلاً پرداخت شده است. این مركز شما را از دریافت گزارشات مطلع نموده، جدیدترین اطلاعات و اخبار در رابطه باعوارض دارویی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
● چه مواردی را می توان گزارش نمود؟
كلیه عوارض ناخواسته مشكوك به مصرف فرآورده های درمانی از جمله داروها ( اعم از خود درمانی یا درمانهای تحت نسخه پزشك ) ، فرآورده های خونی، واكسن ها، مواد حاجب، مواد مورد استفاده در دندانپزشكی یا جراحی، فرآورده های گیاهی و محلولهای لنز قابل گزارش به این مركز می باشند.
جهت گزارش یك عارضه اطمینان از وجود ارتباط قطعی میان مصرف فرآورده و بروز عارضه ضروری نیست بلكه تردید به ایجاد عارضه نیز قابل گزارش می باشد. همچنین كلیه عوارض مشاهده شده اعم از خفیف یا شدید، گذرا یا پایدار توسط این مركز پذیرفته می شود.
● چه افرادی می توانند عوارض ناخواسته را گزارش نمایند؟
كلیه حرف پزشكی، نظیر : پزشكان عمومی، داروسازان ، دندانپزشكان، متخصصین رشته های پزشكی و داروسازی و دندانپزشكی، پرستاران و سایر كاركنان حرف پزشكی می توانند عوارض مشاهده شده را به مركز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها گزارش نمایند.
● برخی نكات قابل توجه:
اثرات ناخواسته تاخیری: برخی عوارض ( نظیر رتینوپاتی ناشی از كلروكین، استئومالاسی ناشی از مصرف داروهای ضد صرع، سرطانها و ... ) ممكن است ماهها یا سالها پس از قرار گرفتن در معرض فرآورده تظاهر نمایند. هرگونه شك نسبت به وقوع چنین عوارضی در این قبیل موارد قابل گزارش می باشد.
سالمندان : با توجه به اینكه سالمندان بیش از سایر گروههای سنی مستعد بروز عوارض می باشند، توجه ویژه جامعه پزشكی نسبت به این مساله مورد درخواست می باشد.
● ناهنجاریهای مادرزادی:
هنگامی كه نوزادی با نقص خلقت مادرزادی متولد می گردد یا سقط جنین نارس صورت می گیرد، از همكاران محترم درخواست می گردد تا احتمال دخالت یك عارضه دارویی را در نظر گرفته، كلیه داروهای مصرف شده در طول بارداری ( ازجمله موارد خود درمانی ) را گزارش نمایند.
● توجه مهم :
۱ هنگام گزارش یك عارضه حتی الامكان نام شركت سازنده و شماره سری ساخت را جستجو نموده، گزارش نمایید.
۲- هرگز به دلیل نامعلوم بودن برخی اطلاعات درخواستی در فرم، از گزارش نمودن عارضه اجتناب نفرمایید.
۳- هویت بیمار و گزارشگر محرمانه خواهد ماند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست