سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

پیروزی شیعیان در انتخابات عراق منافع چه كسانی را تهدید می كند


ترور شخصیت های شیعی عراق با هدف حذف چهره های كاریزما و تاثیرگذار گروههای سیاسی عراق, ایجاد رعب و وحشت و محروم كردن شیعیان از حقوق سیاسی و مذهبی خود و بر هم زدن وحدت نظر گروهها و جناح های سیاسی عراق در ترسیم آینده این كشور و اخلال در مسیر انتخابات سراسری ۳۰ ژانویه صورت می گیرد

در حالی كه به زمان برگزاری انتخابات سراسری در عراق حدود یك ماه باقی مانده است، بر شدت حملات تروریستی علیه اماكن و شخصیت‌های عراقی افزوده می‌شود كه اوج این حملات، انفجارهای هفته گذشته شهرهای مقدس كربلا و نجف اشرف و نیز انفجار روز دوشنبه در مقابل دفتر مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق و سو‌ء قصد به عبدالعزیز حكیم رییس این مجلس بوده است.

به نظر تحلیلگران وقوع این انفجار بی‌ارتباط با به تعویق انداختن انتخابات سراسری عراق نیست و این در حالی كه تعویق انتخابات در تضاد با خواست جامعه و مرجعیت شیعه عراق بویژه آیت‌الله سیستانی، بانفوذترین رهبر شیعه این كشور بوده است و ایشان همواره بر مشاركت تمامی اقوام مختلف عراق در انتخابات تاكید داشته و از تمام مردم عراق خواسته‌ است در این انتخابات شركت كنند زیرا ثبات در عراق بدون مشاركت تمام مردم در انتخابات برقرار نمی‌شود. تاكید آیت‌الله سیستانی مشاركت تمامی احزاب و اقشار مردم عراق در انتخابات بوده است و ایشان هیچگاه از یك گروه خاص در این خصوص جانبداری نكرده‌ است. حال چرا از تعویق انتخابات عراق سخن به میان می‌آید، باید به این مساله با طرح این پرسش پاسخ داد كه برگزاری انتخابات منافع چه گروه و كشوری را به خطر می‌اندازد. روزنامه سعودی "الوطن" در شماره روز گذشته خود به این مساله اشاره كرد كه واشنگتن با ارسال نامه‌های جداگانه‌ای به تمام رهبران احزاب اهل تسنن عراق موافقت و تایید خود را نسبت تعویق انتخابات عراق اعلام كرده است. الوطن به نقل از منابع آگاه از اردن نوشت: «كاخ سفید در این نامه‌ها كه به دست تمام رهبران احزاب اهل تسنن عراق رسیده است حمایت خود را از هرگونه تلاشی برای به تعویق افتادن انتخابات عراق اعلام كرده است.» همچنین كاخ سفید در این نامه‌ها بر اهمیت شركت اهل تسنن عراق در روند سیاسی آینده این كشور تاكید كرده است.

