سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

۵ دلیل شکست ویستا


۵ دلیل شکست ویستا

ویندوز ویستا, سیستم عامل پر سرو صدای مایکروسافت که این غول نرم افزاری حساب ویژه ای روی آن باز کرده بود در اذهان مردم وجهه جالب توجهی ندارد و بسیاری از اهالی فناوری اطلاعات از به کارگیری ویستا سر باز زده اند

ویندوز ویستا، سیستم عامل پر سرو صدای مایکروسافت که این غول نرم‌افزاری حساب ویژه‌ای روی آن باز کرده بود در اذهان مردم وجهه جالب توجهی ندارد و بسیاری از اهالی فناوری اطلاعات از به کارگیری ویستا سر باز زده‌اند.

در حالی که نزدیک به ۲۰ ماه از انتشار ویندوز ویستا می‌گذرد، بر اساس آمار موسسه تحقیقاتی فورستر، این سیستم عامل تنها در ۸/۸ درصد کامپیوترهای دنیا مورد استفاده قرار گرفته است.از سوی دیگر مایکروسافت کار روی سیستم عامل آینده خود ویندوز ۷ را شتاب بخشیده است و قصد دارد آن را تا سال ۲۰۱۰ وارد بازار کند.

به این ترتیب انتشار زود هنگام ویندوز ۷ از یکسو و افزایش طول عمر ویندوز XP از سوی مایکروسافت توجیه مناسبی برای کنارگذاشتن ویستا از سوی اهالی IT است.وب سایت Tech Republic پنج دلیل عمده برای شکست ویندوز ویستا برشمرده است که آنها را مرور می‌کنیم.

۱) اپل، ویستا را بدنام کرد

تبلیغ هوشمندانه «من یک Mac هستم» اپل، این پیش‌زمینه را به کاربران القا کرد که ویندوز ویستا یک سیستم عامل معیوب و خسته‌کننده است که کار کردن با آن دشوار است. مایکروسافت دو سال پس از تحمل سرکوفت‌های اپل، سرانجام تبلیغاتی با عنوان «من یک PC هستم» را برای دفاع از ویندوز آغاز کرد. این حربه تبلیغاتی ممکن است تاحدودی موثر واقع شود، اما برای تغییر جایگاه ویستا در بین مردم کاری از پیش نخواهد برد.

۲) XP همه چیز دارد

در سال ۲۰۰۱ که ویندوز XP منتشر شد، حدود ۶۰۰ میلیون کامپیوتر در دنیا وجود داشت که روی ۸۰ درصد آنها سیستم عامل ویندوز نصب بود. از این میان ۶۵ درصد به ویندوز ۹۵، ۹۸ و ۲۶ درصد به ویندوز ۲۰۰۰ و NT تعلق داشت.

یکی از اهداف اساسی ویندوز XP، متحدکردن ویندوزهای سری ۹X و ویندوزهایی بود که با کد پایه NT نوشته شده بود که در نهایت این هدف تحقق یافت.

اما در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد از کامپیوترهای شخصی دنیا که تعدادشان به ۱/۱ میلیارد دستگاه می‌رسد به ویندوز XP مجهز است. به این ترتیب این سیستم عامل بزرگ‌ترین پایگاه کاربری را در تاریخ سیستم‌های عامل به خود ا ختصاص داده است.

با این تفاسیر به هم زدن جبری که حول ویندوز XP وجود دارد کار ساده‌ای نیست.

گفتنی است ویندوز XP حتی می‌تواند طی سال‌های آینده سهم بیش‌تری از بازار را تسخیر کند. اما چگونه؟ به زودی بازار پر از کامپیوترهای همراه ارزان‌قیمت یا به اصطلاح نِت‌بوک‌ها خواهد شد.

در حالی که این دستگاه‌های ارزان‌قیمت آنقدر قدرت دارند که برای کاربران امکان اتصال مناسب به اینترنت را فراهم آورند، در اجرا و پشتیبانی از ویندوز ویستا کم می‌آورند؛ بنابراین اکثر نت‌بوک‌ها به سیستم‌ عامل ویندوز XP یا لینوکس مجهز هستند.

همچنین اینتل بازار بسیار مناسبی را برای نت‌بوک‌ها ظرف چند سال آینده پیش‌بینی می‌کند.

۳) ویستا کند است

مایکروسافت همواره به د لیل تغییرات فراوان و افزودن قابلیت‌های جدید به برنامه‌ها و نرم‌ افزارهایش که باعث پیچیده شدن کد پایه آنها می‌شود از سوی اهالی IT مورد انتقاد بوده است. اما این جو منفی هیچگاه بر فروش نرم‌افزارهای مایکروسافت تاثیر چندانی نداشته است.

اما دست آخر، مایکروسافت با ویندوز ویستا و اشکالات متعدد آن به دام افتاده است و دیگر کسی به راحتی از پیچیدگی نرم‌افزاری ویستا نمی‌گذرد.

