چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

۲۷ اوت ـ میراث ملی در منطقه نوروز


۲۷ اوت ـ  میراث ملی در منطقه نوروز

«میراث ملی» عنوان دلکش و جالبی است که به نام آن در ۲۱۲ سال گذشته در سراسر جهان کانونها، انجمن ها و گردهمایی های بسیار و روزافزون بوجود آمده و از نیمه قرن بیستم، «یونسکو» مامور حمایت …

«میراث ملی» عنوان دلکش و جالبی است که به نام آن در ۲۱۲ سال گذشته در سراسر جهان کانونها، انجمن ها و گردهمایی های بسیار و روزافزون بوجود آمده و از نیمه قرن بیستم، «یونسکو» مامور حمایت جهانی از این اندیشه و فعالیت شده است. زمان ایجاد نخستین کانون و انجمن از این دست روشن نیست و آنچه را که می دانیم، تا آگوست ۱۸۰۴ سران کشورها، شاهزادگان و اعیان هرکشور و ملت با هدف تحکیم و همبستگی های ملی؛ موسس و حامی این کانونها بودند که معروفترینشان اردشیر پاپکان است و همچنین شاه اسماعیل سامانی و .... در آگوست (ماه اوت) ۱۸۰۴ و در پاریس، مدرسان تاریخ چنین کانونی را تشکیل داده بودند. در وطن ما هم در دهه ۱۳۴۰ مدرسان تاریخ «انجمن تاریخ» تاسیس کردند، ماهنامه ای به نام «زمین و زمان» منتشر می ساختند، جلسات منظم و مراسم برگزار می کردند و .... یکی از کارهای این کانونها انتشار اخبار و فعالیت های مربوط است که مورد استفاده رسانه ها قرار می گیرد و دنبال می شود. خبر تازه از این دست تلاش برای تحکیم همبستگی مردمی است که «نوروز» از هزاران سال پیش، روز ملی آنان بوده است و در قرن بیستم قدرتی همچون کرملین در طول هفت دهه نتوانست شعله آن را خاموش کند.

۲۶ آگوست ۲۰۰۸ دومین نشست سه روزه نمایندگان کشورهای "منطقه نوروز" در شهر تهران آغاز بکار کرد.

در این زمینه چند استاد تاریخ نظرات خودرا مطرح داشته و نشست عمومی «منطقه نوروز= جامعه نوروز» را پدیده ای تازه در جهان برای تجدید دوستی ها و نزدیک شدن دوباره خویشاوندان خوانده و نوعی «ناسیونالیسم» مسالمت آمیز دانسته اند که چون بهره برداری سیاسی از آن مورد نظر نیست؛ پایدار خواهد ماند، جهانی خواهد شد و به گسترش فرهنگ، ادبیات، یگانگی، آمیزش و مهر و محبت خواهد انجامید.

معدودی از روزهای ملی ریشه در تاریخ دارند و هزاران ساله هستند از قبیل نوروز، مهرگان و ... و مابقی قراردادی و جوانند حتی روز تبدیل سال میلادی (ژانویه).

ایران، تاجیکستان، افغانستان، پاکستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، قرقیزستان، مناطق کردنشین خارج از ایران، ازبکستان، برخی از ایالات هند در «منطقه نوروز» واقع اند که جوامع ایرانی تبار عراق و امارات عربی خلیج فارس را هم باید گوشه هایی از آن دانست. اتباع برون مرزی این کشورها که قبلا امپراتوری وسیع و قدرتمندی به نام «پرشیا» را تشکیل می دانند در هرجا که باشند «نوروز» را گرامی می دارند و کشورهای محل اقامت آنان و ازجمله ایالات متحده آمریکا «نوروز» را برسمیت می شناسند و برای وابستگان آن تعطیل عمومی می دانند و رعایت می کنند. ساکنان مناطق جنوبی روسیه که مهاجران ایرانی تبار قرون قدیم هستند و ملل ژرمن (آلمانی نژاد) نیز به نوروز و نوروزیان علاقه فراوان دارند زیرا که همگان از یک تبار و آریایی هستند.

به نظر این مورخان، دوستی موجود میان ساکنان کشورهای منطقه نوروز (پرشیای باستان) در دو سه دهه اخیر، دست کم در یک قرن گذشته (قرن بیستم میلادی) بی سابقه بوده زیرا که پایه معنوی و فرهنگی دارد و می رود که میان آنها به لغو ویزای رفت و آمد، مبادلات علمی و تسهیلات کار، تحصیل، ازدواج و ... بیانجامد.