از این منظر كاملا روشن است كه واشنگتن برگزاری انتخابات عراق را در صورتی برای خود مفید می‌بیند كه منافع آن را به خطر نیندازد و از دیدگاه آنان گسترش قدرت شیعیان در عراق یعنی تضعیف جایگاه آمریكا اما از منظری دیگر تحرك سیاسی گروهها و احزاب شیعه عراق برای برگزاری انتخابات در موعد مقرر و مشاركت فعال در آن، موجبات نگرانی برخی محافل و كشورهای منطقه از نتایج این انتخابات را فراهم كرده است.اوج این نگرانی را می‌توان در اظهارات شاه جوان اردن مشاهده كرد. عبدالله دوم نسبت به روی كار آمدن یك حكومت شیعی در عراق هشدار داده و حتی پا را فراتر گذاشته و مدعی شد مقامات ایران در صدد هستند حكومتی مشابه آن چه كه در ایران است در عراق روی كار آورند.به نظر می‌رسد این حكومت‌ها كه وابستگی آنها به آمریكا بر كسی پوشیده نیست از روی كار آمدن یك دولت منتخب و برخاسته از آرای مردم عراق وحشت دارند و اینجاست كه می‌بینیم هجمه‌ها و تبلیغات گسترده‌ علیه شیعیان عراق،‌ دلایل روشنی دارد.خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز چندی پیش به نقل از تحلیگران خود نوشته بود پیروزی چشمگیر شیعیان در انتخابات ۳۰ ژانویه (۱۱ بهمن) عراق، این كشور را به ایران نزدیك كرده و باعث تشكیل یك «ابر ایران» می‌شود كه چهره خاورمیانه را تغییر می‌دهد.بر اساس این گزارش، پیروزی شیعیان در انتخابات عراق ممكن است به شیعیان این كشور و سراسر خاورمیانه جسارت ببخشد. این گزارش در عین حال به این مساله اشاره دارد كه پیروزی شیعیان و چرخش سیاسی احتمالی ممكن است به گسترش قدرت شیعیان تحت الگوی ایران در مناطق تحت كنترل سنی‌های عراق منجر شود. بنابراین باید گفت هدف عاملان این حوادث خونین جلوگیری از روی كار آمدن حكومتی شیعی و مانع تراشی در مسیر برگزاری آزاد انتخابات و ایجاد تفرقه مذهبی در این كشور و حتی منطقه است كه تلاش می‌كنند شیعیان را به قدرت‌طلبی متهم كنند.در واقع محافل و افرادی كه با سازمانهای جاسوسی آمریكا و رژیم صهیونیستی در ارتباطند در صدد ایجاد رعب و وحشت و محروم كردن شیعیان از حقوق سیاسی و مذهبی شان در آستانه انتخابات هستند.این جریانها از یك سو در صدد حذف فیزیكی چهره‌های كاریزما و تاثیرگذار گروههای سیاسی عراق هستند و از سویی دیگر قصد دارند از مشاركت گسترده مردم در انتخابات جلوگیری كنند. به نظر می‌رسد هر چه بیشتر به زمان برگزاری انتخابات سراسری عراق نزدیك می‌شویم بر شدت این حملات تروریستی و ترور شخصیت‌ها و چهره‌های سرشناس شیعی عراق افزوده شود.هدف طراحان چنین سناریوهایی بر هم زدن وحدت نظر گروهها و جناح‌های سیاسی عراق برای برگزاری انتخابات است و با ایجاد تفرقه‌ قومی و مذهبی درصدند اتحاد و یكپارچگی مردم عراق را دچار ضعف كنند.در عین حال عاملان چنین حوادثی قصد دارند بین شیعیان و اهل تسنن عراق اختلاف ایجاد كنند و این گونه وانمود می‌كنند شیعیان عراق قصد منزوی كردن سنی‌ها را دارند و در این راستا در تلاش هستند زمینه بروز جنگ داخلی و تجزیه عراق را فراهم كنند.بی‌تردید دست‌های خارجی در ناامنی‌های عراق در كار است و این را نمی‌توان آنكار كرد.

پیشتر نشریه المنار چاپ بیت‌المقدس از اجرای طرح خطرناك آمریكا و رژیم صهیونیستی برای ایجاد جنگ قومی در عراق خبر داده بود كه با هدف افزایش عملیات تروریستی علیه مراكز تجمع مردم و اماكن مذهبی و تاسیسات عمومی اجرا می‌شود. به نوشته المنار، هسته‌های مخفی تروریستی كه به نفع نظامیان آمریكایی و با نظارت دستگاههای امنیتی آنها فعالیت می‌كنند، این عملیات تروریستی را اجرا می‌كنند. المنار به كارگیری راهبرد ترور مسوولان و علمای دینی را از دیگر طرح‌های آمریكا برای ایجاد درگیری داخلی و تجزیه عراق دانست. از این روست كه شخصیت‌های مذهبی و سیاسی شیعه عراق بر حفظ وحدت و انسجام مردم عراق برای شركت گسترده و همه جانبه و آگاهانه مردم در انتخابات تاكید داشته و دارند. سید عبدالعزیز حكیم رییس مجلس اعلای انقلاب اسلامی كه صبح روز دوشنبه از یك سو قصد جان سالم به در برده بود، طرفداران خود را به آرامش و خویشتنداری فرا خواند و از آنها خواست دست به انتقام نزنند. وی همچنین به برادران اهل تسنن عراق اطمینان داد «هیچ اراده‌ای برای منزوی كردن هیچ جریانی وجود ندارد. عراق از آن تمام مردم عراق است و هیچ كس حق ندارد جریانی را منزوی و به حاشیه براند.» بنابراین عراق در مرحله بسیار حساسی قرار گرفته است كه هوشیاری، وحدت و انسجام تمام احاد مردم عراق با قومیت‌های مختلف اعم از شیعی، كرد، تركمن، و غیره را می‌طلبد و دامن زدن به اختلافات اوضاع عراق را پیچیده‌تر خواهد كرد. بی تردید تداوم نا امنی در عراق مساوی است با ادامه حضور اشغالگران در این كشور و تاخیر در برگزاری انتخابات نیز در جای خود نمی‌تواند راه‌حل بحرانها و رفع ناامنی‌های موجود در این كشور باشد.