ویندوز ویستا از بیش از ۵۰ میلیون خط کد تشکیل شده است. اما ویندوز XP در زمان عرضه از ۳۵ میلیون خط کد تشکیل شده بود که هم‌اکنون به ۴۰ میلیون خط کد رسیده است.

پیچیدگی نرم‌افزاری ویستا باعث افت سرعت آن، حتی روی سریع‌ترین و جدیدترین کامپیوترها می‌شود. به جرات می‌توان گفت آخرین نسخه ویندوز XP عملکرد بهتری از ویندوز ویستا دارد. علاوه بر این نباید فراموش کنیم که هیچکس دوست ندارد کامپیوتر جدیدش، کندتر از سیستم قدیمی‌اش باشد.

۴) اصلا ویستایی در کار نبود

مایکروسافت با عرضه ویندوز XP بر آن بود که مدل تجاری سیستم عامل خود را دگرگون کند تا کاربران از خرید بسته‌های نرم‌افزاری، به اشتراک نرم‌افزاری روی آورند.به همین دلیل، مایکروسافت نامگذاری سالانه سیستم عامل‌هایش را تغییر داد و نام XP را برای سیستم عامل جدید خود در آن زمان برگزید که از کلمه experience (تجربه) برگرفته شده و به این معناست که کاربران تجربه متفاوتی را پشت سر خواهند گذاشت.

به عبارت دیگر هدف کلی مایکروسافت با ویندوز XP این بود که کاربران و شرکت‌ها به طور سالیانه حق اشتراک بپردازند و از تمام به روزرسانی‌های نرم‌افزاری ویندوز XP بهره‌‌مند شوند.

البته پرداخت نکردن حق اشتراک به معنای از کار افتادن سیستم عامل بود و به این گونه فعال‌سازی برنامه‌ها و نرم‌افزارها با ویندوز XP جا افتاد.

مایکروسافت، ویندوز XP و آفیس XP را همزمان در سال ۲۰۰۱ منتشر کرد که کاربران می‌بایست کد فعال‌سازی هر دو نرم‌افزار را وارد می‌کردند. در واقع این، آغازی برای جا انداختن مدل تجاری اشتراک نرم‌افزاری بود که البته مایکروسافت در پایان سال ۲۰۰۱ از فروش آفیس تحت مدل تجاری اشتراکی دست کشید و برای فروش نرم‌افزارهایش به همان مدل تجاری سابق روی آورد.در واقع ارایه به روزرسانی‌های پیوسته به جای انتشار یک نسخه نرم‌افزاری جدید ظرف هر ۵-۳ سال، ایده خوبی بود، اما مایکروسافت کار با این مدل تجاری را بلد نبود و از این رو به همان مدل تجاری سنتی بسنده کرد که چندان با وضعیت فنی و اقتصادی دنیای IT همخوانی ندارد و اینگونه بود که ویستا متولد شد.

۵) ترک عادت موجب مرض است

دلیل عمده رونق ویندوز XP، پشتیبانی نرم‌افزاری و سخت‌افزاری و سازگاری با ویندوز‌های ۹X و همچنین دارا بودن انسجام ویندوز NT بود.

ارایه یک پلات‌فورم واحد ویندوز که از سازگاری بالایی برخوردار باشد و کاربری ساده و آسانی را برای کاربران مجموعه‌های IT و فروشندگان نرم‌افزار و سخت‌افزار فراهم آورد مساله بزرگی بود که مایکروسافت با ویندوز XP به خوبی از عهده آن برآمد.

اما مایکروسافت به این نکته مهم در مورد ویستا توجه نکرد و با وجود طولانی بودن دوره نسخه بتا ویستا، این سیستم عامل در زمان عرضه در ژانویه سال ۲۰۰۷ با بسیاری از نرم‌افزارها و سخت‌افزارها سازگار نبود.

به این ترتیب با وجود بلا استفاده بودن تعداد زیادی از برنامه‌ها و سخت‌افزارها در ویستا، این سیستم عامل در میان بسیاری از اهالی صنعت IT عملا جایی نداشت.

همچنین پس از اینکه موج وسیعی از ویروس‌ها، کرم‌ها و بدافزارها در اوایل دهه جاری پلات‌فورم ویندوز را تضعیف کرد، مایکروسافت تصمیم گرفت محصولات خود را ایمن سازد.

یکی از نتایج این گام بزرگ، انتشار سرویس پک ۲ ویندوز XP بود که با استقبال گسترده‌ای روبه‌رو شد و این ویندوز را به پرکاربرترین سیستم عامل دنیا تبدیل کرد.

ویندوز ویستا مطمئنا ایمن‌ترین سیستم عامل مایکروسافت است، اما کاربران مجبورند در ازای این امنیت، قیمت گزافی را بپردازند.

در یک کلام، ویندوز ویستا بسیاری از عادات کاربران در ویندوز XP را زیر پا گذاشت.

ترجمه: ارسلان شهلا